Recept na najlepšiu vianočku

Vianočka má už dlhú históriu a tradíciu, počas rokov sa vyvíjalo aj jej pomenovanie. Dnešný bežne používaný názov vianočka sa od prapôvodného líši.

Nazývaná bola napríklad ako: pletenica, pletenka, štedrovnica, štrucľa, žemľa a ďalšie. Prvá zmienka o vianočke pochádza už zo 16. storočia.

Pôvodne mohli vianočku piecť iba cechoví remeselníci. Až od 18. storočia si ju začínajú ľudia piecť doma sami. Skôr sa peklo toľko vianočiek, koľko mala rodina členov. Prvá a najväčšia vianočka patrila vždy hospodárovi, ktorý ju ako prvý mal na záver štedrovečernej večere nakrojiť. Pre rodinných príslušníkov ich gazdiná piekla z bielej múky s hrozienkami a mandľami a korenila ich anízom alebo feniklom. Na slúžky čakala vianočka z obyčajného kysnutého cesta.

Príprava cesta:

  1. Zmiešajte 500 g polohrubej múky, 120 g cukru, ½ lyžičky soli a 1 balenie vanilkového cukru.
  2. Zamiešajte a zmes preložte do misy, v ktorej budete cesto šľahať.
  3. Šľahajte a priebežne pridávajte: 100 ml mlieka, 125 g rozpusteného teplého masla (nie horúceho), celý kvások, 2 žĺtky a 40 g hrozienok.
  4. V prípade potreby nakoniec môžete dohustiť polohrubou múkou, cesto musí byť husté.
  5. Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť v teple cca 1 hodinu.

Tablu poprášte polohrubou múkou, vyklopte nakysnuté cesto, ktoré tiež poprášite múkou a zapracujte. Tradičná vianočka sa pletie z deviatich prameňov. Ako na to? Cesto si zatiaľ rozdeľte na 8 rovnako veľkých kúskov. Najprv je dobré si urobiť vianočku zo 4 prameňov a potom pokračovať.

Vianočka zo štyroch a deviatich prameňov:

  • Štyri rovnako veľké kúsky cesta vyváľame do valčekov.
  • Urobíme dve dvojice, položíme si ich vedľa seba na dosku. Začneme zľava od ľavej dvojice a dáme ľavý prameň cez pravý
  • S pravou dvojicou urobíme to isté! Ľavý prameň cez pravý.
  • Na prostrednej dvojici to robíme opačne. Pravý prameň cez ľavý.
  • Tieto tri kroky stále dokola opakujeme. Zase ľavý cez pravý v jednej dvojici, ľavý cez pravý v druhej dvojici, uprostred pravý cez ľavý.
  • Dopletieme jeden aj druhý koniec a na oboch koncoch pramene stlačíme k sebe. Vianočka je hotová.

Odkaz na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=TpJiECBCgCc

Zdroj: https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-se-plete-vanocka-recept

Ak chcete pokračovať a upiecť vianočku z deviatich prameňov, čakajú vás už len dva jednoduché kroky:

  • Pripravte si tri pramene a zapleťte ich do štandardného vrkoča, ako by ste plietli vrkoč z vlasov.
  • Vrkoč z troch prameňov položte na vianočku zo štyroch prameňov a pritlačte.

Zostane vám posledný, ôsmy kúsok cesta. Ten rozdeľte na dva kúsky a vyváľajte dva valčeky. Tie sa nedajú zapliesť, preto sa len zamotajú dohromady jeden cez druhý. Nedoplietajte až do koncov, nechajte ich rozpletené, pretože akonáhle ich položíte na vianočku, tak konce zahnete dole do spodného okraja.

Odkaz na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ecVZYsIlIj0

Vianočka zo šiestich prameňov:

  • Šesť prameňov spojte na jednom konci pevne k sebe a koniec zaťažte niečím ťažkým.
  • Pramene rozdeľte na dve skupiny – tri a tri pramene, uprostred nechajte miesto.
  • Pri pletení vianočky zo šiestich prameňov po celú dobu dodržujte tieto tri dôležité zásady:

1. Ruky pracujú stále krížom! Ľavá ruka je na pravých prameňoch, pravá na ľavej skupine prameňov! Nikdy nie naopak.

2. Pramene vždy berte z vonkajšej strany a po preložení vždy vkladajte dovnútra.

3. Jedna ruka je hore, drží prameň a druhá ruka pracuje (to sa strieda).

Odkaz na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=1NioOB_A2ok

Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/remesla/nejlepsi-vanocka-recept-a-postup-pleteni-krok-za-krokem

Ako sa pečie vianočka:

  • Pred pečením nechajte vždy ešte chvíľu dokysnúť.
  • Vianočku dajte na plech a celú potrite vaječným bielkom.
  • Posypte celú plátkovými mandľami.
  • Pre zaistenie vianočku prepichajte niekoľkých špáradlami, aby držala tvar počas pečenia.
  • Pečte na 170 °C asi hodinu, podľa toho, ako veľmi chcete mať vianočku zlatistú.

Tipy na dobrú vianočku:

  • Neutopiť mlynára, alebo inými slovami, múka nikdy nesmie prísť až po mlieku, najprv múka, potom až mlieko. Navyše absorpčné vlastnosti rôznych druhov múky sa líšia: nie je nutné upotrebiť celé množstvo mlieka uvedené v recepte.
  • Sadlu sa často ľudia vyhýbajú, ale u vianočky sa sadlom rozhodne nič nepokazí. Určité veci jednoducho majú svoj poriadok. Navyše bez neho nikdy nebude tak vláčna.
  • Nenechajte sa zmiasť dlhým kysnutím. Štyri hodiny majú svoj zmysel. Čím pomalšie vianočka kysne, tým lepšie. Ak má naopak málo času, vzduchové bubliny sa pri pečení derú von všetkými smermi, a tvar dostáva na frak.

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chcem jedálniček ZADARMO

2 150 950 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?