Bryndzové halušky, pirohy a strapačky alebo poklady našej kuchyne

Na Slovensku nie je nikto kto by nepoznal bryndzové halušky, pirohy či strapačky s kapustou. V tomto článku nájdete tradičné jedlá slovenskej kuchyne trocha inak.

Čím sa vyznačuje slovenská kuchyňa?

Slovenská kuchyňa je známa osobitým mliečnym výrobkom, ktorým je bryndza. Bryndza sa využíva v rôznych receptoch, no najznámejší z nich je určite recept na bryndzové halušky. Okrem nich sa na slovenských stoloch tradične využíva aj slanina či kyslá kapusta. Kyslá kapusta sa pridáva do halušiek, piroh, no známa je aj kapustová polievka s údeným mäsom, sušenými hubami a klobásou. Medzi ďalšie tradičné slovenské polievky patrí aj fazuľová či šošovicová. Rovnako obľúbenou súčasťou slovenskej kuchyne sú aj prívarky, ktoré by sa dali nazvať zahustenými polievkami.

Recepty

Pozrite sa bližšie na jednotlivé klasické recepty a vyskúšajte naše tipy, ktorými z nich vykúzlite zdravšie, no rovnako chutné pokrmy.

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky sú typickým pokrmom slovenskej kuchyne. Ide o zemiakové halušky doplnené bryndzou, čo je vlastne syr vyrábaný z ovčieho mlieka. Bryndzové halušky si môžete dopriať vo väčšine reštaurácií na Slovensku, ak si ich ale chcete pripraviť sami a zdravšie nechajte sa inšpirovať týmto jednoduchým receptom na špaldové halušky s bryndzou.

Ingrediencie:

  • 6-7 zemiakov
  • 2 hrnčeky špaldovej múky
  • ¾ lyžičky morskej nerafinovanej soli
  • 200 g bryndze

Postup:

Zemiaky si ošúpte, umyte a nastrúhajte najemno. Pridajte k nim múku a soľ. Múku prisypávajte postupne tak, aby ste vytvorili stredne husté cesto. V ceste by mali prevládať zemiaky nad múkou. Pripravené cesto postupne pomocou špeciálneho cedidla na halušky pretlačte do vriacej vody a premiešajte. Keď halušky vyplávajú na povrch, varte ešte cca 4 minúty. Potom halušky vyberte do sita a nechajte odkvapkať. Nakoniec premiešajte so zakúpenou bryndzou a môžete podávať. 

V tradičnom recepte na bryndzové halušky sa navrch pridáva slanina. Ak si však halušky chcete pripraviť naozaj zdravo, radšej ju vynechajte, prípadne ju môžete nahradiť údeným tofu orestovaným na olivovom oleji.

Pirohy s tvarohovo- ovocnou náplňou

Pirohy sú ďalším pokrmom, ktorý v slovenskej kuchyni nesmie chýbať. Môžete si ich pripraviť s bryndzovou či zemiakovou náplňou, kyslou kapustou alebo podľa tohto receptu na sladko s tvarohovo-ovocnou náplňou, je to len na vás. Kvôli zdravšej verzii využijeme v tomto recepte namiesto klasickej múky zmes múky pohánkovej a špaldovej.

Ingrediencie:

  • 600 g zemiakov uvarených v šupke
  • 100 g celozrnnej pohánkovej múky
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 čl soli
  • 1 vajíčko
  • 250 g tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • čerešne
  • trstinový cukor
  • maslo na poliatie

Postup:

Tvaroh si vymiešajte s vanilkovým cukrom a vykôstkovanými čerešňami. Uvarené a vychladnuté zemiaky rozdrvte. Pridajte obe múky, vajce, soľ a vypracujte polohusté, nelepivé cesto. Na doske ho vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Pomocou okrúhlej formičky z neho vykrajujte kolieska. Naplňte ich pripravenou plnkou, preložte na polovicu a rukami cesto na okraji spojte. Takto pripravené pirohy varte pár minút v osolenej vriacej vode. Podávajte ich poliate rozpusteným maslom a posypané trstinovým cukrom.

Strapačky s kyslou kapustou

Strapačky, teda zemiakové halušky, sú okrem verzie s bryndzou často podávané aj s kyslou kapustou. Kyslá kapusta je známy elixír zdravia, ktorý obsahuje množstvo látok prospešných pre ľudské telo. Strapačky si v tomto prípade môžete pripraviť z pohánkovej múky a vytvoriť tak v kombinácií s kyslou kapustou chutný a zdravý recept.

Ingrediencie:

  • 400 g zemiakov
  • 100 g pohánkovej múky
  • štipka soli
  • kyslá kapusta

Postup:

Ošúpané zemiaky si nastrúhajte najemno a zlejte z nich prebytočnú vodu, ak sú veľmi vodnaté. Pridajte pohánkovú múku, štipku soli a premiešajte na polohusté cesto. Nechajte ho 30-60 minút odstáť aby sa múka dobre zapracovala. Potom pripravené cesto pomocou cedidla na halušky pretlačte do osolenej vriacej vody a premiešajte aby sa halušky nezlepili. Varte, kým halušky vyplávajú na povrch. Potom ich vyberte do sita a nechajte odkvapkať. Na záver zmiešajte s kyslou kapustou a podávajte. 

23.10.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Kulajda: Tradičná polievka, ktorá zahreje a zasýti

01.11.2018

K zimnému obdobiu neodmysliteľne patria teplé pokrmy, ktoré vám zahrejú organizmus. Jedným z nich sú samozrejme polievky. Vyskúšajte recept na klasickú českú kulajdu. Pokračovať v čítaní

Kura na paprike: Poctivá klasika trochu inak

01.10.2018

Klasický recept, ktorý už určite ochutnal každý z vás. My sme si pre vás pripravili tento tradičný pokrm trochu inak, zdravšie, no samozrejme chutne. Pokračovať v čítaní

Quiche: Ako jednoducho a rýchlo pripraviť vynikajúce quiche?

28.11.2018

Francúzska klasika, ktorú si jednoducho a rýchlo pripravíte v rôznych variáciách. Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 308 314 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?