Boršč: Klasika s tromi druhmi mäsa aj obmena pre vegánov

Boršč je jedlo obľúbené najmä v ukrajinskej a ruskej kuchyni. Je to polievka pripravená z červenej repy, zeleniny a mäsa. V článku si prečítate ako pripraviť pravý ruský boršč ale tiež ako ho pripraviť vo vegánskej verzii bez mäsa.

Pravý ruský boršč

Pravý ruský boršč sa pripravuje z hovädzieho mäsa, niekedy aj v kombinácií bravčovými rebrami alebo údeným mäsom. Vyskúšajte si tento chutný recept a prečítajte si, na čo všetko je červená repa dobrá.

Ingrediencie:

  • 200 g zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • 2 bobkové listy
  • 300 g červenej repy
  • 500 g hovädzieho mäsa s kosťou
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g cibule
  • 200 g kapusty
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 5 guličiek celého čierneho korenia
  • soľ
  • čierne korenie
  • kyslá smotana
  • kôpor
  • petržlen

Postup:

Hovädzie mäso s kosťou poriadne umyte, vložte do hrnca, zalejte vodou a začnite variť. Varte približne 1 hodinu a 30 minút. 10 minút pred koncom varenia pridajte celé čierne korenia a bobkový list. Mäso vyberte a vývar preceďte. Mäso rozdrobte rukami na malé kúsky a pridajte do ho vývaru. Zemiaky nakrájajte na kocky a vložte do vývaru. Dajte variť približne na 15 minút. Potom pridajte nakrájanú kapustu a varte ďalej. Kým sa boršč varí pripravte si ostatnú zeleninu. Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu a červenú repu očistite a nastrúhajte. Na panvici opečte všetku zeleninu na kvapke oleja. 


Po chvíli pridajte k zelenine asi 2 naberačky vývaru, ktorý sa vám zatiaľ varí vedľa v hrnci a tiež paradajkový pretlak. Všetko premiešajte a pridajte trocha soli a čierneho korenia. Keď je zelenina mäkká pridajte celý obsah panvice do hrnca, premiešajte a varte už len 5 minút. Boršč podávajte s kyslou smotanou, nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

Tradičný ukrajinský boršč

Ak ste milovníkom mäsa, túto polievku by ste mali určite vyskúšať. Pripravuje sa z troch druhov mäsa v spojení s chutnou zeleninou.

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 500 g bravčového mäsa
  • 500 g údeného mäsa
  • 500 g bielej hlávkovej kapusty
  • 500 g červenej repy
  • 500 g zemiakov
  • 250 g petržlenu
  • 250 g mrkvy
  • 250 g cibule
  • 1 konzerva pasírovaných paradajok
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bravčová masť
  • ocot
  • cukor
  • mleté čierne korenie
  • bobkový list

Postup:

Mäso nakrájajte na menšie kocky a dajte variť. Keď budú všetky druhy mäsa mäkké, mäso sceďte a do vývaru dajte variť zemiaky a bobkový list. K mäkkým zemiakom pridajte do vývaru nadrobno nakrájanú kapustu. Nechajte variť a medzitým si nakrájajte a pripravte zeleninu. Mrkvu, petržlen a cibuľu nakrájajte na kocky a opečte na bravčovej masti. Po chvíli pridajte pasírované paradajky a zeleninu ďalej duste do zmäknutia. Keď je kapusta v hrnci mäkká, pridajte k nej zeleninovú zmes, uvarené mäso a 2 strúčiky cesnaku. Všetko dobre premiešajte a varte už len 10 až 15 minút. Polievku podávajte s 1 pl kyslej smotany.

TIP: Zimné obdobie je ako stvorené na prípravu teplých polievok. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na tekvicovú, brokolicovú a šošovicovú polievku.

Vegánsky zeleninový boršč

Aj keď tradičný boršč obsahuje mäso, môžete ho pripraviť jednoducho aj bez neho na vegánsky spôsob.

Ingrediencie:

  • 150 g bielych fazúľ
  • 1 červená cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 zelery
  • 1 zelená paprika
  • 6 lyžíc repkového oleja
  • 2 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 2 guľôčky celého čierneho korenia
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 menšia červená repa
  • 100 g červenej kapusty
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 2 lyžice sušených húb
  • 1 zemiak
  • čerstvý kôpor
  • soľ

Postup:

Fazuľu namočte deň vopred do vody. Potom ju zlejte, zalejte 2,5 násobným množstvom vody a varte do mäkka približne 40 minút. Medzitým si cibuľu nakrájajte na drobno, mrkvu a zeler na tenké plátky a papriku na prúžky. Všetku zeleninu opečte v hrnci na troške oleja spolu s korením. Cesnak nakrájajte nadrobno a spolu s cukrom pridajte k zelenine. Pridajte pretlak a varte približne 5 minút. Potom zalejte 2 litrami vody a pridajte nastrúhanú repu, nakrájanú kapustu a na kocky nakrájaný zemiak. Do hrnca pridajte aj huby, prikryte pokrievkou a varte približne 40 minút. Na záver ochuťte soľou, octom a vmiešajte fazule a nasekané bylinky.

Rýchly boršč s mäsom

Boršč je polievka, ktorej príprava zaberá dlhší čas. Ak ale nechcete stáť v kuchyni zopár hodín, vyskúšajte tento recept na rýchly boršč s údeným mäsom.

Ingrediencie:

  • 400 g údenej pečene
  • 2 mrkvy
  • 6 zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 200 g červenej fazule v náleve
  • 150 g varenej repy
  • 200 g červenej kapusty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 3 litre vody
  • olej
  • kyslá smotana
  • bobkový list
  • nové korenie
  • celé čierne korenie
  • umeocot

Postup:

Cibuľu orestujte v hrnci na oleji, po chvíli k nej pridajte na kocky nakrájané údené mäso a pár minút opekajte. Potom zalejte vodou a varte do mäkka. Mrkvu a zemiaky nakrájajte na menšie kúsky a opečte na panvici na troške oleja. Po chvíli pridajte k zemiakom trocha vody, v ktorej sa varí mäso a duste približne 10 minút. Keď je mäso uvarené, pridajte nakrájanú červenú papriku, červenú repu, fazule, cesnak, zemiaky a mrkvu a tiež paradajkový pretlak. Všetko premiešajte a varte cca 15 minút. Na záver ochuťte korením a umeoctom.

09.10.2019

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Tatarák: Ako pripraviť dokonalý tatarák pre mäsožravcov aj vegetariánov?

26.12.2018

Tatarák má veľa variácií. Vyskúšajte recepty na lososový či zeleninový tatarák. Pokračovať v čítaní

Guľášová polievka, fazuľová polievka, špenátová polievka: Recepty na polievky z lokálnych surovín

06.11.2019

Chladné jesenné a zimné počasie láka ku skúšaniu nových receptov na chutné polievky. Vyskúšajte si zopár receptov na polievky z obľúbených lokálnych surovín. Pokračovať v čítaní

Tekvicové polievka, brokolicová polievka, šošovicová polievka: Jeseň klope na dvere

11.09.2019

Chutné a teplé polievky sú ako stvorené pre chladné počasie. Vyskúšajte tieto recepty na zeleninové polievky, ktoré vás zasýtia a sú aj zdravé. Pokračovať v čítaní

Rýchla večera 5x inak

04.09.2019

Vyskúšajte naše recepty na rýchle a zdravé večere, ktoré určite zachutia celej rodine. Pripravili sme si pre vás recept na domácu pizzu, chutnú polievku a tiež na zeleninové smoothie. Pokračovať v čítaní

Nepečené torty: recepty a inšpirácie pre letné dni

24.07.2019

Pre tých, ktorým sa nechce počas horúcich letných dní zapínať horúcu rúru a piecť, prinášame recepty na jednoduché nepečené torty. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

2 909 613 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?