Zdravý ryžový nákyp na niekoľko spôsobov

Mnohí z vás poznajú ryžový nákyp už z dôb školských jedální. Pripravili sme pre vás pár zdravších a zároveň chutných variant tohto známeho pokrmu.

Ryžový nákyp môžete podávať ako hlavné jedlo, chutný dezert alebo aj ako raňajky. Pozrite si tieto tri zdravé recepty a nechajte sa inšpirovať.

Jednoduchý ryžový nákyp s jablkami

Jednoduchý recept, pri ktorom nemusíte ryžu predvariť v hrnci. Jednoducho len všetko naukladáte do zapekacej misy a položíte do rúry. Samozrejme je na vás, aký druh ovocia použijete, namiesto jabĺk môžete použiť aj niečo iné alebo môžete skombinovať aj viac druhov naraz. Je to len na vašej chuti a na tom, čo máte doma po ruke.

Čo budeme potrebovať:

  • 250 g ryže (najlepšie guľatej)
  • 1 l rastlinného mlieka
  • 150 g sušeného ovocia (napr. slivky, hrozienka)
  • 1 čl škorice
  • 2 jablká

Postup:

Do zapekacej misy vysypeme ryžu, nakrájané sušené ovocie, škoricu a premiešame. Zalejeme mliekom. Na vrch poukladáme na mesiačiky nakrájané jablká. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 75 minút, pokiaľ ryža nevpije mlieko a jablká nezačnú mať zlatistú farbu. Vytiahneme z rúry a ak treba, ešte prikryjeme, kým ryža nevpije všetko mlieko

Ryžový nákyp s marhuľami

Čo budeme potrebovať:

  • 400 g nelúpanej guľatej ryže
  • 250 ml kokosového mlieka (môžeme použiť aj iný druh rastlinného mlieka)
  • 250 ml vody
  • 2 pl medu
  • škoricu
  • marhule
  • ovsené vločky
  • kokosový olej

Postup:

Ryžu premyjeme, zalejeme kokosovým mliekom, vodou a varíme domäkka. Keď je ryža uvarená, ochutíme ju medom a škoricou. Zapekaciu misu vytrieme kokosovým olejom, vysypeme ovsenými vločkami a pridáme prvú vrstvu ryže. Marhule nakrájame a poukladáme na ryžu. Posypeme škoricou a pridáme ďalšiu vrstvu ryže. Vložíme do rúry a pečieme kým je ryža zlatistá. Pripravený nákyp môžeme podávať napríklad poliaty šťavou z kompótu.

Zdravý ryžový nákyp s tvarohom

Čo budeme potrebovať:

  • 100 g guľatej ryže
  • 250 ml rastlinného mlieka
  • 300 g ľubovoľného ovocia (napríklad mandarínok)
  • 250 g odtučneného tvarohu
  • 2 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 40 g mandľová múka
  • 40 ml javorového sirupu

Postup:

Ryžu si uvaríme v mlieku. Varíme ju do zmäknutia, keď zhustne ale je stále tvrdá, prilejeme vodu. Do hotovej ryžovej kaše primiešame žĺtok a sneh z bielku. Tvaroh zmiešame s 20 ml javorového sirupu a mandľovou múkou. Ovocie nakrájame na plátky. Zapekaciu misu vymažeme kúskom masla a vyvrstvíme: prvá vrstva ryže s vajíčkom, druhá ovocie a tretia tvaroh. Vytvoríme celkom 3 vrstvy ryže a 2 vrstvy tvarohu a ovocia. Dáme zapiecť na cca 30 minút pri 180 stupňoch. Pri podávaní môžeme na vrch naliať zvyšok javorového sirupu a ozdobiť napríklad ovocím alebo orieškami.


Ľadový ryžový nákyp s pudingom

Ryžový nákyp s pudingom je vhodnejšie podávať ako vychladený dezert. Je chutný, zdravý a navyše sladký. Ak ho naservírujete napríklad s ovocím alebo orieškami bude vyzerať ešte lepšie.

Čo budeme potrebovať:

  • 250 g ryže
  • 1 l rastlinného mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vanilkový puding
  • ovocie podľa chuti
  • maslo

Postup:

Ryžu vysypeme do hrnca a pridáme 2x toľko mlieka. Osladíme a varíme cca 15-20. Keď je ryža mäkká primiešame do nej vanilkový puding a cca 2 dl mlieka. Po naliatí pudingu stále miešame. Zmes rýchlo hustne, takže dolievame mlieko do požadovanej hustoty. Pred koncom pridáme plátok masla a premiešame. Zmes by mala mať hustejšiu konzistenciu. Zapekaciu misu vymažeme maslom a pridáme polovicu ryže, na to naukladáme ľubovoľné ovocie a zakryjeme druhou polovicou ryže. Necháme vychladnúť a potom odložíme do chladničky. Pripravený nákyp podávame chladený ako zákusok, nakrájaný na rezy a ozdobený ovocím.

27.08.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Bylinky pre zdravie aj krásu: ktoré zaradiť do jedálnička?

15.05.2019

Príroda je plná bylín, ktoré majú liečivé účinky pre naše telo. Pozrite sa, ktoré z nich by ste mali určite vyskúšať. Pokračovať v čítaní

Francúzske zemiaky: Recepty na rýchlu večeru aj slávnostný obed

24.04.2019

Francúzske zemiaky sú paradoxne slovenskou pochúťkou. Na ich prípravu existuje veľké množstvo receptov. Vyskúšajte zopár z nich, ktoré sme si pre vás pripravili. Pokračovať v čítaní

Jar v kuchyni: najobľúbenejšie sezónne recepty

17.04.2019

V prírode je jar už v plnom prúde a preto je čas dostať ju aj do svojej kuchyne. Pozrite si zopár tipov na chutné a jednoduché jarné recepty. Pokračovať v čítaní

Protikvasinková diéta: Pravidlá, jedálny lístok a recepty

03.04.2019

Protikvasinková diéta nepatrí medzi bežné diéty na redukciu hmotnosti. V článku si prečítate, kedy by sa mala dodržiavať, aké sú jej pravidlá a taktiež vám ukážeme tipy na chutné jedlá aj pri tejto diéte.  Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

2 674 207 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?