Štrúdľa: Jablková, tvarohová alebo na slano?

Zdravá jablková štrúdľa

Recept na obľúbenú jablkovú štrúdľu pre tých, ktorí radi pečú. Ak máte strach skúsiť upiecť toto vlastné zdravé cesto, jednoducho ho nahraďte zakúpením celozrnného lístkového cesta.

Ingrediencie:

  • 350 g celozrnnej špaldovej múky
  • 150 ml mlieka
  • 7 stredne veľkých jabĺk
  • ½ droždia
  • 3 lyžice medu
  • škorica

Postup:

Do 150 ml teplého mlieka nadrobte ½ droždia a nechajte odstáť 10 minút, aby vám vznikol kvások. Zmiešajte ho s múkou a vzniknuté cesto nechajte vykysnúť. Medzitým si nastrúhajte jablká. Pridajte k ním lyžicu medu, škorice a premiešajte.

Vykysnuté cesto si rovnomerne rozvaľkajte do obdĺžnika a potrite ho lyžicou medu. Rovnomerne naň rozložte nastrúhané jablká a opäť ich posypte škoricou a ďalšou lyžicou medu. Cesto opatrne zaviňte a dajte na plech. Pečte pri 190 °C cca 45 minút.

Tvarohová štrúdľa z lístkového cesta

Tvaroh je ďalším variantom chutnej náplne. Skombinovať ho môžete s ovocím podľa chuti alebo využiť hrozienka, ako je to v tomto jednoduchom recepte.

Ingrediencie:

  • 1 balenie celozrnného lístkového cesta
  • 500 g jemného tvarohu
  • 100 g hrozienok
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • špaldová strúhanka

Postup:

Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkajte na stredne hrubý obdĺžnik a posypte ho tenkou vrstvou špaldovej strúhanky. V miske spolu zmiešajte tvaroh, vanilkový cukor, hrozienka a žĺtok. Zmesou potrite vyvaľkané lístkové cesto a opatrne ho zaviňte. Okraje dobre pritlačte. Celý závin potrite vymiešaným vaječným bielkom, poprepichujte vidličkou a dajte piecť pri 180 ° na 30 minút. Upečený závin môžete podľa chuti ešte posypať škoricovým cukrom.

Slaná špenátovo-syrová štrúdľa

Štrúdľa na slano? Áno, aj to je možné. Pripravte si tento chutný špenátovo-syrový závin a podávajte ho napríklad ako zdravú večeru v kombinácii so zeleninovým šalátom.

Ingrediencie:

  • 1 balenie celozrnného lístkového cesta
  • 450 g špenátu
  • 200 g Feta syru
  • 1 vajce
  • 4 strúčiky cesnaku
  • rastlinné maslo
  • soľ
  • čierne korenie
  • celozrnná múka

Postup:

Najprv si pripravíte náplň štrúdle. Do misky si vložte špenát, nastrúhaný syr a k nim primiešajte nadrobno nakrájaný cesnak a vajce. Zmes poriadne premiešajte a ochuťte soľou a čiernym korením.

Teraz si pripravte cesto. Rozvaľkajte ho na obdĺžnik ale dávajte pozor aby nebolo príliš tenké. Posypte ho tenkou vrstvou celozrnnej múky a následne ho natrite pripravenou zmesou. Opatrne ho zatočte a konce poriadne spojte. Štrúdľu položte na plech vymastený maslom, potrite ju vaječným žĺtkom a špáradlom do nej urobte malé dierky. Pečte pri 180 °C 35 minút, do zlatista. 

Pivná štrúdľa s cesnakovým pestom

Nakoniec niečo pre milovníkov piva. Pivným cestom a slanou náplňou štrúdľu určite ozvláštnite a potešíte aj návštevu.

Ingrediencie:

Cesto

  • 250 g špaldovej múky 
  • 120 g stuženého tuku
  • soľ
  • 11 lyžíc piva

Naplň

  • cesnakové pesto
  • kuracia šunka
  • tvrdý syr
  • kečup
  • bazalka
  • oregano
  • vajce

Postup:

Múku nasypte na kuchynský val, nastrúhajte na ňu stužený tuk, osoľte a spracujte. Na pomúčenom vale cesto rozvaľkajte na tenký plát. Potrite cesnakovým pestom, to si buď zakúpite alebo ho jednoducho vytvoríte zmiešaním prelisovaného cesnaku s trochou olivového oleja. Na cesto ďalej poukladajte šunku, plátky syra, kečup a okoreňte. Štrúdľu zrolujte do závinu, potrite vajíčkom a dajte piecť na 30 minút pri 150 °C.

© COPYRIGHT 2025 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.