Polyfenoly

Polyfenoly tvoria rôznorodú skupinu látok, ktoré pôsobia ako jedny z najvýznamnejších antioxidantov. Sú prirodzenou súčasťou mnohých rastlín a hrajú významnú úlohu v prevencii srdcových a nádorových ochorení.

Účinky polyfenolov

Polyfenoly sú niekedy opísané ako látky, ktoré predlžujú život. Ich účinky spomaľujú starnutie organizmu, chránia naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi, znižujú cholesterol a majú teda veľmi pozitívny vplyv na činnosť obehového systému. Okrem toho sú dobrou prevenciou Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Polyfenoly v našom tele príliš dlho nevydržia, a je preto vhodné dodávať ich telu priebežne po celý deň.

Zdroje polyfenolov

Polyfenoly sú prirodzenou súčasťou rastlín, preto ich môžeme nájsť hlavne v ovocí a zelenine. Veľké množstvo týchto antioxidantov obsahuje najmä ovocná šupka, preto nie je vždy vhodné ovocie (napríklad jablká) lúpať.

Z tých najvýznamnejších ovocných zdrojov ide napríklad o lesné plody, teda maliny, čučoriedky, brusnice, černice a čierne ríbezle. Ďalším prospešným ovocím sú jablká, červené hrozno a čerešne.

Medzi zeleninu bohatú na polyfenoly patrí hlavne brokolica, cibuľa a paradajky.

Okrem ovocia a zeleniny sa polyfenoly vyskytujú v hojnom množstve tiež v sóji, obilninách, kakau, možno ich doplniť aj pitím kávy a zeleného čaju.

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

2 291 633 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?