Tradičná vianočka

Doba prípravy: 60 min. | autor:

Tradičná vianočka

Tradičná vianočka

Tradičná vianočka síce nie je príliš diétna, ale aj tak sa dá upiecť v zdravšom variante napríklad so špaldovou múkou a kvalitným trstinovým cukrom.

Celozrnná múka obsahuje množstvo živín, podobne aj trstinový cukor narozdiel od ich rafinovaných bielych variant.

 

Najprv si do väčšej misky nasypte múku, cukor, štipku soli, trocha muškátového orieška, citrónovú kôru podľa chuti a všetko spolu premiešajte.

 

V hrnci si zatiaľ rozohrejte maslo a tiež ho pridajte k sypkej zmesi. Potom pridajte aj vajce, hrozienka a podľa potreby prilievajte vlažné mlieko.

 

Zo všetkých ingrediencií vypracujte vláčne cesto. Môžete kľudne použiť aj kuchynského robota. Hotové cesto prekryte utierkou a dajte kysnúť do tepla aspoň na hodinu.

 

Keď je cesto vykysnuté, vyklopte ho na pomúčený val a rozdeľte ho na časti, z ktorých budete pliesť vianočku. Upletenú vianočku potrite žĺtkom a posypte podľa chuti hrozienkami a mandľami.

 

Vianočku umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte aspoň pol hodinu kysnúť. Pečte vo vyhriatej rúre na 180° asi 10 minút, potom stiahnite teplotu na 150° a pečte ešte pol hodinu.

front.forum.comments-recipe

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se


Další recepty


Chvilku strpení.
Už to pro vás vaříme.