Cereálie

Cereálie je iné označenie pre obilniny, bez ohľadu na to, či sú biele alebo celozrnné. Pôvod slova pochádza z latinského mena bohyne „Ceres“, sestry Jupitera, ktorá mala na starosti úrodu i obilie.


Táto skupina potravín obsahuje pšenicu, jačmeň, raž, kukuricu, ovos, pohánku, ryžu či proso, a tiež výrobky z obilnín vyrobené, napríklad pečivo, cestoviny, sušienky či palacinky.

Patria sem aj raňajkové cereálie, a práve takto sa u nás slovo cereálie používa najčastejšie, ako označenie zdraviu prospešných cereálnych výrobkov. Vo väčšine anglofónnych krajín sú obilniny bežnou súčasťou jedálnička, predovšetkým raňajok, a tento zvyk sa rozširuje aj do ostatných krajín.

Obilniny pomáhajú znižovať riziko vzniku niektorých chorôb, ako je ischemická choroba srdca, rakovina hrubého čreva, diabetes a i. Nie každé tmavé pečivo, hoci obsahuje celé zrniečka, je celozrnné. Musí totiž obsahovať minimálne 85% celozrnnej múky.

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

2 308 333 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?