Bylinky pre zdravie aj krásu: ktoré zaradiť do jedálnička?

Bylinky nie sú len skvelým ochucovadlom do jedál. Okrem toho že dokážu rozvoňať celú kuchyňu a urobiť aj z nudného jedla chutnú špecialitu majú aj množstvo blahodárnych účinkov pre ľudský organizmus.

Bazalka

Bazalka patrí medzi bylinky, ktoré sa využívajú vo väčšine domácností. Pridáva sa do polievok, cestovín, na prípravu bylinkového masla alebo známeho bazalkového pesta. Okrem toho, že skvelo chutí, dokáže pomáhať so žalúdočnými ťažkosťami, uľavuje od rôznych druhov kŕčov či lieči zápaly a bolesť ďasien a zubov. Bazalka taktiež zvyšuje chuť do jedla a práve preto sa dá využiť pri nechutenstve a problémoch s priberaním. Dá sa využiť aj v kozmetike a to najmä na hĺbkové vyživenie zrelej pokožky.

TIP: Vyskúšajte domácu bazalkovú pleťovú hydratačnú masku. Stačí zmiešať bazalku s teplou vodou a vytvoriť z nich zelenú pastu. Aplikujte si ju na tvár a nechajte pôsobiť približne 20 minút.

Pažítka

Pažítka je pomocníkom najmä v studenej kuchyni. Využíva sa na prípravu rôznych nátierok alebo aj obľúbeného pažítkového pesta. Obsahuje vitamín C, železo, vápnik, vlákninu ale aj množstvo ďalších zdraviu prospešných látok. Podporuje trávenie, čistí črevá a taktiež povzbudzuje chuť k jednu. Okrem toho pôsobí aj ako prevencia pred rôznymi druhmi rakoviny.

Rozmarín

Rozmarín sa využíva najmä v rámci talianskej a francúzskej kuchyne. Má typickú intenzívnu vôňu a tvarom pripomína ihličie. Čo sa týka jeho účinkov na zdravie, rozmarín je známy najmä pre účinky na močovú sústavu a choroby spojené s močovými cestami. Vyrábajú sa z neho tabletky určené práve na zápaly močových ciest. Okrem toho ho však môžete využiť aj na dezinfekciu ústnej dutiny či uľavenie pri bolestivej menštruácií. V kozmetike sa využíva najmä na regeneráciu vlasov. 

TIP: Pri problémoch s vypadávaním vlasov vám môže pomôcť rozmarínový olej. Stačí, ak pridáte zopár kvapiek oleja do svojho šampónu a umyjete si vlasy tak, ako zvyčajne.

Medovka

Medovka je známa svojou citrusovou vôňou, za ktorú môže vďačiť obsahu esenciálnych olejov. Medzi jej najznámejšie liečivé účinky patrí schopnosť pomáhať pri nadúvaní, silných menštruačných bolestiach či vysokom krvnom tlaku. Čaj z medovky lekárskej zmierňuje časté zmeny nálad, stres a tiež pomáha s nespavosťou. 

Tymian

Tymian je nezameniteľným pomocníkom pri respiračných ochoreniach. Dokáže uvoľniť hlien pri kašli a tiež aj znížiť teplotu. Okrem toho má antibakteriálne účinky, čo sa dá využiť napríklad pri rôznych infekciách alebo plesňových ochoreniach kože. Čaj z čerstvého tymianu je vhodný pri nachladený, no rovnako aj pri zvracaní a ťažkostiach s trávením.

Majoránka

Majoránka je bylinka s príjemnou vôňou, ktorá sa využíva na ochutenie omáčok či mäsa. Medzi jej hlavné liečive vlastnosti patrí dobrý vplyv na nervovú sústavu. Práve kvôli nemu sa používa ako pomocník pri nespavosti, strese, migrénach či pocitu slabosti. Podporuje trávenie, zlepšuje činnosť žalúdka a čriev. Okrem toho priaznivo ovplyvňuje aj tvorbu a vylučovanie materského mlieka. 

Mäta

Špecifická chuť mäty má svojich milovníkov aj odporcov. Dá sa využiť na prípravu čaju a často sa využíva aj na výrobu alkoholických nápojov. Okrem sviežej chuti má ale mäta aj množstvo zdravých účinkov. V prvom rade je vynikajúca na pamäť, bolesti hlavy a tiež ako liek proti stresu. Pitie mätového čaju večer pred spaním pôsobí aj na problémy s nespavosťou. Mäta pomáha pri respiračných ochoreniach a jej inhalácia dokáže uvoľniť dýchacie cesty.

Estragón

Estragón sa používa predovšetkým pri poruchách trávenia. Zlepšuje tvorbu žlče, pôsobí proti nadúvaniu a tiež zvyšuje chuť k jednu. Svojimi účinkami pomáha aj pri cievnych problémoch, keďže zabraňuje ich zanášaniu.

Väčšina byliniek nie je veľmi náročná. Pestovať ich môžete na záhrade alebo aj v kvetináči na balkóne. Okrem spomenutých byliniek môžete vyskúšať napríklad aj oregano, koriander, levanduľu alebo šalviu. Nebojte sa využívania a kombinovania byliniek pri varení, vyčarujete tým chutné jedlo a tiež podporíte svoje zdravie.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2022 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.