Enzýmy

Čo sú enzýmy? Ide o jednoduché, prípadne zložené bielkoviny, ktoré sa vyznačujú katalytickou aktivitou. 


Enzýmy sú riadiacim článkom biochemických procesov prebiehajúcich vo vnútri človeka. Iniciujú chemické reakcie a vytvárajú ich povahu.

Základ enzýmov pritom tvoria proteíny, na ktoré sú naviazané ďalšie skupiny. Práve tie sa veľmi aktívne podieľajú na reakciách.

Celkovo sa enzýmy členia do šiestich skupín. Úlohou všetkých je znížiť aktivačnú energiu potrebnú na to, aby reakcia prebehla. Práve aktivita enzýmov vďaka tomu môže veľmi dobre ovplyvniť celkovú rýchlosť chemickej reakcie. Tá je práve vďaka enzýmom výrazne vyššia ako bez nich.

V niektorých prípadoch by sa dokonca mohlo stať, že bez prítomnosti enzýmov reakcia vôbec neprebehne. Ústami ale enzýmy nemožno podávať, pretože ich rozložia žalúdočné šťavy.

Okrem biochemických procesov v ľudskom tele sa enzýmy využívajú aj inak, napríklad v priemysle, vede a výskume. Pridávajú sa napríklad do pracích práškov, kde umožňujú pranie na oveľa nižšiu teplotu. Používajú sa aj v mliekarenskom priemysle, kde sa vďaka nim pripravuje hypoalergénne mlieko.

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

2 240 734 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?