Srvátka

Keď sa zrazí mlieko, vznikne žltá tekutina, srvátka. Hovorí sa jej mliečne sérum, ktoré zostane po odstránení kazeínu. Pri zrazení mlieka vytvoríme z kazeínu tvaroh.


Tento zvyškový produkt, tzv. srvátka, sa kedysi likvidovala. Teraz už k tomu nedochádza, je totiž dokázané, že sušená srvátka, vedľajší produkt vzniknutý výrobou tvarohu a syrov, obsahuje vitamíny, a to predovšetkým zo skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6 a B9, B12), C, H a E, navyše aj minerálne látky ako fosfor, vápnik, draslík, horčík, sodík či zinok.

Okrem toho v srvátke nájdeme aj bielkoviny a laktózu. Z toho vyplýva, že má v zdravej výžive veľmi široké použitie vzhľadom na svoju vysokú výživovú hodnotu.

Srvátka a chudnutie, to sa skvele rýmuje. Výborne odvádza z organizmu toxické látky, pomáha zlepšiť látkovú výmenu a znižuje hodnoty cholesterolu. Okrem toho je nízkokalorickou potravinou a teda vhodnou aj pri diétach. Odporúča sa tiež tehotným ženám.

Jej účinky sú skutočne všestranné. Okrem toho, že je súčasťou nutrične hodnotnej stravy, sa dá použiť aj vo vonkajšom prostredí, a to na pleť, ktorú vyživuje a reguluje jej pH.

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

2 238 484 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?