Mak v hlavnej roli: Pripravte si bábovku, makovec alebo závin

Chutné buchty, záviny či koláče, to všetko sú tradičné dobroty, ktoré sa na Slovensku za pomoci maku pripravujú už od nepamäti. Málokto ale vie, že okrem výbornej chuti má užívanie maku aj množstvo blahodárnych účinkov na náš organizmus.

Účinky maku

1. Zdroj bielkovín a vápnika

Mak sa môže pýšiť vysokým obsahom bielkovín a vápnika, dokonca vyšším ako má mlieko. Vhodný je preto najmä pre tehotné ženy či pre ľudí trpiacimi osteoporózou.

2. Podporuje pamäť

Mak obsahuje kyselinu olejovú, ktorá pomáha zlepšiť pamäť, no taktiež aj znížiť krvný tlak.

3. Bojuje proti stresu a bolesti hlavy

Maková aróma ma výrazný upokojujúci účinok na ľudskú psychiku. Pomáha pri strese a duševnej nerovnováhe. Okrem toho tlmí bolesť hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a postará sa aj o pokojný spánok.

4. Olej pre krásnu pleť

Makový olej je všestrannou ingredienciou v kuchyni, ktorú si pochvaľujú mnohé gazdinky. Okrem toho však prospieva aj suchej a popraskanej pleti. Vďaka vysokému obsahu horčíka a vápnika dodá potrebnú výživu aj vašim vlasom či nechtom. Veď vyskúšajte sami.

Recepty

Fit makovec s tvarohovou polevou

Fit recept na obľúbený makovec. Namiesto proteínového prášku môžete v recepte využiť aj mleté vlašské orechy.

Ingrediencie:

Na cesto

  • 200 g mletého maku
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 4 vajcia
  • kypriaci prášok
  • 4 jablká
  • 60 g proteínového prášku (namiesto proteínu môžete použiť 4 pl mletých vlašských orechov)
  • ½ lyžice mletej škorice
  • 1 pl medu
  • citrónová kôra

Na polevu

  • 200 g tvarohu
  • 2 lyžice medu

Postup:

V miske zmiešajte tvaroh, mak, nastrúhané jablká, 4 vaječné žĺtka (bielka si zatiaľ dajte bokom), proteín alebo mleté orechy, nastrúhanú citrónovú kôru, med, škoricu a kypriaci prášok. Z vaječných bielkov si vyšľahajte sneh, potom ho pridajte k pripravenej zmesi na cesto. Cesto poriadne zamiešajte a vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte pri 170 stupňoch približne 45 minút. Upečený makovec nechajte vychladnúť. Medzitým si pripravte tvarohovú polevu. Tvaroh jednoducho zmiešajte s rozpusteným medom a natrite na vychladený makovec. Na záver ho už len dajte stuhnúť do chladničky.

Zdravá maková bábovka

Makovú bábovku si môžete jednoducho pripraviť aj v tejto zdravšej verzii s ovsenými vločkami.

Ingrediencie:

  • 120 g maku
  • 200 g ovsených vločiek
  • 300 g bieleho tvarohu
  • 1 väčšie jablko
  • 150 ml rastlinného mlieka
  • 2 pl medu
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva

Postup:

Do misky pridajte nastrúhané jablko, jogurt, mlieko, med a vajce. Postupne prisypávajte mak, rozmixované ovsené vločky a prášok do pečiva. Všetky ingrediencie poriadne premiešajte a vylejte do formy na bábovku. Bábovku pečte pri 180 stupňoch približne 20 minút. Hotovo. Bábovku môžete podávať poliatu kvalitnou horkou čokoládou.

Jednoduchý makový závin z banánového cesta

Jednoduchý recept na závin z chutného banánového cesta, na ktorý nepotrebujete múku.

Ingrediencie:

Na cesto

  • 2 zrelé banány
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica medu

Na náplň

  • 200 g mletého maku
  • 250 g ricotty
  • 1 lyžica medu

Postup:

Do misky vložte banány, vaječné žĺtka, med a všetko rozmixujte tyčovým mixérom. Z vaječných bielok si vyšľahajte sneh a následne ho primiešajte k rozmixovanej zmesi.  Cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180°C približne 20 minút. Po upečení nechajte vychladnúť. Medzitým si vytvorte náplň do závinu. Zmiešajte mak, ricottu a med. Pripravenú náplň rozotrite na cesto a opatrne koláč zaviňte. Zrolovaný závin potrite vaječným žĺtkom a dajte piecť na 20 minút pri 200 stupňoch.

Makový cheesecake

Obľúbený cheesecake si odteraz môžete pripraviť aj v tejto chutnej makovej verzii.

Ingrediencie:

Spodná vrstva

  • 100 g mletých ovsených vločiek
  • 30 g jemných ovsených vločiek
  • 1 lyžička škorice
  • 15 g kokosového oleja
  • 15 g medu

Vrchná vrstva

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 60 g maku
  • 2 lyžice medu
  • 2 vajcia

Postup:

Všetky ingrediencie na spodnú vrstvu zmiešajte a vytvorte tak lepivejšie cesto. Aby ste získali vhodnú lepivú konzistenciu, môžete k ingredienciám pridať trocha vody. Pripravenú zmes na cesto natlačte do tortovej formy vymazanej zdravým kokosovým olejom. Pečte pri 180°C približne 10 minút.

Medzitým si zmiešajte všetky ingrediencie na vrchnú vrstvu a vylejte ich na upečenú spodnú vrstvu. Pečte ešte cca 25 minút pri 180°C. Hotový cheesecake môžete na záver ozdobiť podľa vlastnej fantázie napríklad obľúbeným ovocím.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.