Zmrzlina: Domáca zmrzlina, recepty a inšpirácia

Leto je tu! A čo je najobľúbenejšou pochúťkou počas horúcich letných dní? No predsa zmrzlina. Vyskúšajte recepty a tipy, ako si ju jednoducho pripraviť aj doma.

Čokoládová zmrzlina

Jednoduchý recept na domácu čokoládovú zmrzlinu len z troch ingrediencií. Určite si pochutnáte.

Ingrediencie:

  • 3 banány
  • 4 pl kakaa
  • 3 pl bieleho gréckeho jogurtu

Postup:

Najdôležitejšie je dať pred samotnou prípravou zmrzliny zamraziť banány minimálne na 4 hodiny. Najlepšie však bude, ak ich v mrazničke necháte celú noc. Potom ich vyberte, vložte do mixéra spolu s ostatnými surovinami a mixujte, kým vznikne hustá zmrzlina bez hrudiek. Čím hustejšiu zmrzlinu chcete mať, tým viac banánov pridajte. Prípadne, ak sa vám zdá zmrzlina málo sladká vhoďte do mixéra aj pár datlí. Do hotovej zmrzliny môžete primiešať kúsky ovocia alebo ju pri podávaní ozdobiť napríklad kokosom.

Domáca jahodová zmrzlina

Kto si myslel že zmrzlina sa dá pripraviť len za pomoci špeciálneho stroja je na omyle. Sviežu ovocnú zmrzlinu si môžete pripraviť aj doma. Navyše, ak ju osladíte zdravým agávovým sirupom, nemusíte mať vôbec žiadne výčitky.

Ingrediencie:

  • 400 g mrazených jahôd
  • 1 banán
  • 1 pl agáve sirupu
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 200 g bieleho gréckeho jogurtu 

Postup:

Postup je veľmi jednoduchý. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte v mixéri a vložte do mrazničky na 2 až 3 hodiny. Potom môžete podávať.

Čerešňová zmrzlina s mascarpone

Ingrediencie:

  • 500 g odkôstkovaných čerešní
  • 100 g sladidla podľa chuti
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml šľahačkovej smotany

Postup:

Čerešne vložte pred prípravou na pár hodín do mrazničky. Potom ich rozmixujte spolu so sladidlom a mascarpone. Smotanu vyšľahajte do tuha a čerešňovú zmes do nej ručne primiešajte. Preložte do nádoby a dajte na pár hodín do mrazničky.

Levanduľovo-čučoriedková zmrzlina

Ingrediencie:

  • 800 ml kokosového mlieka
  • 3 pl sušenej levandule
  • 150 g mrazených čučoriedok
  • 4 pl javorového sirupu
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 30 g vanilkového proteínu

Postup:

Kokosové mlieko nechajte v hrnci zovrieť. Následne doň primiešajte sušenú levanduľu a nechajte ju 5 minút lúhovať. Kokosové mlieko preceďte a prelejte do mixéra. Pridajte k nemu ostatné suroviny a rozmixujte do hladka. Zmrzlinu preložte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte v mrazničke aspoň 6 hodín.

Banánovo-tvarohová zmrzlina

Ingrediencie:

  • 2 banány
  • 200 g tvarohu
  • ¼ hrnčeka mlieka
  • 1 čl arašidového masla
  • agávový sirup

Postup:

Banány si pred prípravou zmrzliny dajte na pár hodín zamraziť do mrazničky. Zmrazené banány spolu s ďalšími ingredienciami rozmixujte v mixéri a môžete podávať.

Domáce nanuky

Okrem domácej zmrzliny si môžete jednoducho pripraviť aj domáce nanuky. Špeciálne formy na nanuky sa dajú zakúpiť v obchode s domácimi potrebami, no ako formu na nanuky môžete jednoducho použiť aj tégliky od jogurtov do ktorých vložíte drevenú paličku. 

TIP: Jednoduchý recept na ovocné nanuky

Vyberte si ovocie podľa vlastnej chuti. Čerstvé ovocie rozmixujte na kašu, prípadne v ňom nechajte aj kúsky nerozmixovaného ovocia. Do ovocnej zmesi pridajte vodu zriedenú s citrónovou šťavou alebo 100 % ovocnú šťavu. Zmes môžete podľa chuti osladiť napríklad agávovým sirupom. Hotovou zmesou naplňte formičky a dajte na pár hodín zamraziť.

Kokosovo-ovocné nanuky

Ingrediencie:

Tvarohová časť

  • 250 g jemného tvarohu
  • 200 g bieleho jogurtu alebo kokosového mlieka
  • kokosová aróma
  • 2 - 3 pl agávového sirupu

Ovocná časť

  • 150 g drobného ovocia (maliny, černice, čučoriedky)
  • 3 pl strúhaného kokosu
  • 2 pl agávového sirupu

Postup:

Tvaroh zmiešajte s jogurtom alebo kokosovým mliekom, dochuťte arómou a sladidlom. ¾ zmesi odoberte do druhej misky. Ovocie zohrejte na panvici a pridajte k nemu agávový sirup a kokos. Ovocnú časť môžete nechať s kúskami ovocia alebo ju rozmixovať najemno. Po vychladnutí ju vmiešajte do odobratej menšej časti tvarohovej hmoty. Formy na nanuky naplňte striedavo kokosovou a ovocnou časťou a vložte na hodinu do mrazničky. Po hodine do nanukov napichajte paličky a nechajte ešte niekoľko hodín zamraziť.

Prajeme dobrú chuť!

03.07.2019

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Recepty z tekvice, ktoré si zamilujete

18.03.2020

V jesennom období na nás z každého rohu vykukujú dekorácie tekvíc. Málokto ale vie, že tekvica sa dá využiť aj iným spôsobom než len na dekoratívne účely. Vďaka jej chuti, obsahu vitamínov a variabilite v kuchyni by ju mal do svojho jedálnička zaradiť naozaj každý. Pokračovať v čítaní

Špenát: Na čo je dobrý a v akých receptoch by nemal chýbať?

11.03.2020

Zdravá, chutná a nízkokalorická zelenina, ktorá je navyše dostupná po celý rok. To nie sú jediné dôvody, prečo by ste mali špenát do zaradiť do svojho jedálnička. Pokračovať v čítaní

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

15.01.2020

Cuketa  je zdravá potravina a má v kuchyni veľké využitie. V nasledujúcom článku zistíte, ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

Avokádo 5x inak: Zdravé tipy do kuchyne

08.01.2020

Radi by ste vyskúšali nejakú zdravú potravinu? Vyskúšajte avokádo. V súčasnej dobe je obľúbenou pochúťkou po celom svete. Tu sú tipy, ako ho využiť v kuchyni. Pokračovať v čítaní

Kuskus: recepty, cena a príprava

05.01.2020

Kuskus si u ľudí získava stále väčšiu obľubu. Pýtate sa prečo? Odpoveď je variabilita v kuchyni a pozitívne účinky pre organizmus. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

3 096 363 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?