Batáty: 5 najlepších receptov

Sladké zemiaky sa na územie Európy dostali z Ameriky, dokonca skôr ako zemiaky klasické. Pomerne skoro sa dostali aj do Ázie, kde ich častej konzumácií dávajú za vinu, že sa u nich ľudia dožívajú veľmi vysokého veku. Batáty totiž obsahujú množstvo vitamínov, ktoré majú blahodarné účinky na zdravie. Jedinou ich nevýhodou je ich vyšší obsah kalórií oproti zemiakom klasickým.

Prečo jesť sladké zemiaky?

  • Znižujú vysoký krvný tlak 

Sladké zemiaky sú bohaté na draslík, ktorý prospieva pri znižovaní krvného tlaku.

  • Posilňujú imunitu

Pomáhajú posilňovať náš imunitný systém, tým že obsahujú množstvo antioxidantov, napríklad vitamín C, E, betakarotén.

  • Pozitívne ovplyvňujú zrak

Kvôli obsahu betakaroténu, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Betakarotén v spojení s inými látkami je známy aj ako bojovník proti niektorým druhom rakoviny.

  • Zdroj energie

Vďaka obsahu vlákniny a sacharidov sú zdrojom energie. Okrem toho obsahujú vitamíny skupiny B, ktoré sa na tvorbe energie priamo podieľajú. Vitamíny skupiny B sú známe aj vďaka boji proti nespavosti, depresii, stresu a tiež zlepšujú koncentráciu.

  • Prevencia proti zápche a žalúdočným vredom

V prípade týchto problémov je dôležité do jedálnička zaradiť viac vlákniny, ktorej obsahujú sladké zemiaky dostatok. Vláknina tiež znižuje hladinu cholesterolu.

Pestovanie sladkých zemiakov

Sladké zemiaky náročnejšie na teplo. Ich pestovanie je rozšírené najmä v okolí Stredozemného mora, kde sú najväčšie európske plantáže. U nás sa pestujú vo vinohradníckych oblastiach, pri poklese teploty pod 7 °C sa ale ich rast zastavuje.

Batáty príprava

Najlepšie je ich konzumovať spolu so šupkou. Obsahuje totiž množstvo živín ako napríklad nerozpustnú vlákninu, ktorá pomáha napríklad proti obezite alebo zápche. Batáty chutnajú skvele upečené v rúre, vďaka tomu naviac uvoľňujú cukry a škroby a naše telo z nich lepšie získa betakarotén. Existuje ale aj mnoho iných receptov ako si sladké zemiaky pripraviť. Pripravili sme si pre vás 5 z nich.

Plnené batáty

Čo potrebujete:

  • 4 batáty
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g listov baby špenátu
  • 50 g feta syru
  • 1 lyžica tekvicových semienok
  • 1 lyžica slnečnicových semienok
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

V rúre rozohriatej na 200 stupňov upečte 4 vidličkou poprepichované batáty. Pečte približne 40-50 minút, kým nebudú mäkké. Medzitým si na panvici zohrejte olivový olej a osmažte na ňom cibule nakrájané na kolieska a cesnak. Potom prihoďte baby špenát a miešajte, kým špenát nestratí teplom tvar. Odstavte z ohňa. Pridajte feta syr, semienka a podľa chuti okoreňte soľou a čiernym korením. Upečené batáty rozrežte na polovicu. Ich vnútro jemne roztlačte vidličkou a vložte pripravenú náplň. Povrch môžete poliať vami vybraným dresingom.

Jednoduché batátové pyré

Tento recept môžete podávať aj ako prílohu napríklad k mäsu či rybe.

Čo potrebujete:

  • 2 ks batáty
  • 1 pl maslo
  • 100 ml mlieko
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 pl parmezánu
  • soľ

Postup:

Batáty ošúpte, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode s pretlačeným cesnakom. Varte približne 15-20 minút, kým budú mäkké. Uvarené batáty sceďte, pridajte maslo, ohriaté mlieko, parmezán a tyčovým mixérom vymixujte na hladké pyré. Na prípravu môžete použiť aj drvič na zemiaky. Na záver ochuťte soľou a môžete podávať.

​Mrkvovo- batátová polievka

Čo potrebujete:

  • 4 stredne veľké mrkvy
  • 2 veľké batáty
  • 1 čl nastrúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • maslo
  • kyslá smotana
  • bazalka

​Postup:

V hrnci rozohrejte olivový olej a opražte na ňom najemno nasekaný cesnak. Pridajte batáty, mrkvu a chvíľu restujte. Potom pridajte nastrúhaný zázvor, zalejte vodou a nechajte variť. Varte, kým mrkva a batáty nezmäknú. Nakoniec suroviny rozmixujte tyčovým mixérom dohladka a dochuťte maslom a soľou. Podávajte s kyslou smotanou a bazalkou.

Batátové palacinky

Čo potrebujete:

  • 1 batát
  • 130 ml ovseného mlieka
  • 130 g pohánkovej múky
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica mletej škorice
  • kokosový olej

Postup:

Olúpané a nakrájané batáty varte vo vode približne 10 minút, kým zmäknú. Po uvarení vložte do mixéra spolu s ovseným mliekom, múkou, medom, škoricou a mixujte kým bude zmes jemná. Na panvici rozohrejte kokosový olej a lyžicou pridávajte zmes, z ktorej vytvoríte placku. 

Jednoduché batátové chipsy

Recept na jednoduchú a zdravú pochúťku.

Čo potrebujete:

  • 2 batáty
  • soľ
  • olivový olej

Postup:

Batáty nakrájajte na čo najtenšie plátky, môžete použiť krájač. Poukladajte ich na plech a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte v rúre pri 180 stupňoch dozlatista.

Nebojte sa so sladkými zemiakmi experimentovať. Môžete z nich pripraviť ako prílohu napríklad k mäsu ale aj ako polievky či cestoviny. Keďže majú sladkú chuť dajú sa použiť aj na prípravu dezertov a sladkých jedál.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2021 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.