Quiche: Ako jednoducho a rýchlo pripraviť vynikajúce quiche?

Quiche je francúzsky názov pre slaný koláč. Túto pochúťku si môžete pripraviť s rôznymi slanými náplňami a podávať ju ako slaný dezert alebo napríklad zdravú večeru. Inšpirujte sa receptami, ktoré sme pre vás pripravili.

Cibuľové quiche Lorraine

Tradičný francúzsky slaný koláč zo zdravej špaldovej múky.

Ingrediencie:

Cesto

  • 300 g špaldovej múky
  • štipka soli
  • 125 g rastlinného masla
  • 100 ml vlažnej vody

Náplň

  • 6 ks cibule
  • 150 g slaniny
  • kvalitný olivový olej
  • 250 g kyslej smotany
  • 150 g strúhaného syra
  • 2 žĺtka
  • soľ
  • čierne korenie
  • provensálske bylinky 

Postup:

Zo štyroch ingrediencií vypracujte nelepivé cesto, potom ho nechajte chvíľu odležať. Zatiaľ si pripravte náplň koláča. Cibuľu nakrájajte na plátky a osmažte na panvici v olivovom oleji. Po chvíli k nej pridajte slaninu nakrájanú na kocky. Chvíľu smažte a potom zmes premiestnite do misky. Osoľte a okoreňte čiernym korením a provensálskymi bylinkami. Kým zmes vychladne môžete sa zasa presunúť k príprave cesta.

Na vale si cesto vyvaľkajte na výšku cca 4 mm. Vezmite formu na koláč a vrchnou stranou ju obtlačte na vyvaľkané cesto. Formu pritlačte aby vám hrany označili tvar cesta, ostatné časti jednoducho odtrhnite. Formu jemne potrite olivovým olejom a vložte do nej vyrezané cesto. Zo zvyškov cesta môžete vytvoriť hrany koláča. Spodnú časť cesta vo forme poprepichujte vidličkou.

K vychladenej cibuľovej zmesi pridajte strúhaný syr, smotanu, 2 žĺtky a premiešajte. Takto pripravenú náplň nalejte na cesto. Pečte pri 180° na dobu 35 minút. Koláč môžete podávať na teplo aj na studeno.

Špenátové quiche

Fit recept na quiche so špenátom a šampiňónmi. Jednoduchosť tohto receptu sa skrýva v tom, že si nemusíte osobitne pripravovať múčne cesto. Špenátové quiche si môžete pripraviť aj ako zdravú desiatu do práce či školy.

Ingrediencie:

  • ½ cibule
  • 200 g šampiňónov
  • olivový olej
  • 4 hrnčeky čerstvého špenátu
  • 1 hrnček cottage cheese
  • 4 vajcia
  • 50 g kukurice
  • ½ hrnčeka strúhaného syra
  • čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • soľ

Postup:

Na olivovom oleji si orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a šampiňóny. Po približne 3 minútach opekania k nim pridajte špenát. Miešajte, až kým špenát nevypustí všetku vodu, potom odstavte. V miske si zmiešajte vajcia, cottage cheese, strúhaný syr, kukuricu a okoreňte. Pridajte osmaženú špenátovú zmes a premiešajte. Cesto vylejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečte na 175 stupňov približne 30 minút, kým začne quiche hnednúť.

Cuketové quiche s paradajkami

K obľúbeným receptom z cukety si môžete pridať aj toto chutné cuketové quiche s paradajkami.

Ingrediencie:

Cesto

  • 175 g pohánkovej múky
  • štipka soli
  • 100 g rastlinného masla
  • 1 žĺtok
  • 4 lyžice vody

Náplň

  • 1 cuketa
  • 2-3 paradajky
  • 200 ml bieleho jogurtu
  • 1 vajce
  • 100 g strúhaného syra
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Z ingrediencií vypracujte cesto. Na pomúčenom vale cesto vyvaľkajte a vytvarujte kruh väčší ako koláčová forma. Cesto premiestnite do koláčovej formy a zatlačte k okrajom. Poprepichujte ho vidličkou a vložte na 15 minút do chladničky. Po vybratí dajte piecť na 200 °C na dobu 20 minút, kým cesto jemne zozlatne. Je ale dôležité ho pri pečení niečím zaťažiť, aby sa nezačalo vydúvať. Použiť môžete napríklad fazuľu alebo menšiu formu.

Kým sa cesto pečie, pripravte si náplň. Zmiešajte jogurt, strúhaný syr, soľ a čierne korenie. Zmes nalejte na upečené cesto. Na zmes naukladajte na kolieska nakrájanú cuketu a paradajky. Pečte 20-25 minút. Na záver môžete upečený koláč ešte posypať čerstvými bylinkami.

Quiche s pórom a fetou

Jednoduchý recept na quiche s pórom, ktorý môžete podávať aj ako hlavný chod.

Inrediencie:

Cesto

  • 220 g pohánkovej múky
  • 110 g rastlinného masla
  • 6 pl vody
  • soľ

Náplň

  • 1 balenie baby špenátu
  • 1 ks póru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 plátky šunky
  • sušené paradajky
  • 100 g feta syr
  • 3 vajcia
  • 180 ml smotana na varenie
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Zmiešajte múku, maslo, vodu, štipku soli a vypracujte cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte na pol hodinu do chladničky. Po vybratí ho vyvaľkajte na vale, vložte do formy na koláč a rovnomerne zatlačte. Teraz dajte cesto predpiecť. Je dôležité ho pri pečení niečím zaťažiť, napríklad fazuľou alebo aj inou formou. Takto pečte pri 180 °C približne 20 minút.

Zatiaľ si pripravte náplň. Z póru odstráňte drevnaté časti a nakrájajte ho na kolieska. Chvíľu ho opekajte na oleji, potom k nemu pridajte nakrájanú šunku a špenát. Prikryte, aby sa sparil a zmenšil objem. Na záver dochuťte pretlačeným cesnakom, soľou a čiernym korením.

Takto pripravenú zmes vložte na predpečené cesto, posypte rozdrobeným syrom feta a kúskami sušených paradajok. Všetko zalejte vajíčkami zmiešanými so smotanou. Pečte pri 180 °C približne 30 minút.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.