Pektín

Medzi súčasti rastlín neštiepených enzýmami nášho zažívacieho ústrojenstva patrí okrem celulózy, voskov a živíc tiež pektín. Tieto časti tvoria vlákninu, toľko dôležitú pre náš organizmus.


Pektín bol prvýkrát opísaný v roku 1825, ale pre svoje vlastnosti ideálne na výrobu marmelád bol známy už oveľa skôr. Pektíny sa bežne vyskytujú v prírode, predovšetkým v šupkách ovocia a v bunkových stenách rastlín.

Zásluhou vlastností spôsobujúcich želírovanie je pektín pridávaný do mnohých potravín, v ktorých má stabilizačnú, zahusťovaciu a spájajúcu funkciu.

Jeho najznámejšie použitie je v marmeládach a džemoch, sirupoch, zmrazených potravinách, v dresingoch, želé cukríkoch, v jogurtoch či ako náhradka tuku v pekárenských výrobkoch.

Možno si ho vyrobiť doma alebo ho kúpiť v obchode ako potravinový doplnok v podobe jemného prášku. Pektín sa používa taktiež v medicíne ako prostriedok proti hnačkám, a tiež v špeciálnych zdravotníckych lepidlách a v prípravkoch na hojenie rán. Pektín pozitívne pôsobí na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi.

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

2 291 633 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?