Baklažánové pizze so zeleninou

Ingredience na 1 porci

Cibule0.5 kusy
Česnek1 stroužek
Bazalka čerstvá1 hrst
Olej olivový30 ml
Olivy zelené10 kusů
Rajčata cherry1 hrst
Lilek0.5 kusy
Paprika žlutá1 kus
Oregano drcené1 špetka
Sýr tofu80 g
Žampiony čerstvé50 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Rajčata v plechovce100 g

Baklažán je zelenina pochádzajúca z Indie, v našich končinách sa na ňu trocha zabúda. Obsahuje pritom množstvo prospešných látok, pomáha znižovať cholesterol v krvi a údajne pôsobí aj ako afrodiziakum. Jednoduché letné baklažánové pizze si istotne zamilujete.

 

Baklažán nakrájajte na hrubšie kolieska, jemne osoľte a nechajte ho asi 30 minút vypotiť. Medzitým si pripravíte paradajkovú omáčku.

 

Na každú pizzu patrí paradajkový základ, ktorý si buď môžete kúpiť alebo ho pripraviť podľa vlastnej chuti. Na prípravu paradajkovej omáčky si na troške olivového oleja orestujte kúsok nakrájanej cibule a nakrájaného strúčika cesnaku. Vypražte tak, aby zozlatli a pridajte niekoľko lyžíc nakrájaných paradajok. Omáčku nechajte mierne povariť a na záver okoreňte soľou, čiernym korením a oreganom.

 

V ďalšom kroku si pripravte suroviny, ktorými pizzu obložíte. Nakrájajte si žltú papriku, cherry paradajky, šampiňóny a pripravte si olivy. Na obloženie môžete použiť čokoľvek, čo máte na pizzi radi, fantázií sa medze nekladú.

 

Nakoniec je potrebné dať všetko dohromady. Baklažán si papierovým obrúskom osušte od prebytočnej vody, vyskladajte ho na plech vystlaný papierom na pečenie a zľahka ho potrite olivovým olejom. Dajte piecť na 200 °C asi na 15 minút.

Potom baklažán vyberte z rúry, potrite ho pripravenou paradajkovou omáčkou, ozdobte zeleninou, posypte oreganom, zľahka osoľte, okoreňte čiernym korením a kľudne znova pokvapkajte trochou olivového oleja. Navrch pridajte tofu syr. Vráťte späť do rúry a pečte na 180 °C ďalších 10 minút.

 

Po upečení ozdobte lístkami čerstvej bazalky. Tieto vegetariánske minipizze je možné jesť teplé aj studené.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 547.1963 Kj

Bílkoviny4.84 g
Sacharidy22.48 g
Sacharidy z cukrů0.53 g
Tuky2.43 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.99 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina8.18 g
Vápník0.01 g

Alergeny

Sójové boby (sója) a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2021 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.