Zdravý ryžový nákyp na niekoľko spôsobov

Mnohí z vás poznajú ryžový nákyp už z dôb školských jedální. Pripravili sme pre vás pár zdravších a zároveň chutných variant tohto známeho pokrmu.

Ryžový nákyp môžete podávať ako hlavné jedlo, chutný dezert alebo aj ako raňajky. Pozrite si tieto tri zdravé recepty a nechajte sa inšpirovať.

Jednoduchý ryžový nákyp s jablkami

Jednoduchý recept, pri ktorom nemusíte ryžu predvariť v hrnci. Jednoducho len všetko naukladáte do zapekacej misy a položíte do rúry. Samozrejme je na vás, aký druh ovocia použijete, namiesto jabĺk môžete použiť aj niečo iné alebo môžete skombinovať aj viac druhov naraz. Je to len na vašej chuti a na tom, čo máte doma po ruke.

Čo budeme potrebovať:

  • 250 g ryže (najlepšie guľatej)
  • 1 l rastlinného mlieka
  • 150 g sušeného ovocia (napr. slivky, hrozienka)
  • 1 čl škorice
  • 2 jablká

Postup:

Do zapekacej misy vysypeme ryžu, nakrájané sušené ovocie, škoricu a premiešame. Zalejeme mliekom. Na vrch poukladáme na mesiačiky nakrájané jablká. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 75 minút, pokiaľ ryža nevpije mlieko a jablká nezačnú mať zlatistú farbu. Vytiahneme z rúry a ak treba, ešte prikryjeme, kým ryža nevpije všetko mlieko

Ryžový nákyp s marhuľami

Čo budeme potrebovať:

  • 400 g nelúpanej guľatej ryže
  • 250 ml kokosového mlieka (môžeme použiť aj iný druh rastlinného mlieka)
  • 250 ml vody
  • 2 pl medu
  • škoricu
  • marhule
  • ovsené vločky
  • kokosový olej

Postup:

Ryžu premyjeme, zalejeme kokosovým mliekom, vodou a varíme domäkka. Keď je ryža uvarená, ochutíme ju medom a škoricou. Zapekaciu misu vytrieme kokosovým olejom, vysypeme ovsenými vločkami a pridáme prvú vrstvu ryže. Marhule nakrájame a poukladáme na ryžu. Posypeme škoricou a pridáme ďalšiu vrstvu ryže. Vložíme do rúry a pečieme kým je ryža zlatistá. Pripravený nákyp môžeme podávať napríklad poliaty šťavou z kompótu.

Zdravý ryžový nákyp s tvarohom

Čo budeme potrebovať:

  • 100 g guľatej ryže
  • 250 ml rastlinného mlieka
  • 300 g ľubovoľného ovocia (napríklad mandarínok)
  • 250 g odtučneného tvarohu
  • 2 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 40 g mandľová múka
  • 40 ml javorového sirupu

Postup:

Ryžu si uvaríme v mlieku. Varíme ju do zmäknutia, keď zhustne ale je stále tvrdá, prilejeme vodu. Do hotovej ryžovej kaše primiešame žĺtok a sneh z bielku. Tvaroh zmiešame s 20 ml javorového sirupu a mandľovou múkou. Ovocie nakrájame na plátky. Zapekaciu misu vymažeme kúskom masla a vyvrstvíme: prvá vrstva ryže s vajíčkom, druhá ovocie a tretia tvaroh. Vytvoríme celkom 3 vrstvy ryže a 2 vrstvy tvarohu a ovocia. Dáme zapiecť na cca 30 minút pri 180 stupňoch. Pri podávaní môžeme na vrch naliať zvyšok javorového sirupu a ozdobiť napríklad ovocím alebo orieškami.


Ľadový ryžový nákyp s pudingom

Ryžový nákyp s pudingom je vhodnejšie podávať ako vychladený dezert. Je chutný, zdravý a navyše sladký. Ak ho naservírujete napríklad s ovocím alebo orieškami bude vyzerať ešte lepšie.

Čo budeme potrebovať:

  • 250 g ryže
  • 1 l rastlinného mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vanilkový puding
  • ovocie podľa chuti
  • maslo

Postup:

Ryžu vysypeme do hrnca a pridáme 2x toľko mlieka. Osladíme a varíme cca 15-20. Keď je ryža mäkká primiešame do nej vanilkový puding a cca 2 dl mlieka. Po naliatí pudingu stále miešame. Zmes rýchlo hustne, takže dolievame mlieko do požadovanej hustoty. Pred koncom pridáme plátok masla a premiešame. Zmes by mala mať hustejšiu konzistenciu. Zapekaciu misu vymažeme maslom a pridáme polovicu ryže, na to naukladáme ľubovoľné ovocie a zakryjeme druhou polovicou ryže. Necháme vychladnúť a potom odložíme do chladničky. Pripravený nákyp podávame chladený ako zákusok, nakrájaný na rezy a ozdobený ovocím.

27.08.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Recepty z tekvice, ktoré si zamilujete

18.03.2020

V jesennom období na nás z každého rohu vykukujú dekorácie tekvíc. Málokto ale vie, že tekvica sa dá využiť aj iným spôsobom než len na dekoratívne účely. Vďaka jej chuti, obsahu vitamínov a variabilite v kuchyni by ju mal do svojho jedálnička zaradiť naozaj každý. Pokračovať v čítaní

Špenát: Na čo je dobrý a v akých receptoch by nemal chýbať?

11.03.2020

Zdravá, chutná a nízkokalorická zelenina, ktorá je navyše dostupná po celý rok. To nie sú jediné dôvody, prečo by ste mali špenát do zaradiť do svojho jedálnička. Pokračovať v čítaní

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

15.01.2020

Cuketa  je zdravá potravina a má v kuchyni veľké využitie. V nasledujúcom článku zistíte, ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

Účinná diéta: Základom je pestrá a rozmanitá strava

10.01.2020

Aby bola diéta dlhodobo účinná a zároveň prínosná pre vaše telo, nie je vhodné počas nej hladovať ani sa nijak drasticky obmedzovať v jedle. Najdôležitejšia je pravidelnosť a vyváženosť jedálnička, ktorý obsahuje zdravú stravu so všetkými dôležitými zložkami potravy a to všetko v spojení s primeranou športovou aktivitou. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

3 200 228 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?