Pesto: Skvelé recepty, ktoré oživia vaše jedlá

bazalkové pesto, pesto recepty. Bazalkové pesto na lyžici.

Pesto, skvelá omáčka plná intenzívnej chuti a arómy, má množstvo variantov. Medzi najobľúbenejšie druhy patrí bazalkové pesto, s jeho klasickou kombináciou bazalky, olivového oleja, píniových orechov, cesnaku a parmezánu. Paradajkové pesto na druhej strane zdôrazňuje príjemnú chuť zrelých paradajok doplnenú o sušené paradajky, orechy a bylinky. Rukolové pesto prináša osviežujúcu pikantnosť, typickú pre túto chutnú nenáročnú bylinku. Okrem rukolového pesta existuje aj množstvo iných rukola receptov.

Táto vynikajúca omáčka je však oveľa viac ako doplnok k cestovinám. Pestom môžete oživiť krémové polievky, jedlá s mäsom, pečivo, pizzu, šaláty a sendviče. Jeho unikátna chuť sa dokáže preniesť aj do marinády na mäso a zeleninu, alebo na osviežujúce dipy a náplne do tortíl. Možnosti sú prakticky neobmedzené.

Domáce pesto je rýchle a jednoduché na prípravu. Bez ohľadu na to, či siahnete po klasike alebo sa vydáte na cestu objavovania nových chutí, pesto vám vždy prinesie zážitok plný lahodných vôní a vynikajúcich chutí.

Pesto: história a prvý pesto recept

História pesta sa začala písať v slnečnej Ligúrii – regióne na severozápade Talianska. Táto úchvatná omáčka na báze podrvených surovín má jedinečnú chuť a arómu. Názov pesto pochádza z janovského slova pesto, čo v preklade znamená drviť. 

Prvý pesto recept bol jednoduchý – orechy a bylinky boli drvené v hlinených nádobách a premiešané s olivovým olejom. Pôvodne sa čerstvé bylinky, ktoré boli v peste základom, nahrádzali cesnakom a horskými bylinkami, ako napríklad mäta. Základné ingrediencie – bylinky, orechy a olej – však zostali konštantou v priebehu stáročí.

Od svojho počiatku sa pesto rozšírilo do okolitých oblastí Talianska a postupne sa stalo neodmysliteľnou súčasťou ligúrskej kuchyne. Postupne sa pesto recept rozvíjal a prispôsoboval sa podľa sezónnych bylín a prísad dostupných v konkrétnych oblastiach.

S nástupom modernej doby a globalizácie sa pesto stalo exportným artiklom talianskej kuchyne. Jeho charakteristická chuť a vôňa získali srdcia gurmánov po celom svete. Dnes môžeme pesto nájsť v mnohých variantoch a jeho recepty sa inovujú podľa preferencií a špecifických chuťových kombinácií rôznych kuchýň. Aj napriek mnohým variantom zostáva stále najpopulárnejšie tzv. pesto genovese – janovské pesto pripravené z bazalky, olivového oleja, píniových orechov a syra pecorino. Píniové, vlašské, alebo kešu orechy kúpite výhodne na e shopoch, ako je napríklad Grizly.sk.

Recepty na domáce pesto

Čerstvé bazalkové lístky sú síce tradičnou prísadou do pesta, no pesto si svoju originalitu nájde aj vo variáciách s inými bylinkami, ako je petržlen, rukola alebo špenát. A pre tých, čo radi experimentujú, stačí len pár kreatívnych nápadov a pesto môže získať nový rozmer. Skvelým doplnkom domáceho pesta sú rôzne druhy orechov – od tradičných vlašských, alebo píniových orechov, cez slnečnicové semienka, až po pistácie či mandle. To všetko spolu s kvalitným olivovým olejom tvorí základ, ktorý môžeme variabilne prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám. Pesto recept si tak môžete prispôsobiť podľa seba. Vďaka oleju a soli vydrží domáce pesto v chladničke aj niekoľko týždňov.

1

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto z medvedieho cesnaku prinesie do jedla nádych divočiny a osviežujúcu chuť. Medvedí cesnak pesto okrem príjemnej cesnakovej chuti ponúka aj mnoho zdravotných výhod. Táto jednoduchá omáčka sa hodí k cestovinám, pečenému mäsu, zeleninovým šalátom či ako chuťový základ na pizzu.

Ingrediencie:

  • 50 g čerstvého medvedieho cesnaku
  •  30 g vlašských orechov
  • 50 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
  • šťava z ½ citróna
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

Medvedí cesnak dôkladne opláchneme a osušíme. Ostrým nožom ho nasekáme na menšie kúsky. Vlašské orechy opražíme na suchej panvici do zlatista. Následne ich necháme vychladnúť. Parmezán nastrúhame na jemnejšom strúhadle. V mixéri alebo výkonnejšom mixéri rozmixujeme medvedí cesnak, pražené orechy, parmezán a citrónovú šťavu. Postupne pridávame olivový olej a mixujeme, kým nezískame hladkú pastu. Ak je pesto príliš husté, môžeme pridať trochu viac olivového oleja. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Pesto z medvedieho cesnaku skladujte v dobre uzatvorenej nádobe v chladničke a používať ho podľa potreby na rôzne pokrmy.

2

Bazalkové pesto recept

Bazalkové pesto je klasická talianska omáčka, ktorá v sebe nesie sviežu vôňu a chuť čerstvej bazalky. Bazalkové pesto sa dá použiť na dochutenie cestovín, pečeného mäsa, zeleninových jedál a dokonca aj na pizzu. 

Ingrediencie: 

  • 2 hrste čerstvej bazalky (asi 60 g)
  • 50 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
  • 30 g píniových orechov 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml olivového oleja
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

Bazalku dôkladne opláchneme a osušíme. Odstránime tvrdé stonky, aby sme použili len listy. Parmezán nastrúhame na jemnejšom strúhadle. Píniové orechy pražíme na suchej panvici do zlatista. Potom ich necháme vychladnúť. Cesnak olúpeme a nasekáme na menšie kúsky. V mažiari, alebo výkonnejšom mixéri rozmixujeme bazalku, parmezán, pražené orechy, nasekaný cesnak a citrónovú šťavu. Postupne pridávame olivový olej a mixujeme, kým nezískame hladkú pastu. Ak je pesto príliš husté, môžeme pridať trochu viac olivového oleja. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.

3

Špenátové pesto recept

Špenátové pesto je skvelá alternatíva k tradičnému bazalkovému pestu. Špenátové pesto pridáva do každého pokrmu jemnú zeleň a zároveň dodáva chuťovú komplexnosť. Špenát navyše obsahuje nesmierne dôležité vitamíny a minerály, ako napríklad železo, alebo vitamín C. 

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 50 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
  • 30 g vlašských, alebo iných orechov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml olivového oleja
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

Špenát dôkladne umyte a nasekajte. Parmezán nastrúhajte na jemnejšom strúhadle. Orechy popražte na suchej panvici do zlatista a nechajte vychladnúť. Cesnak olúpte a nasekáme na menšie kúsky. Špenát, parmezán, pražené orechy, nasekaný cesnak a citrónovú šťavu rozmixujte. Postupne pridávajte olivový olej a mixujte, kým z neho nebude hladká pasta.

4

Cesnakové pesto s petržlenom recept

Cesnakové pesto je dokonalou voľbou pre milovníkov výraznej a aromatickej chuti cesnaku. Cesnak je navyše antiseptický a od nepamäti využívaný ako prírodné antibiotikum. Petržlenová vňať vhodne doplní a zjemní výraznú cesnakovú chuť a dodá mu krásnu zelenú farbu. 

Ingrediencie: 

  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 2 hrste petržlenovej vňate
  • 50 g vlašských orechov
  • 50 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
  • 100 ml olivového oleja
  • šťava z polovice citróna
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

Strúčiky cesnaku ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Vlašské orechy pražíme na suchej panvici do zlatista. Potom ich necháme vychladnúť. Parmezán nastrúhame na jemnejšom strúhadle. Petržlenovú vňať nakrájame na jemno. Všetky ingrediencie rozmixujeme v mažiari. Postupne pridávame olivový olej a citrónovú šťavu, pričom mixujeme, kým nezískame hladkú pastu. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.

5

Paradajkové domáce pesto recept

Paradajkové pesto je osviežujúca a farebná alternatíva medzi pestami, ktorá v sebe skrýva chuť sladkých paradajok a aromatických byliniek. Tento pesto recept je skvelým spôsobom, ako využiť sezónne čerstvé paradajky a vytvoriť omáčku plnú chuti a farieb. Paradajkové pesto je skvelou voľbou na dochutenie cestovín, pečiva, zeleniny alebo ako dip k zeleninovým palacinkám.

Ingrediencie: 

  • 250 g čerstvých paradajok
  • 50 g sušených paradajok 
  • 50 g píniových, alebo kešu orechov 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½  šálky strúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
  • ½ šálky čerstvej bazalky 
  • ¼ šálky olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: 

Paradajky nakrájame na polovice a odstránime ich semená. Vlašské orechy opečieme na suchej panvici do zlatista a necháme ich vychladnúť. Strúčiky cesnaku olúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Vo výkonnejšom mixéri rozmixujeme paradajky, sušené paradajky opečené orechy, cesnak, strúhaný syr a čerstvú bazalku. Postupne pridávame olivový olej, kým nezískame hladkú pastu. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. 

Bazalkové pesto, paradajkové pesto, pesto z medvedieho cesnaku alebo rukolové pesto: každé je chuťovo iné a každé z nich povýši váš pokrm na úplne inú úroveň. Okrem výraznej chuti je pesto aj plné živín a vďaka obsahu orechov aj príjemne zasýti.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.