Zdravé muffiny 5x inak

Ku káve, na večeru, či na desiatu. Muffiny sú nenáročné a pochutí si na nich každý. A ako z nich urobiť nielen chutnú, ale aj zdravú maškrtu vám prezradíme my.

Ak patríte k ľudom s maškrtným jazýčkom na sladké, muffiny sú pre vás ako stvorené. Ľahké cesto rozplývajúce sa na jazyku a sladká, čokoládová alebo vanilková príchuť. Do tohto okamihu je s muffinmi všetko v najlepšom poriadku. Problém prichádza až po ich skomzumovaní. Muffiny obsahujú vysoký podiel sacharidov, ktoré ak nekontrolujeme, spôsobujú priberanie hmotnosti. 

Recepty na muffiny

Neľakajte sa! Aj muffiny dokážeme pripraviť spôsobom prospešnejším pre naše zdravie. Napriek tomu, by nemali byť muffiny vo vašom jedálničku príliš často. Ak jete priveľa vecí s obsahom cukru a pociťujete na sebe nežiadúce účinky, existuje niekoľko spôsobov ako nemať chuť na sladké. Kontrolovaná konzumácia je však nie len príjemná, ale aj odporúčaná vo vyváženej strave. 

Ľahké čokoládové muffiny

Muffiny pečené s čokoládou sú najobľúbenejším druhom muffinov vôbec. Zdravšiu variantu si pripravíme napríklad ak vymeníme mliečnu čokoládu za horkú s vysokým obsahom kakaa. Pre vyberavých jedákov je možné dochutiť perníkovým korením, čím vzniknú zdravé perníkové mufiny.

Ingrediencie na 12 ks

  • 125 g masla
  • 250 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 5 PL mlieka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 100 g horkej čokolády
  • 100 g trstinového cukru

Postup

Ešte pred začatím tvorby cesta si musíme čokoládu nakrájať na malé kúsky. Odporúčame použiť tenšie tabličky, ľahšie a rýchlejšie sa krájajú. Zmäknuté maslo, cukor a vajcia rozmixujeme, aby sa trstinový cukor úplne rozpustil. V druhej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva. Pokiaľ sa prášok do pečiva zmieša s múkou, ľahko predídeme neskoršiemu nepríjemnému tvoreniu hrudiek v ceste. Zmesi zmiešame dokopy a rozmixujeme. Potom opatrne prilievame mlieko po menších častiach, najlepšie za stáleho mixovania. Do takmer hotového cesta pridáme nasekanú čokoládu a zmes len premiešame, už nemixujeme. Pečieme v muffinových košíčkoch z papiera alebo v špeciálnej forme vymastenej maslom alebo olejom. Najlepšie to je pri teplote 180°C približne 20-25 minút. Muffiny priebežne kontrolujeme. Po vychladnutí môžeme ihneď podávať.

TIP: Pre ešte zdravšiu verziu vymeňte obyčajnú múku za špaldovú alebo rozomleté ovsené vločky.

Banánové muffiny s orechmi 

Banán, keďže je prirodzené sladký, v tomto recepte na vláčne muffiny z časti nahrádza cukor. Z druhej časti siahneme po zdravšom trstinovom variante, kedže pre správnu chuť budeme musieť určité množstvo cukru použiť.

Ingrediencie 12 ks

  • 200 g hladkej múky
  • 50 g polohrubej múky
  • 50 g trstinového cukru
  • 2 banány
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajcia
  • 200 ml nízkotučného mlieka
  • 85 g masla
  • rozomleté orechy (podľa chuti)

Postup

Banány ošúpeme a vidličkou roztlačíme. Takto pripravený banán zmiešame s tekutými prísadami - mliekom a vajciami. V osobitnej miske si zmiešame múku s práškovým a vanilkovým cukrom. Následne zapracujeme zmäknuté maslo a zmes premiešame. Pridáme tekuté suroviny a zmes premiešame alebo rozmixujeme. Ako poslednú ingredienciu pridáme rozomleté orechy, napríklad vlašské orechy alebo mandle. Pečieme 20-25 minút pri teplote 180°C.

Mrkvové muffiny s ovsenými vločkami

Že zelenina v sladkých pokrmoch je rovnaké zlo ako ananás na vychýrenom talianskom jedle? Tak ako je možno pizzu pripraviť zdravo a chutne, rovnaké heslo platí aj pre muffiny. V tomto recepte pracujeme s hrnčekom, ktorý má 250 ml.

                                               Ingrediencie na 12 ks

  • 3 hrnčeky strúhanej mrkvy
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeku práškového cukru
  • 1/2 hrnčeku oleja
  • 3 vajcia
  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1/2 hrnčeka hrozienok
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 2 ČL škorice
  • štipka soli

Postup

Najprv si očistíme mrkvu, ktorú následne nastrúhame na jemnom strúhadle. V osobitnej nádobe zmiešame polohrubú múku, práškový cukor a prášok do pečiva. Takto vzniknutú sypkú zmes zmiešame s nastrúhanou mrkvou a poriadne premiešame. Cesto má tendenciu tvoriť hrudky, preto musíme byť pri premiešavaní dôslední. Potom si ovsené vločky opražíme na sucho na panvici a pridáme do cesta. Následne zapracujeme všetky ostatné prísady a cesto znovu dôkladne premiešame . V prípade veľmi hustého cesta pridáme mlieko na rozriedenie, ale inak mlieko môžeme vynechať. Pečieme vo forme na muffiny alebo v papierových košíčkoch približne 15-20 minút pri teplote 170°C

TIP: Namiesto ovsených vločiek môžete použiť orechy nasekané na drobno.


Slané zelerové muffiny

Pokiaľ túžite po ľahkej a rýchlej večeri, zelerové muffiny môžu byť vynikajúca voľba. Nie sú pečené ako klasické muffiny, snažia sa prísť na chuť ľudom, ktorí preferujú slané jedlá. Zeler ako potravina s extrémne nízkou kalorickou hodnotou vám určite kalorický tabuľky nerozhádže. 

Ingrediencie na 12 ks

  • 300 g zeleru
  • 200 g polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 2 PL smotany na varenie
  • 4 vajcia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL citrónovej štavy
  • 2 ČL horčice
  • bylinky, soľ a čierne korenie

Postup

Ako prvé očistíme zeler a na hrubo ho nastrúhame. V jednej miske ho zmiešame s vajciami, mliekom, cesnakom a šťavou z citrónu. Premiešame a pridáme smotanu na varenie. Následne posypeme veľkou hrsťou čerstvých byliniek - bazalkou, rozmarínom, majoránom, petržlenom a pažítkou. Všetky bylinky by mali byť nasekané na drobno. V druhej nádobe zmiešame polohrubú múku, mleté čierne korenie a prášok do pečiva. Potom obidve vzniknuté zmesi spracujeme dohromady a cesto je hotové. Cesto prelejeme do špeciálnej formy na pečenie muffinov, ktorú predtým vymastíme maslom alebo olejom. Formičku vložíme do rúry a pečieme približne 30 minút pri teplote 180°C. Ihneď podávame. Pred konzumáciou môžeme posypať strúhaným syrom alebo orechmi.

TIP: Pokiaľ je pre vás chuť zeleru príliš výrazná, nahraďte polovicu zeleru strúhanými zemiakmi.


Slané muffiny z cukety

Za zmienku určite stojí aj recept na slané muffiny z cukety. Cuketa je sama o sebe kontroverzná zelenina, no pri zdravých receptoch sa dá využiť na sto spôsobov. Skvelo sa hodí na prípravu sladkých a slaných pokrmov, akým je napríklad cuketová buchta.

                                            Ingrediencie na 6 ks

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 ČL prášku na pečenie
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 hrnčeku mlieka
  • 1/4 hrnčeku oleja
  • 1 vajce
  • 1 a 1/2 hrnčeku cukety
  • 150 g syra feta 
  • 2 PL čerstvého petržlenu

Postup

Cuketu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Taktiež si pripravíme petržlen, ktorý nasekáme na drobno. V osobitnej miske zmiešame dokopy polohrubú múku, soľ a prášok na pečenie. Zmes premiešame a postupne prilievame mlieko a následne olej. Olej sa najlepšie zapracuje do cesta pri stálom miešaní a pridávaní v malých množstvách. Potom pridáme vajíčko a celú zmes rozmixujeme kým nezískame jemnú štruktúru. Následne do cesta pridáme nastrúhanú cuketu, syr feta nakrájaný na menšie kocky a kúsky nasekaného petržlenu. Dôkladne premiešame, aby cesto absorbovalo všetky posledne pridané prísady. Potom cesto prelejeme do formičky na muffiny alebo muffinových košíkov. Pečieme 20-25 minút v rúre vyhriatej na 200°C.

Dobrú chuť!

20.02.2020

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

 
Chcem jedálniček ZADARMO

3 093 751 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?