Nestíhate? 7 tipov na rastlinný krabičkový obed

Tiež nestíhate? Radšej neobedujete vôbec alebo sa uchyľujete k nezdravej ponuke fast-foodov? Chcete urobiť niečo pre svoje zdravie a zároveň nezruinovať peňaženku?

Riešením sú krabičkové obedy, ktoré zoberiete so sebou kdekoľvek - do práce, školy, či na víkendový výlet. Vyskúšajte naše tipy na skvelé jedlá do krabičky, ktoré zvládne aj začiatočník, a naviac vás neodsúdia k dlhým hodinám varenia v kuchyni.

Recepty pre vás pripravila autorka rastlinných e-bookov Jana Hajrová z Českej vegánskej spoločnostiChceme ukázať, že rastlinná strava je naozaj pre každého, nezáleží na tom, či ste vegáni, vegetariáni alebo len chcete jesť menej mäsa, jej benefity pocítite všetci," motivuje Jana Hajrová.

Pripravili sme pre vás recepty, ktoré sú rýchle, lacné a samozrejme veľmi chutné. Pokiaľ uvažujete o tom, že začnete jesť viac rastlinných jedál, ale nie ste si istí, ako na to, príďte na seminár Veggie inšpirácie pre začiatočníkov v Prahe a v Brne.

Špagety z jedného hrnca

                                                Postup

Na troške oleja osmažíme cibuľu, po chvíli pridáme šampiňóny a cesnak, opekáme 5 minút. Potom zasypeme sójovým granulátom a zalejeme zeleninovým vývarom, pasírovanými paradajkami a paradajkami z plechovky. Pridáme špagety a varíme do ich uvarenia. Dochutíme soľou a chilli. Po uvarení primiešame čerstvú bazalku.

Ingrediencie

  • 1/2 balenia sójového granulátu
  • 200 g celozrnných špagiet
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 200 ml pasírovaných paradajok
  • 200 g nakrájaných šampiňónov
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
  • 1 cibuľa nakrájaná na jemno 
  • 1 hrnček zeleninového vývaru
  • 1 lyžička oregana
  • repkový olej
  • hrsť čerstvej bazalky
  • chilli, soľ podľa chuti

Tortilla s hummusom, čerstvou zeleninou a údeným tempehom

Postup

Najprv si pripravíme hummus, rozmixujeme cícer s pastou tahini, citrónovou štavou a vodou. Po zmixovaní vmiešame olivový olej a dochutíme soľou a zlisovaný cesnak. Tempeh nakrájame na plátky a opražíme sucho na panvici, obľúbenú zeleninu (napr. uhorku, červenú kapustu, papriku) nakrájame na prúžky. Tortillu natrieme hummusom, naplníme zeleninou a plátkami tempehu. 

Ingrediencie

  • plechovka cícera
  • 1 lyžica tahini pasty
  • šťava z 1/2 citróna
  • strúčik cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 50 ml vody
  • 1/2 lyžičky soli
  • balenie údeného tempehu
  • čerstvá zelenina podľa chuti
  • 4 tortilly

Fazuľový guľáš s kukuricou

                                              Postup

Na oleji orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme rímsky kmín, cesnak a nakrájanú čerstvú chilli papričku, dve minúty opekáme. Pridáme paradajky a paradajkové pyré, fazule, kukuricu a vývar. Znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a varíme približne 20 minút. Podávame s tortilla chipsami alebo kvalitným celozrnným pečivom.


Ingrediencie

  • plechovka červenej fazule
  • 1/2 hrnčeku mrazenej kukurice
  • 1/2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • plechovka krájaných paradajok
  • 150 ml paradajkového pyré
  • hrnček zeleninového vývaru
  • 1/2 lyžičky rímskeho kmínu
  • 1 čerstvá pálivá paprička
  • trošku repkového oleja
  • soľ podľa chuti
  • tortilla chipsy alebo pečivo

Karfiolové placky s cícerom a zemiakmi

Ingrediencie

  • 1/2 karfiolu nastrúhaného na drobno
  • 1 plechovka cíceru
  • 3 lyžice hrašky alebo hrachovej múky
  • 50-100 ml vody
  • strúčik cesnaku

Postup

  • 1 lyžička majoránu
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 1/2 lyžičky chilli
  • soľ podľa chuti
  • 300 g zemiakov

Cícer roztlačíme a zmiešame s karfiolom. Hrašku rozmiešame vo vode s korením a pridáme ku karfiolu. Premiešame a dochutíme soľou, pridať môžeme i akékoľvek obľúbené korenie. Zo zmesi vytvarujeme placky, ktoré pečieme na papieri na pečenie 20 minút na 200°C. Po upečení necháme vychladnúť, potom ľahko zložíme z papieru na pečenie. Placky podávame so zemiakmi a domácou sojanézou či kečupom.

Zeleninový kuskus s údeným tofu

Ingrediencie                                  Postup

  • 1 hrnček celozrnného kuskusu
  • 150 g mrazenej zeleniny (mrkva, kukurica, hrášok)
  • 1/2 čerstvej červenej papriky nakrájanej na kocky
  • 1 balenie údeného tofu
  • 1 hrnček zeleninového vývaru
  • strúčik cesnaku
  • 2 lyžičky provensálskeho korenia
  • 1 lyžica lahôdkového droždia
  • soľ podľa chuti
  • repkový olej

Kuskus zalejeme horúcim zeleninovým vývarom a necháme uzavretý pod pokrývkou. Medzitým si na trošku oleja osmažíme na kocky nakrájané tofu. Pridáme mrazenú zeleninu a červenú papriku, podlejeme trochou vody a dusíme do zmäknutia zeleniny. Zmiešame s kuskusom a dochutíme zlisovaným cesnakom, korením, lahôdkovým droždím a soľou.

Buddha bowl s chrumkavým tofu

Ingrediencie

  • 250 g tofu natural
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica hoisin omáčky
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • štipka kajenského korenia
  • 1 hrnček uvarenej quinoy alebo kuskusu
  • čerstvá zelenina podľa chuti (špenát, mrkva, červená kapusta)
  • dusená zeleniny podľa chuti (brokolica, tekvica)
  • sezamové a tekvicové semienka podľa chuti

Arašidová omáčka

  • 1/4 hrnčeka arašidového masla
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 1 lyžica omáčky tamari
  • 1 lyžička chilli omáčky
  • 1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ

                                               Postup

V miske vyšľaháme všetky suroviny na arašidovú omáčku. Z tofu odstránime prebytočnú vodu (zabalíme do utierky a zaťažíme). Následne tofu nakrájame na kocky a opekáme na panvici s olejom. Pridáme sójovú omáčku, hoisin omáčku, javorový sirup a kajenské korenie a restujeme do chrumkava. Do krabičky dáme podľa chuti čerstvú a dusenú zeleninu, quinou, tofu a posypeme semienkami a polejeme arašidovou omáčkou.

Indická šošovica s ryžou

Ingrediencie

  • 200 g opláchnutej červenej šošovice
  • 1/2 cibule nakrájanej na drobno
  • 2 väčšie paradajky nakrájané na kocky
  • 100 ml kokosového mlieka
  • 1/2 lyžičky korenia garam masala
  • chilli korenie podľa chuti (alebo čerstvá chilli paprička)
  • 1-2 hrnčeky zeleninového vývaru
  • strúčik cesnaku
  • repkový olej
  • soľ podľa chuti
  • čerstvý koriander
  • 150 g ryže

Postup

Cibuľu osmažíme na troške repkového oleja, pridáme korenie( garam masala, chilli, kurkuma) a krátko osmažíme. Pridáme červenú šošovicu, paradajky a zalejeme zeleninovým vývarom. Vodu prilievame postupne. Varíme do zmäknutia šošovice. Nakoniec zjemníme kokosovým mliekom a dochutíme soľou a zlisovaným cesnakom. Podávame s ryžou a čerstvým koriandrom.

Česká vegánska spoločnosť

Ako nezisková organizácia usilujeme o svet, v ktorom si každý môže vybrať lahodné a zdravé jedlo, ktoré je dobré pre všetkých ľudí, zvieratá a našu planétu.

05.02.2020

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 
Chcem jedálniček ZADARMO

3 195 025 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?