Mak v hlavnej roli: Pripravte si bábovku, makovec alebo závin

Mak je ingredienciou, ktorá v tradičných pokrmoch slovenskej kuchyne nesmie chýbať. Vyskúšajte si tieto recepty na sladké koláče, ktoré sú navyše vďaka maku veľmi zdravé.

Chutné buchty, záviny či koláče, to všetko sú tradičné dobroty, ktoré sa na Slovensku za pomoci maku pripravujú už od nepamäti. Málokto ale vie, že okrem výbornej chuti má užívanie maku aj množstvo blahodárnych účinkov na náš organizmus.

Účinky maku

1. Zdroj bielkovín a vápnika

Mak sa môže pýšiť vysokým obsahom bielkovín a vápnika, dokonca vyšším ako má mlieko. Vhodný je preto najmä pre tehotné ženy či pre ľudí trpiacimi osteoporózou.

2. Podporuje pamäť

Mak obsahuje kyselinu olejovú, ktorá pomáha zlepšiť pamäť, no taktiež aj znížiť krvný tlak.

3. Bojuje proti stresu a bolesti hlavy

Maková aróma ma výrazný upokojujúci účinok na ľudskú psychiku. Pomáha pri strese a duševnej nerovnováhe. Okrem toho tlmí bolesť hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a postará sa aj o pokojný spánok.

4. Olej pre krásnu pleť

Makový olej je všestrannou ingredienciou v kuchyni, ktorú si pochvaľujú mnohé gazdinky. Okrem toho však prospieva aj suchej a popraskanej pleti. Vďaka vysokému obsahu horčíka a vápnika dodá potrebnú výživu aj vašim vlasom či nechtom. Veď vyskúšajte sami.

Recepty

Fit makovec s tvarohovou polevou

Fit recept na obľúbený makovec. Namiesto proteínového prášku môžete v recepte využiť aj mleté vlašské orechy.

Ingrediencie:

Na cesto

  • 200 g mletého maku
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 4 vajcia
  • kypriaci prášok
  • 4 jablká
  • 60 g proteínového prášku (namiesto proteínu môžete použiť 4 pl mletých vlašských orechov)
  • ½ lyžice mletej škorice
  • 1 pl medu
  • citrónová kôra

Na polevu

  • 200 g tvarohu
  • 2 lyžice medu

Postup:

V miske zmiešajte tvaroh, mak, nastrúhané jablká, 4 vaječné žĺtka (bielka si zatiaľ dajte bokom), proteín alebo mleté orechy, nastrúhanú citrónovú kôru, med, škoricu a kypriaci prášok. Z vaječných bielkov si vyšľahajte sneh, potom ho pridajte k pripravenej zmesi na cesto. Cesto poriadne zamiešajte a vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte pri 170 stupňoch približne 45 minút. Upečený makovec nechajte vychladnúť. Medzitým si pripravte tvarohovú polevu. Tvaroh jednoducho zmiešajte s rozpusteným medom a natrite na vychladený makovec. Na záver ho už len dajte stuhnúť do chladničky.

Zdravá maková bábovka

Makovú bábovku si môžete jednoducho pripraviť aj v tejto zdravšej verzii s ovsenými vločkami.

Ingrediencie:

  • 120 g maku
  • 200 g ovsených vločiek
  • 300 g bieleho tvarohu
  • 1 väčšie jablko
  • 150 ml rastlinného mlieka
  • 2 pl medu
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva

Postup:

Do misky pridajte nastrúhané jablko, jogurt, mlieko, med a vajce. Postupne prisypávajte mak, rozmixované ovsené vločky a prášok do pečiva. Všetky ingrediencie poriadne premiešajte a vylejte do formy na bábovku. Bábovku pečte pri 180 stupňoch približne 20 minút. Hotovo. Bábovku môžete podávať poliatu kvalitnou horkou čokoládou.

Jednoduchý makový závin z banánového cesta

Jednoduchý recept na závin z chutného banánového cesta, na ktorý nepotrebujete múku.

Ingrediencie:

Na cesto

  • 2 zrelé banány
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica medu

Na náplň

  • 200 g mletého maku
  • 250 g ricotty
  • 1 lyžica medu

Postup:

Do misky vložte banány, vaječné žĺtka, med a všetko rozmixujte tyčovým mixérom. Z vaječných bielok si vyšľahajte sneh a následne ho primiešajte k rozmixovanej zmesi.  Cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180°C približne 20 minút. Po upečení nechajte vychladnúť. Medzitým si vytvorte náplň do závinu. Zmiešajte mak, ricottu a med. Pripravenú náplň rozotrite na cesto a opatrne koláč zaviňte. Zrolovaný závin potrite vaječným žĺtkom a dajte piecť na 20 minút pri 200 stupňoch.

Makový cheesecake

Obľúbený cheesecake si odteraz môžete pripraviť aj v tejto chutnej makovej verzii.

Ingrediencie:

Spodná vrstva

  • 100 g mletých ovsených vločiek
  • 30 g jemných ovsených vločiek
  • 1 lyžička škorice
  • 15 g kokosového oleja
  • 15 g medu

Vrchná vrstva

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 60 g maku
  • 2 lyžice medu
  • 2 vajcia

Postup:

Všetky ingrediencie na spodnú vrstvu zmiešajte a vytvorte tak lepivejšie cesto. Aby ste získali vhodnú lepivú konzistenciu, môžete k ingredienciám pridať trocha vody. Pripravenú zmes na cesto natlačte do tortovej formy vymazanej zdravým kokosovým olejom. Pečte pri 180°C približne 10 minút.

Medzitým si zmiešajte všetky ingrediencie na vrchnú vrstvu a vylejte ich na upečenú spodnú vrstvu. Pečte ešte cca 25 minút pri 180°C. Hotový cheesecake môžete na záver ozdobiť podľa vlastnej fantázie napríklad obľúbeným ovocím.

06.02.2019

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Protikvasinková diéta: Pravidlá, jedálny lístok a recepty

03.04.2019

Protikvasinková diéta nepatrí medzi bežné diéty na redukciu hmotnosti. V článku si prečítate, kedy by sa mala dodržiavať, aké sú jej pravidlá a taktiež vám ukážeme tipy na chutné jedlá aj pri tejto diéte.  Pokračovať v čítaní

Ovocné knedle: Najjednoduchšie a najlepšie recepty

09.11.2018

Sladké knedle v kombinácií s čerstvým ovocím dokážu vytvoriť veľmi chutný obed. Inšpirujte sa zdravými receptami na ich prípravu. Pokračovať v čítaní

Špargľa: Tipy na spracovanie a lahodné recepty, ktoré zvládne každý

18.10.2018

Špargľa býva označovaná aj za kráľovskú zeleninu. Okrem jej lahodnej chuti vás určite prekvapí aj jej veľké množstvo dietologických a liečivých vlastností. Pokračovať v čítaní

Karfiol 5x inak: Neodolateľné recepty našich mamičiek

15.10.2018

Karfiol je veľmi zdravá zelenina, ktorá je dostupná po celý rok. Pripravili sme si pre vás 5 jednoduchých receptov na jeho prípravu, ktoré by ste mali určite vyskúšať. Pokračovať v čítaní

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

03.10.2018

Každý kto niekedy vyskúšal pripraviť cuketu už dobre vie, že táto zdravá potravina je v kuchyni veľmi variabilná. V nasledujúcom článku zistíte ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

2 839 112 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?