Mango: Ovocie, ktoré pomáha pri nespavosti aj nervozite

ovocie mango, mango recepty. Mango nakrájané na väčšie kusy na bielom tanieri

Mango je tropický ovocný druh ovocia pochádzajúci z južnej Ázie, kde je známy už tisíce rokov. Toto exotické ovocie patrí do čeľade ananásovitých a jeho latinský názov je Mangifera indica. Ovocie mango je známe pre svoju sladkú, šťavnatú a osviežujúcu chuť, čo ho robí obľúbeným ovocím po celom svete. Má hladkú, kožovitú šupku, ktorá môže byť pestrofarebná od zelenej až po červenú. Jeho dužina je šťavnatá, oranžová a má typickú ovocnú arómu. 

História používania manga siaha až do starovekej Indie, kde bolo považované za symbol lásky a dobroty. Postupne sa rozšírilo do ďalších častí Ázie a Stredného východu, kde sa stalo súčasťou miestnej kultúry a tradičných jedál. Počas obdobia kolonizácie sa ovocie mango sa dostalo aj do oblastí Afriky, Južnej Ameriky a Karibiku.

Dnes je mango ovocie obľúbené nielen v týchto tropických oblastiach, ale po celom svete vďaka svojej výnimočnej chuti a výživovým vlastnostiam. Mango ovocie je bohaté na vitamíny C, A, a B6, vlákninu a antioxidanty, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Okrem toho je mango využívané v mnohých kuchyniach na prípravu osviežujúcich šalátov, džemov, smoothie, sladkých dezertov a dokonca aj pikantných omáčok. Ovocie mango je skutočnou lahôdkou a ponúka široké spektrum chuťových zážitkov pre gurmánov po celom svete.

Mango pestovanie 

Pestovanie manga je zaujímavý proces, ktorý vyžaduje vhodné klimatické podmienky a dôkladnú starostlivosť. Mango strom (Mangifera indica) rastie v tropických a subtropických oblastiach, kde teploty neprechádzajú nulovým bodom. Ideálny je teplá a vlhká klima, kde strom môže kvitnúť a produkovať ovocie počas celého roka.

Mango strom tendenciu rásť do výšky až 30 metrov, no pestovatelia často udržiavajú stromy výrazne nižšie, aby bolo zber ovocia jednoduchší. Pre rast stromu sú dôležité dobre priepustné pôdy, ktoré umožnia odvodnenie nadmerného dažďa a zabezpečia koreňom dostatočný prístup k vode.

Mango strom začína kvitnúť a tvoriť ovocie po približne štyroch až šiestich rokoch od výsadby. Mango ovocie rastúce na týchto stromoch má rôzne veľkosti a tvary, závisí to od odrody manga. Keď sú plody dostatočne zrelé, majú typickú oranžovú farbu a sladkú chuť. Správna starostlivosť o mango strom zahŕňa pravidelné orezávanie, hnojenie a ochranu pred škodcami.

Čo obsahuje mango?

Mango, tak ako väčšina ovocia, obsahuje vysoký podiel vody. Práve kvôli tomu nie je potrebné, avšak ani vhodné, ho pri konzumácií vodou zapíjať. Môže to spôsobiť nepríjemné bolesti v žalúdku.

Okrem vody obsahuje mango vitamín C, dobrý na podporu imunity. Jeden zrelý plod manga obsahuje až polovicu odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu. Mango ovocie taktiež obsahuje veľké množstvo vitamínu A, až 80 % odporúčanej dennej dávky a tiež vitamíny skupiny B, E a K. Mango je bohaté aj na minerály a stopové prvky ako meď, horčík, zinok a mangán.

Pozitívne účinky manga na zdravie

1. Podpora imunity

Vysoký podiel vitamínu C pomáha zlepšovať obranyschopnosť ľudského tela. Práve preto pôsobí konzumácia manga aj ako dobrá prevencia proti prechladnutiu či rôznym infekciám.

2. Zlepšenie trávenia

Mango obsahuje enzýmy, ktoré podporujú činnosť trávenia. Funguje tiež ako prevencia proti zápche. Vysoký podiel vlákniny, ktorú mango obsahuje taktiež napomáha zdravému tráveniu. 

3. Prevencia proti stresu a nervozite

Vitamíny skupiny B, najmä vitamín B6, pomáhajú pri správnom krvnom obehu. Nedostatok tohto vitamínu dokáže spôsobiť stratu koncentrácie, stres či nervozitu. Konzumácia manga preto dokáže upokojiť vaše nervy. Mango vitamíny skupiny B obsahuje naozaj v hojnom množstve.

4. Liečba nespavosti

Dužina manga obsahuje niacín, ktorý pomáha pri poruchách so spánkom. Liečba nespavosti patrí medzi najvyhľadávanejšie mango účinky na zdravie.

5. Zdravé srdce

Vitamín C a vláknina obsiahnuté v mangu pomáhajú znížiť hladinu zlého cholesterolu. Tým sa preukázateľne znižuje aj riziko srdcových ochorení, infarktu či mŕtvice. Draslík a horčík tiež regulujú krvný tlak.

6. Podpora kostí

Vitamín K a vápnik sa v tele starajú o udržiavanie zdravia a sily kostí. Práve ich nedostatok spôsobuje riziko vzniku osteoporózy a zlomenín.

7. Čistenie pleti

Mango vám účinne prečistí upchaté póry. Vyskúšajte si priložiť vnútornú stranu šupky z manga pár minút na pleť a potom tvár poriadne umyť a osušiť.

8. Zdravá pečeň

Aj keď je zrelé mango chuťovo oveľa lepšie a tiež jednoduchšie na krájanie, pozitívne účinky na zdravie má rovnako aj konzumácia surového manga. Žuvanie kúskov zeleného manga zvyšuje sekréciu žlčových kyselín a čistí črevá od baktérií.

9. Liečba anémie

Anémia je choroba spôsobená nedostatkom železa v tele. Práve mango vďaka obsahu železa a navyše vitamínu C, ktoré urýchľuje jeho absorbciu, pomáha predísť tejto chorobe.

10. Prevencia obličkových kameňov

Konzumácia potravín s vysokým obsahom vody, akým je mango alebo napríklad aj melón, pomáha ako veľmi užitočná prevencia obličkových kameňov.

11. Mango na vlasy

Vitamín A pomáha v boji proti lupinám a tiež dodáva vlasom lesk. Vitamín E zas podporuje ich rast. Práve preto je mango vhodné na výrobu kozmetických prípravkov na vlasy.

TIP: Rozmixujte dužinu z manga, lyžičku bieleho jogurtu a vaječné žltko. Zmesou natrite vlasy a nechajte pôsobiť aspoň 30 minút, potom si vlasy umyte a uvidíte, ako vás vlasy svojou jemnosťou milo prekvapia.

Ako olúpať mango?

Mango v strede skrýva podlhovastú kôstku, ktorá sťažuje jeho krájanie. Napriek tomu existuje jednoduchý spôsob ako si mango ľahko a rýchlo ošúpať.

  • Stopku manga nasmerujte smerom nahor.
  • Z každej strany odrežte asi 1,5 cm manga.
  • Dužinu z častí manga, ktoré ste oddelili od kôstky si nožom rozdeľte na kocky.
  • Dužinu vyklopte a kocky od šupky oddeľte nožom alebo polievkovou lyžicou.

Mango recepty

Mango, tropické ovocie s osviežujúcou sladkou chuťou, je nielen lahodnou pochúťkou samotným, ale aj vynikajúcou ingredienciou do rôznych jedál a nápojov. V tomto odstavci sa pozrieme na niektoré lahodné a kreatívne mango recepty, ktoré vám umožnia využiť toto ovocie v plnej kráse. Nech už preferujete sladké alebo slané chute, mango vám ponúka širokú škálu možností, ako spraviť z jedla nezabudnuteľný zážitok. Či už si zvolíte tradičnú chuť mango chutney, osviežujúci mango lassi, alebo sladký a krémový mango cheesecake, mango recepty vás prenesú do sveta exotiky a potešia vaše chuťové poháriky.

1

Mango cheesecake recept

Mango cheesecake je dokonalou kombináciou krémového a lahodného syra s osviežujúcou sladkosťou manga. Tento dezert je nie len úžasne chutný, ale aj esteticky pôsobivý, čo ho robí skvelým prekvapením na rôzne oslavy a špeciálne príležitosti. Mango cheesecake dlhodobo patrí medzi najpopulárnejšie mango recepty. 

Ingrediencie: 

  • 200 g piškót
  • 100 g masla
  • 500 g krémového tvarohu (napr. Philadelphia)
  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru
  • 3 väčšie vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • šťava z 1 limetky
  • 2 veľké mangá (alebo 3 menšie)

Postup: 

Použite formu na torty s odnímateľným dnom (priemer 24 cm). Spodnú časť tejto formy vystreľte pečiacim papierom a okraje dobre vymastite maslom. Piškóty nadrobno nasekajte (alebo ich môžete rozmixovať) a zmiešajte ich s rozpusteným maslom. Túto zmes dôkladne vtlačte na dno pripravenej formy a nechajte ju v chladničke minimálne 30 minút. V miske zmiešajte tvaroh, mascarpone, cukor, vanilkový cukor a šťavu z limetky do hladka. Potom pridajte vajcia a opäť premiešajte.. Dávajte pozor, aby ste náplň nepremiešali príliš, aby sa neprevzdušnila. Ošúpte a nasekajte mangá na malé kocky. Tieto kocky rozložte rovnomerne po vrchole pripraveného spodku. Cheesecake pečte v predhriatej rúre na 160°C po dobu približne 45 – 50 minút, alebo kým stred nie je už pevný a okraje sú zľahka zlatisté. Po upečení cheesecake nechajte v rúre s vypnutým ohrevom ešte približne 1 hodinu. Potom ho premiestnite do chladničky a nechajte stuhnúť najmenej 4 hodiny, alebo ideálne cez noc. Pred podávaním môžete cheesecake ozdobiť kúskami manga alebo čerstvou šľahačkou.

2

Mango lassi recept

Mango lassi je osviežujúci a lahodný nápoj pochádzajúci z indického subkontinentu. Tento krémový a sladký nápoj je obľúbený nielen v Indii, ale aj po celom svete. Jeho základnou prísadou je mango, ktoré dodáva nápoju jemnú sladkosť a tropickú arómu. Mango lassi patrí medzi veľmi jednoduché mango recepty, ktoré si hravo pripravíte kľudne aj ráno pred odchodom do práce, ako zdravé raňajky. 

Ingrediencie: 

  • 1 veľké zrelé mango, olúpané, očistené a nakrájané na kúsky
  • 1 ½ pohára jogurtu
  • ½ pohára mlieka
  • 3-4 lyžice trstinového cukru, alebo iného zdravého sladidla 
  • ½ čajovej lyžičky kardamómu (voliteľné)
  • kocky ľadu (voliteľné)
  • čerstvá mäta na ozdobenie (voliteľné)

Postup: 

Mango olúpte a dužinu nakrájajte na malé kocky.

V mixéri spojte nasekané mango, jogurt, mlieko, cukor a kardamóm (ak ho používate). Mixujte až kým nezískate hladkú a krémovú konzistenciu. Ak chcete, môžete pridať niekoľko kociek ľadu. 

Nalejte pripravený mango lassi do pohárov. Môžete ho ozdobiť čerstvou mätou alebo kúskami manga. Servírujte okamžite.

3

Mango chutney recept

Mango chutney je tradičná indická omáčka, ktorá získava svoju jedinečnú chuť kombináciou sladkosti, kyslosti a štipky korenia. Mango chutney je skvelým spoločníkom k mnohým jedlám – od korenistého kari po grilované kurča či pečené mäso. Mango chutney sa pripravuje z nezrelého manga, ktoré dodáva tejto omáčke charakteristickú sladko-kyslú chuť. Je to skvelý spôsob, ako do svojich jedál pridať exotický nádych a zaujať svojich hostí.

Ingrediencie: 

  • 2 veľké zelené mangá, olúpané, očistené a nasekané na kocky
  • 1 veľká cibuľa, nasekaná na drobné kúsky
  • 1 červená paprika, očistená a nakrájaná na kocky
  • 1 pohár trstinového cukru
  • 1 ½ pohára jablčného octu
  • 1 čajová lyžička kajenskej papriky (voliteľné, pre pikantnejšiu chuť)
  • 1 čajová lyžička soli
  • ½ čajovej lyžičky kurkumy
  • ½ čajovej lyžičky sušeného chilli korenia
  • 2 cm čerstvého zázvoru, nastrúhaného
  • 4 klinčeky 

Postup: 

Najskôr pripravte všetky suroviny – olúpajte mango a nasekajte hona malé kocky. Nasekajte aj cibuľu a papriku. V hrnci spojte cukor, ocot, červenú papriku (ak chcete pikantnejšiu verziu), soľ, kurkumu, sušené chilli(ak chcete pikantnejší chut), nastrúhaný zázvor a klinčeky. Poriadne premiešajte, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte nasekané mango, cibuľu a papriku do hrnca s variacou zmesou. Pomaly varte na miernom ohni, občas premiešajte, a nechajte variť približne 45 – 60 minút, kým sa mango chutney zhustne a mango zmäkne. Poriadne premiešajte, aby sa zabezpečila rovnomerná konzistencia. Sterilizujte poháre a viečka. Keď je mango chutney hotové, nalejte ho do horúcich sterilizovaných pohárov a zatvorte viečka okamžite. Poháre s chutney nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ich uložte na chladné a tmavé miesto. Chutney bude ešte chutnejšie, ak ho necháte stáť niekoľko týždňov pred konzumáciou, čo mu umožní lepšie premiešanie chutí.

4

Mango sticky rice – krémová a sladká mango ryža

Mango sticky rice, známy aj ako „khao niew mamuang“ v thajštine, je ikonický dezert pochádzajúci z Thajska. Tento jednoduchý, ale neuveriteľne lahodný pokrm je obľúbený pre svoju sladkú a krémovú chuť, ktorá výborne kontrastuje s lepkavou textúrou ryže. 

Ingrediencie: 

  • 1 šálka lepkavej ryže (napríklad sushi ryže)
  • 1 ½ šálky kokosového mlieka
  • ½ šálky cukru
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 2 zrelé mangá
  • sezamové semienka na ozdobenie 

Postup: 

Dôkladne prepláchnite lepkavú ryžu vo vode, kým voda nebude čistá. Následne ryžu namočte na 30 minút a potom ju sceďte. V hrnci s hlbokým dnom varte namočenú ryžu. Na túto ryžu nalejte 1 šálku kokosového mlieka a varte na miernom ohni za občasného miešania, až kým ryža nevsiakne všetko mlieko. V ďalšom hrnci zahrejte zvyšné ½ šálky kokosového mlieka, pridajte cukor a soľ. Varíme na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nechajte cukrovú zmes vychladnúť. Varte ryžu, kokosovú cukrovú zmes až do úplného spojenia. Výsledkom by mal byť lepkavý a sladký krém. Mangá olúpajte, vykrojte dužinu z okolo jadra a nakrájajte na tenké plátky. Na tanieri rozotrite vrstvu mango sticky rice a položte na ňu plátky manga. Môžete ozdobiť sezamovými semienkami a zvyškom kokosového mlieka.

5

Kuracie mango curry recept

Mango curry je lahodný a exotický recept, ktorý spojuje sladkú chuť manga s korením a kokosovým mliekom. Toto jedlo je typické pre juhoázijskú kuchyňu a ponúka skvelú kombináciu chutí. Kari pastu do mango curry kúpite napríklad aj na eshope Grizly.sk.

Ingrediencie: 

  • 500 g kuracie prsia
  • 2 veľké zrelé mangá
  • 1 veľká cibuľa
  •  2 strúčiky cesnaku
  • 1 kus zázvoru (veľkosť palca)
  • 1 červená paprika
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 konzerva kokosového mlieka
  • 2 lyžice kari pasty
  • 1 lyžička kurkumy
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • čerstvá koriandrová vňať na ozdobenie

Postup: 

Na rozohriatej panvici s rastlinným olejom orestujte cibuľu, cesnak a zázvor, kým nebudú mäkké a voňavé. Pridajte kari pastu a kurkumu. Orestujte ich s cibuľou až kým korenie nezačne rozvoniavať. Pridajte nakrájanú papriku a chilli papričku (ak ju používate). Orestujte ich niekoľko minút, kým sa paprika zmäkne. Pridajte nakrájané kurča a opäť premiešajte. Orestujte kurča zo všetkých strán až kým nezmení farbu. Zalejte všetko kokosovým mliekom a privediete k varu. Potom znížte teplotu a varte na miernom ohni asi 10-15 minút, kým sa kurča neuvarí. Pridajte nakrájané mango a premiešajte. Nechajte ešte variť ďalších 5-7 minút, kým sa mango dobre prehreje. Osoľte a okoreňte podľa svojich preferencií. Môžete pridať trochu cukru. Servírujte kuracie mango curry s varenou ryžou alebo chlebom naan a ozdobte čerstvou koriandrovou vňaťou.

Mango ovocie s osviežujúcim sladkokyslým ovocným arómou, ponúka nespočetné možnosti pre vytvorenie lahodných jedál. Od tradičnej mango sticky rice až po štipľavé mango curry či osviežujúci mango lassi, existuje recept na mango pre každého.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.