Lipidy

Organické látky zložené z uhlíka, vodíka a kyslíka sa nazývajú lipidy. Vyskytujú sa buď v pevnom, alebo tiež v kvapalnom skupenstve, chemickou podstatou ide o estery vyšších karboxylových kyselín, teda deriváty mastných kyselín a alkoholu.


Patria sem oleje a tuky, predovšetkým zlúčeniny vznikajúce z olejovej, linolovej a palmitovej kyseliny a glycerolu. Ďalej táto skupina zahŕňa aj vosky. Z pohľadu výživy nás ale samozrejme zaujímajú predovšetkým tuky a oleje.

Charakteristické pre nich je, že sa rozpúšťajú v organických rozpúšťadlách, ale nie vo vode a majú nízku teplotu topenia. Veľmi dôležité sú lipidy pre tvorbu živočíšnych buniek a organickú štruktúru ich membrán.

Pre ľudský organizmus zaisťujú lipidy ochranu pred tepelnými stratami, fungujú vlastne ako izolácia a bránia mechanickému poškodeniu tkanív. Zároveň sú aktívne pri stavbe nervových tkanív, ktoré obaľujú, nie nadarmo sa preto hovorí „obaliť si nervy tukom“.

Akokoľvek je nadbytok lipidov v ľudskom organizme škodlivý a vedie k ukladaniu do nežiaducich tukových zásob, nedostatok tiež spôsobuje telu nemalé problémy.

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

2 308 329 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?