Ako na zdravé cesto na pizzu?

Tradičná pizza je pokrmom, ktorý si predstavíme pod pojmom nezdravé jedlo. Obsahuje veľa kalórií a ľudia, ktorí sa snažia udržať si zdravý jedálniček sa boja si ju dopriať. Okrem toho obsahuje múku, ktorá je tiež považovaná za škodlivú potravinu a ľudia v dnešnej dobe sa jej snažia vyhnúť. No netreba sa báť. Ak niekedy máte chuť na pizzu, doprajte si ju. Existuje množstvo variantov, ako si pripraviť zdravšie cesto na pizzu, po ktorom nemusíte mať žiadne výčitky. 

Zdravé cesto na pizzu z karfiolu

Zdravá pizza z karfiolu, ktorý nahradí múku. Cesto tak obsahuje menej sacharidov a aj kalórií.

Potrebujete:

  • 1 karfiol, nakrájaný na malé ružičky
  • 1 vajce
  • ½ šálky /50 gramov strúhanej mozzarelly (prípadne iného syra)
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky oregana
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

Karfiól rozmixujte v mixéri na malé kúsky. Dajte ho na panvicu a asi 8 minút opekajte, kým zmäkne. Keď je karfiól mäkký a začína byť dohneda, vložte ho do utierky alebo gázy a vyžmýkajte z neho čo najviac vody. Je dôležité aby bol suchý.

Keď ste ho poriadne vysušili dajte ho do misky a pridajte ostatné ingrediencie. Z hmoty následne vytvarujte na plechu, ktorý je vystlaný papierom na pečenie, pizzový tvar. Pečte pri 220 stupňoch cca 15 minút, dozlatista. Potom na pizzové cesto poukladajte suroviny podľa chuti (paradajkový pretlak, šunka, kukurica, šampióny,…) a dajte zapiecť na ďalších 5-10 minút.

Pizza z polenty

Potrebujete:

  • 250 gramov kukuričnej polenty
  • 500 ml vody
  • štipka soli

Postup:

Do menšieho hrnca dajte variť vodu a postupne pridajte soľ a polentu. Varte, kým polenta nezhustne na kašu. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie, je ale vhodnejšie použiť okrúhlu formu na koláč. Polentu naň rozprestrite, aby bola vysoká približne 1 cm. Pečte pri 200 stupňoch približne 10 minút. Potom cesto vyberte a obložte ho surovinami, ktoré na ňom chcete mať a pečte ďalších približne 10 minút.

Chrumkavá baklažánová pizza

Potrebujete:

  • 1 väčší baklažán
  • 150 g cícerovej múky
  • 3 PL pomletých ľanových semienok
  • 8- 9 PL vlažnej vody
  • 1 čl soli
  • 1/2 čl sušenej červenej papriky
  • 1/2 čl sušeného cesnaku
  • 1 čl sušeného oregana

Postup:

Baklažán ošúpte a nastrúhajte na strúhadle. Vyžmýkajte ho cez tenkú utierku alebo gázu, aby ste ho zbavili prebytočnej šťavy. Potom ho nechajte ešte chvíľu odstáť. Medzitým si zmiešajte mleté ľanové semienka s vlažnou vodou. Tiež nechajte chvíľu odstáť aby boli trocha mazľavejšie a slúžili tak na spojenie cesta.

Baklažán a semienka zmiešajte v miske spolu s ostatnými ingredienciami. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie. Uložte na neho cesto s výškou približne 0,5 cm. Pečte pri 190 stupňoch 10 minút. Potom plech vytiahnite z rúry, na cesto položte kúsok papiera na pečenie a celú pizzu otočte na druhú stranu, až skončí na novom papieri. Použitý papier z pizze stiahnite a dajte ju opäť do rúry na 8-10 minút. Nakoniec na pizzu naukladajte suroviny podľa chuti a pečte ďalších cca 5 minút.

Špaldová pizza

Cesto na pizzu, v ktorom je použitý zdravší variant múky a pripravíte ju jednoducho a bez kysnutia.

Potrebujete:

  • 1 hrnček špaldovej múky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ hrnčeka vlažnej vody
  • štipka soli

Postup:

V miske zmiešajte múku, soľ, olej a pridajte ½ hrnčeka vody. Z týchto ingrediencií vypracujte vláčne cesto. Plech vyložte papierom na pečenie a rukami na plechu z cesta vytvarujte tenkú placku. Pečte na 190 stupňoch asi 20 minút. Cesto potom obložte obľúbenými ingredienciami a pokvapkajte olivovým olejom. Obloženú pizzu už nepečte.

Mini-pizze z lístkového cesta

Na záver sme si pre vás pripravili recept, ktorý môžete použiť aj ako jednoduché občerstvenie na oslavu alebo posedenie pre hostí.

Potrebujete:

  • lístkové cesto
  • olivový olej
  • sesnak
  • paradajkový pretlak
  • oblohu na mini-pizze podľa chuti

Postup:

Lístkové cesto si vyvaľkajte a pomocou väčšieho pohára z neho vykrájajte kolieska. V miske si zmiešajte trochu olivového oleja s pretlačeným cesnakom a zmesou natrite pripravené kolieska. Na kolieska pridajte paradajkový pretlak a obložte ich potravinami podľa vlastnej chuti. Môžete použiť napríklad šunku, olivy, tuniaka, syr. Všetky kolieska uložte na plech a pečte na 180 stupňoch asi 10-15 minút, kým nezozlatnú.

Dobrú chuť!

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2021 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.