TOP 7: Najlepšie recepty s ryžou

Ryža sa stala nedeliteľnou súčasťou našej kuchyne. Pozrite sa s nami na tie najlepšie recepty kde ryžu jednoducho premeníte na luxusné jedlo.

Univerzálnu prílohu, akou je ryža, môžeme skombinovať skutočne s veľkým množstvom prísad. Nezáleží na tom, či máte radi mäso alebo ste vegetariáni, recepty s ryžou ponúkajú veľa možností. Podobne je to aj s lasagnami. Milovníci exotickej kuchyne alebo zastánci príslovia "všade dobre doma najlepšie"? Pri vybraných receptoch s ryžou si prídete na svoje, nech už ste na akejkoľvek strane mince!

Šošovicové rizoto

Nasledujúci recept je výborný pre ľudí obľubujúcich nemäsové pokrmy, vegetariánov či dokonca aj vegánov. Vegetariánske recepty s ryžou sú vynikajúce aj v deň, kedy si chcete dať od mäsa pauzu alebo nemáte veľa času na prípravu obeda.

Ingrediencie

  • 1,5 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3,5 hrčeka vody
  • 1 hrnček šošovice
  • 1 ČL soli
  • 1 hrnček ryže
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ks bobkový list
  • olivový olej
  • petržlenová vňať
  • citrón

Postup

Polovicu cibule ošúpeme a pokrájame na drobno. Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo postrúhame. V hrnci rozhorúčime malé množstvo oleja a cibuľu s cesnakom na ňom opražíme. Opraženú cibuľu s cesnakom zalejeme vodou a pridáme aj šošovicu. Ďalej pridáme soľ, premiešame a necháme variť cca 10 minút. Medzitým si zvyšnú cibuľu ošúpeme a pokrájame na plátky. Na panvici si rozhorúčime trošku oleja, na ktorom následne cibuľu opečieme. Ku šošovici po 10 minútach varenia pridáme ryžu, mletú škoricu, mletú rascu a bobkový list. Všetko spolu dobre premiešame a varíme ďalších 15 minút alebo kým nie je ryža uvarená. Hotové rizoto rozdelíme do misiek, posypeme opraženou cibuľkou a petržlenovou vňaťou. Podľa chuti môžeme pokvapkať aj citrónom. Ihneď podávame. 


Ázijské morčacie mäso so zelenými fazuľkami a ryžou

Morčacie mäso je výborný zdroj na bielkoviny. Obsahuje ešte viac bielkovín ako mäso kuracie. Obidva sa však radia medzi chudé mäsá. Vychutnajte si ázijskú pochúťku pripravenú za malú chvíľu. Obsahuje všetky potrebné zložky potravy, ktoré ju robia vyváženým ľahkých pokrmom.

Ingrediencie

  • 800 g mletého morčacieho mäsa
  • 300 g zelenej fazuľky
  • 2 nastrúhané mrkvy
  • 1 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 3 PL sezamu
  • 1-2 ČL medu
  • jarná cibuľka
  • 1/3 ČL mletého zázvoru
  • koreniny - mleté čierne korenie, soľ

Postup

Najprv si cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. V hrnci na rozpálenom oleji ju následne opražíme. Pridáme mleté mäso a približne minútu ho popražíme na cibuľke. K mäsu pridáme nastrúhanú mrkvu, zelené fazuľky, nasekanú jarnú cibuľku a aj všetky ostatné suroviny a jedlo dobre premiešame. Odkryté ho varíme za občasného miešania okolo 20 minút.​ Medzitým si uvaríme ryžu podľa návodu na obale. Podávame teplé, najlepšie hneď po uvarení.

Tofu v arašidovej omáčke a kokosovom mlieku

Ďalší recept vhodný pre vegetariánov aj vegánov. Tofu na takýto spôsob ma netradičnú chuť, preto ak máte odvahu na dobrodružnejší obed na mierne indický spôsob, určite si neváhajte pripraviť nasledujúce tofu s ryžou. 

Ingrediencie

  • 600 g tofu
  • 1 cibuľa
  • 1 PL olivového oleja
  • 3-4 PL sójovej omáčky
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 4-5 PL arašidového masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • čerstvý zázvor
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia

Postup

Najprv ošúpeme cibuľu a nasekáme ju na drobno. V hlbokej panvici rozpálime olej a začneme pražiť cibuľku. Tofu si nakrájame na kocky, pridáme ho ku cibuli a opečieme do zlatista. Následne do panvice pridáme arašidové maslo, kokosové mlieko, sójovú omáčku, čierne korenie a soľ a jedlo dobre premiešame. Po premiešaní pridáme aj prelisované strúčiky cesnaku a trošku čerstvého zázvoru, nastrúhaného na jemnom trelku. Varíme ešte približne 10 minút pri občasnom miešaní. Zatiaľ si nakrájame na drobno petržlenovú vňať a ku koncu varenia ju pridáme do pokrmu. Pomedzi varenie takisto uvaríme ryžu, podľa návodu na obale. 

Plnené papriky

Jedno z tradičných jedál, ktoré vám určite pripomína domov. Ak nie ten, tak ste tento recept určite museli ochutnať v školskej jedálni. Plnená paprika musíme byť pripravená dobre, aby mala presne takú chuť ktorá ju robí jedinečnou. Pri tomto recepte sa určite nepopálite!

Ingredience

  • 1 kg mletého bravčového mäsa
  • 200 g ryže
  • 6 veľkých zelených bio paprík
  • 2 vajcia
  • 1 paradajkový pretlak
  • 3 PL hladkej múky
  • 3 klinčeky
  • 4 PL oleja
  • cukor
  • čierne korenie
  • soľ

Postup

Ryžu najprv podusíme do mäkka a necháme vychladnúť. Potom ju zmiešame s mletým mäsom a surovými vajciami. Následne pridáme do zmesi soľ a korenie. Zelené papriky vyčistíme a postupne ich naplníme mletých mäsom zmiešaným s ryžou. Pokiaľ nám nejaká časť mletého mäsa ostane, urobíme z nej guľu. Keď máme mäso prichystané, tak na oleji v hrnci opražíme múku s klinčekmi, ktoré následne zalejeme studenou vodou. Mala by vzniknúť stredne hustá omáčka, pozor na množstvo vody. Potom pridáme pretlak a soľ a cukor. Omáčka má byť jemne sladká. Za stáleho miešania privedieme k varu. Keď začne omáčka vrieť, vložíme naplnené papriky a mäsové guľky. Varíme na miernom ohni približne 40 minút. Podávame so zemiakmi uvarenými bez šupky.

TIP: Ak milujete pikantné, skúste tento recept osviežiť naplnením chilli papričiek mäsovou zmesou.

Kuracie soté s kukuricou

Vynikajúce soté z kuracieho mäsa je klasika každého, kto nechce v kuchyni stráviť neúnosné množstvo času. Tento rýchly a jednoduchý recept zvládne každý, či je to začiatočník alebo pokročilý. Výsledná chuť vás milo prekvapí a pomôže vám zažiariť či už medzi rodinou alebo priateľmi.

Ingrediencie

  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 PL horčica
  • 1 PL kečup
  • 1 PL olivový olej
  • kukurica
  • jarná cibuľa
  • tvrdý syr

Kuracie mäso umyjeme a pokrájame na kocky. Prisolíme, pokoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme jarnú cibuľku. Pridáme kečup, horčicu, zamiešame a dáme na panvicu restovať. Trochu poopekáme kým mäso nepustí šťavu. Potom pridáme kukuricu z konzervy a mäso dusíme pod pokrievkou do mäkka. Kým bude mäso mäkké, pripravíme si v ďalšom hrnci ryžu podľa návodu na obale. Podávame teplé a s postrúhaným tvrdým syrom.

Bravčové mäso na hrášku

Ďalšia klasika, ktorá sa radí medzi vynikajúce recepty tradujúce z generácie na generáciu. Napriek málo prísadám je chuť znamenitá a časová náročnosť veľmi malá. Oproti domácej sekanej je tento recept ľahký ako malina. Vráťte sa spolu s nami do detských čias!

Ingrediencie

  • 700 g bravčového mäsa
  • 200 g mrazeného hrášku
  • 5 PL rastlinného oleja
  • 200 g ryže
  • 2 cibule
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • čierne mleté korenie

Postup

Bravčové mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Cibule si ošúpeme a nakrájame na drobno. V strednom hrnci na rozpálenom oleji nakrájané cibule mierne opražíme. Potom vložíme do hrnca nakrájané mäso a jemne ho poopekáme. Následne pridáme soľ, mletú červenú papriku a zalejeme vodou. Voda by mala približne pokrývať 3/4 objemu mäsa v hrnci. Dusíme pod pokrievkou kým nie je mäso úplne mäkké. Kým sa pripravuje mäso, môžeme si uvariť ryžu, ktorá sa najlepšie hodí k danému pokrmu. Pripravíme si ju podľa návodu na obale. Ku koncu varenia mäsa pridáme hrášok. Nemal by tam byť veľmi dlho, aby sa nerozvaril.Keď je mäso hotové, v troške ďalšej vody rozmiešame hladkú múku a zahustíme omáčku. Jedlo podávame teplé, prípadne dochutíme kyslou uhorkou.

Ryžové guľôčky plnené mozzarellou

Na záver výborný recept, ktorý sa hodí práve, keď vám určité množstvo ryže z predchádzajúce varenia. Môžeme si ryžové guľky pripraviť aj ako olovrantovú maškrtu či chutnú desiatu. Skvelo sa hodia ako slané potešenie a sú pripravené do pol hodiny. 

Ingrediencie

  • 300 g uvarená ryža
  • 100 g strúhanky
  • 2 vajcia
  • hrsť petržlenovej vnate
  • 50 g parmezán
  • 150 mozzarella
  • olej na vyprážanie
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

Uvarenú ryžu vložíme do misky a pridáme strúhanku, vajce, nasekanú vňať a strúhaný parmezán. Všetko spolu premiešame. Zmes podľa chuti dosolíme a okoreníme. Zo zmesi navlhčenými rukami vytvarujeme guľôčky o priemere približne 2 cm. V strede urobíme jamku, ktorú naplníme mozzarellou. Postupujeme takto, až kým nespotrebujeme celú zmes. Guľôčky obalíme vo vyšľahanom vajíčku a strúhanke. Vyprážame ponorené v oleji do hneda. Podávame s kečupom, prípadne samotné.


05.04.2020

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 
Chcem jedálniček ZADARMO

3 224 535 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?