Recepty z paradajok: pečené, plnené či nakladané

Obdobie leta je tiež obdobím receptov z paradajok. Paradajky sú nie len bohaté na Beta-karotén a vitamín C ale predovšetkým sú skvelou potravinou pri chudnutí. Neobsahujú takmer žiaden tuk a majú vysoký podiel vlákniny.

Domáce sušené paradajky

Ak sa vám paradajky premnožili, nezúfajte. Vďaka receptu na sušené paradajky si môžete zakonzervovať skutočnú chuť leta. Paradajky môžete následne pridávať do šalátov, k cestovinám alebo ako samostatnú pochúťku.

Ingrediencie

  • 1 kg zrelých paradajok
  • 8-10 strúčikov cesnaku
  • 3-4 lyžice sušenej bazalky
  • morská soľ
  • olivový olej

Postup prípravy

Na plech položte papier na pečenie a rozložte na ňom priečne nakrájané paradajky. Každú paradajku osoľte a okoreňte sušenou bazalkou.

Postup sušenia: V rúre rozpálenej na 180 °C sušte 30 minút, potom znížte teplotu na 140 °C a sušte ďalších 30 minút. Nakoniec znížte teplotu na 100 °C a sušte poslednú pol hodinu.

Vysušené paradajky vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Do vopred pripravených pohárov vložte paradajky spolu s nakrájaným cesnakom. Na záver zalejte olivovým olejom tak, aby boli paradajky ponorené.

Chutney zo zelených paradajok

Tento recept zo zelených paradajok je veľmi chutnou prílohou k mäsu. Skúste ho aj vy zakomponovať do svojho diétneho jedálnička.

Ingrediencie

  • 70 dkg cukru
  • 7 dl octu
  • 3,5 ks feferóniek
  • 3,5 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 7 strúčikov cesnaku
  • 0,9 kg cibule
  • 3,5 lyžičky mletého zázvoru
  • 3,4 kg zelených paradajok
  • soľ
  • 0,9 kg jabĺk
  • mleté nové korenie

Postup prípravy

Očistite si zeleninu, prípadne ošúpte a všetko pokrájajte na kúsky. Varte asi 30 minút, kým sa z nej vytvorí kaša. Vzniknutú hmotu rozmixujte ponorným mixérom a ďalších 15 minút varte aby zhustla.

Horúce chutney nalejte do pohárov, hneď zatvorte viečkami a otočte dnom smerom hore. Nechajte vychladnúť a chutné chutney uskladnite.

Zavárané paradajky

Najvhodnejšie je podávanie surových paradajok kvôli zachovaniu vitamínov, prípadne varenie vo vodnom kúpeli. Ak ale túžite po domácich paradajkách v zime, s chuťou do toho. Tento recept je vhodný aj pre cherry paradajky.

Ingrediencie

  • 500 g paradajok

Nálev

  • 40 g cukru
  • 1 hrsť bazalky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 200 ml vody
  • 200 ml vinného octu

Postup prípravy

Ocot, soľ, čierne korenie a pomletú sušenú bazalku varte vo vode 10 minút. Paradajky umyte, sparte vo vriacej vode a hneď ochlaďte v studenej. Potom ich s čerstvými lístkami bazalky vložte do čistých pohárov a zalejte nálevom.

Zatvorené poháre s paradajkami varte 30 minút pri 90 stupňoch a potom ich otočte.

Nakladané paradajky

Čo tak namiesto kečupu plného chemických dochucovadiel a umelých sladidiel jeden poriadny recept na vynikajúce domáce nakladané paradajky?

Ingrediencie

  • 1 palička cesnaku
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžice soli
  • 1 lyžice čierneho korenia
  • 1 zväzok bazalky
  • 1 kg malých či cherry paradajok

Postup prípravy

Na recept použite malé a pevné paradajky. Umyte ich a na spodnej strane vytvorte zárez v tvare kríža, namočte ich vo vriacej vode a stiahnite z nich šupku. Toto je jednoduchý postup ako efektívne ošúpať paradajku.

Odtrhnite listy bazalky, umyte ich a spolu s paradajkami a strúčikmi cesnaku ich naskladajte do pohárov. Zvyšné prísady varte 10 minút v 1 l vriacej vody.

Nálevom zalejte poháre a uzavrite ich. Paradajky sterilizujte pri 90 °C cca 30 minút. Ingrediencie sú na 2 poháre nakladaných paradajok po 500 ml.

Pasírované paradajky

Ak túžite mať pasírované paradajky a vytvoríte z nich jednoducho domáci pretlak, môžete vychádzať z predchádzajúceho receptu. Ingrediencie ponecháte rovnaké, len namiesto ukladania do pohárov paradajky najprv nakrájajte na kocky a varte s ostatnými potravinami. Na konci zmes prepasírujte cez husté sito, čím sa zbavíte jadra.

Pečená paradajky s bylinkami a cesnakom

Z pár základných ingrediencií vytvoríte zdravú večeru alebo chuťovo dokonalú prílohu k mäsu či syru. Pripravené jedlo je bezlepkové a vhodné pre vegetariánske či vegánske stravovanie.

Ingrediencie

  • 20 veľkých paradajok
  • ½ hrnčeka olivového oleja
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica talianskeho korenia
  • 1 lyžica cukru
  • rozmarín
  • tymián
  • oregano
  • soľ
  • čierne korenie

Postup prípravy

Paradajky nakrájané na polovicu vložte do veľkej misky. Pridajte olej, nadrvený cesnak, nakrájanú cibuľu, korenie a cukor. Premiešajte a paradajky potom naskladajte rozrezanou stranou smerom hore na pripravený plech.

Zvyšok zmesi s cibuľou rozprestrite na paradajky, okoreňte soľou, čiernym korením a bylinkami.

Nechajte piecť približne hodinu na 150 °C, potom zvýšte teplotu na 210 °C a pečte ďalších 20 minút alebo kým nezačnú paradajky jemne hnednúť.

Paradajky plnené mäsom

Tí, ktorí nemôžu vydržať bez poriadnej dávky proteínu, môžu vyskúšať recept na paradajky plnené mäsom. Mäso odporúčame namlieť doma z domácich potravín, nech máte istotu že viete, čo budete jesť. Paradajky plnené mäsom podávajte so zemiakovou kašou.

Ingrediencie

  • 10 ks paradajok
  • 1 lyžica domáceho pretlaku

Náplň

  • mletá sladká paprika
  • soľ
  • 300 g mletého mäsa
  • mleté čierne korenie
  • 1 vajce
  • 1 pór
  • 1 lyžica horčice
  • 100 g ementálu
  • 2 lyžice petržlenovej vňate

Postup prípravy

Pripravené paradajky, ktoré by mali byť väčšie a tvrdšie umyte. Odrežte vrch a paradajky vydlabte.

Na náplň zmiešajte mleté mäso, vajce, nastrúhaný syr ementál, ktorého časť si necháte aj na posypanie. Ďalej  nakrájanú petržlenovú vňať a zelený pór. Náplň okoreňte soľou, čiernym korením a pridajte trochu červenej papriky a lyžičku horčice. Dôkladne ju premiešajte.

Zmesou naplňte paradajky a tie ukladajte na vymastený plech. Preložte ich vrchmi a vnútrami paradajok. Domáci pretlak a trochu vody rozmiešajte a nalejte na plech. V horúcej rúre pečte plnené paradajky asi 30 minút. Pred koncom pečenia môžete paradajky ešte posypať nastrúhaným syrom a dopiecť.


20.09.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Špenát: Na čo je dobrý a v akých receptoch by nemal chýbať?

17.09.2018

Zdravá, chutná a nízkokalorická zelenina, ktorá je navyše dostupná po celý rok. To nie sú jediné dôvody, prečo by ste mali špenát do zaradiť do svojho jedálnička. Pokračovať v čítaní

Paradajková omáčka pripravená 4x inak

02.11.2018

Paradajková omáčka je variabilným pokrmom, ktorý si môžete pripraviť k mäsu, rybám alebo aj na cestoviny. Pozrite sa na zopár receptov. Pokračovať v čítaní

Losos: Najobľúbenejšie recepty, ktoré zvládne každý

30.10.2018

Losos je vďaka svojej dostupnosti a chuti jednou z najobľúbenejších rýb. Pozrite sa, aké má jeho konzumácia výhody pre naše zdravie a ako si ho jednoducho a chutne pripraviť. Pokračovať v čítaní

Kyslá kapusta- recept na elixír zdravia

11.09.2018

Nie je potrebné kupovať doplnky stravy či exotické ovocie na to, aby ste podporili svoje zdravie. V regáloch obchodov nájdete oveľa lacnejšieho a zdravšieho pomocníka- kyslú kapustu. Ako si ju pripraviť podomácky a čo všetko z nej môžete vykúzliť? Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 290 551 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?