Tatarák: Ako pripraviť dokonalý tatarák pre mäsožravcov aj vegetariánov?

Tatarák má veľa variácií. Vyskúšajte recepty na lososový či zeleninový tatarák.

Tatársky biftek je pokrm pripravený zo surového hovädzieho mäsa. Okrem mäsa sa ale môže pripraviť aj v rôznych iných variáciách, či už s mäsom alebo bez.

Pri tataráku ale často nastáva otázka jeho zdravotného rizika, keďže ide o surové mäso. Mnohých ľudí láka práve táto jeho špecifická chuť, ktorá však nie je úplne bez rizika. Keďže ale predávané mäso podlieha starostlivým veterinárnym kontrolám, závažné nákazy z konzumovania obľúbeného tataráku sú veľmi zriedkavé. Pozor si ale dávajte na mäso neznámeho pôvodu a to najmä v reštauráciách, kde nemáte istotu odkiaľ mäso pochádza. Správna reštaurácia by mala byť dôveryhodná úrovňou svojej hygieny hneď na prvý pohľad.

Tatarák z hovädzieho mäsa

Rýchly recept na klasický tatarák, ako ho všetci poznáte.

Ingrediencie:

  • 600 g hovädzej sviečkovice
  • 4 ks vaječného žĺtku
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 pl worčestrovej omáčky
  • 1 pl horčice
  • 1 pl kečupu
  • celozrnný chlieb
  • trocha oleja
  • 4 strúčiky cesnaku

Postup:

Mäso umyte, osušte a ostrým nožom naškriabte do misky. Mokrými rukami z mäsa vytvarujte štyri bochníky a rozložte ich na tanier. Urobte do nich jamku, do ktorej uložte žĺtok.

Cibuľu nakrájajte najemno a pridajte ju na tanier k mäsu spolu s horčicou a kečupom, ktorými si podávaný tatarák ochutíte. Chlieb nakrájaný na plátky opražte na troške oleja a podávajte ho potretý cesnakom a tatarákom.

Lososový tatarák

Chutný tatarák si môžete pripraviť z čerstvého alebo aj údeného lososa. Inšpirujte sa aj ďalšími receptami z lososa.

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvého lososa
  • 1 pl čerstvého kôpru
  • 1 šalotka
  • 1 pl olivového oleja
  • citrónová šťava
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Lososa, kôpor a šalotku si nakrájajte na drobné kúsky a vložte do misky. Pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte čiernym korením a pridajte olivový olej. Dôkladne premiešajte a hotovo.

Lososový tatarák môžete servírovať aj s kúskom opečenej celozrnnej bagety.

Sójový tatarák

Sójový tatarák je zaujímavou vegánskou obmenou klasického hovädzieho tataráku.

Ingrediencie:

  • 100 ml sójového granulátu
  • 1 ks cibule
  • vegeta
  • kari korenie
  • 1 pl mletej červenej papriky
  • 1 kl mletého čierneho korenia
  • 1 pl horčice
  • 2 pl kečupu
  • soľ
  • celozrnné pečivo

Postup:

Sójový granulát varte približne 15 minút spolu so soľou, kari korením a vegetou. Po uvarení nechajte vychladnúť a vytlačte prebytočnú vodu. Ku granulátu pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, korenie, kečup a horčicu. Dobre premiešajte a podávajte na kúsku celozrnného pečiva.

Vegánsky tatarák z cukety

Medzi recepty z cukety si môžete pridať aj tento rýchly a chutný pokrm. Podávať ho môžete s celozrnným pečivom alebo aj k zemiakom.

Ingrediencie:

  • 1 cuketa
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1 lyžica horčice
  • štipka chilli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Cuketu si nastrúhajte na hrubo a vytlačte z nej šťavu. Na oleji si orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Do hrnca si dajte cuketu a duste približne 5 minút na najnižšom plameni. Ochuťte sójovou omáčkou, pretlakom, horčicou, chilli, korením a orestovanou cibuľou a cesnakom. 

26.12.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Boršč: Klasika s tromi druhmi mäsa aj obmena pre vegánov

09.10.2019

Boršč je jedlo obľúbené najmä v ukrajinskej a ruskej kuchyni. Je to polievka pripravená z červenej repy, zeleniny a mäsa. V článku si prečítate ako pripraviť pravý ruský boršč ale tiež ako ho pripraviť vo vegánskej verzii bez mäsa. Pokračovať v čítaní

Tortilly: 5 receptov na najchutnejšie plnené tortilly

08.04.2020

Vyskúšajte recepty na obľúbené plnené tortilly. Pripravili sme si pre vás päť receptov, ktorým určite neodoláte. Pokračovať v čítaní

Špenát: Na čo je dobrý a v akých receptoch by nemal chýbať?

11.03.2020

Zdravá, chutná a nízkokalorická zelenina, ktorá je navyše dostupná po celý rok. To nie sú jediné dôvody, prečo by ste mali špenát do zaradiť do svojho jedálnička. Pokračovať v čítaní

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

15.01.2020

Cuketa  je zdravá potravina a má v kuchyni veľké využitie. V nasledujúcom článku zistíte, ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

Rýchla večera 5x inak

04.09.2019

Vyskúšajte naše recepty na rýchle a zdravé večere, ktoré určite zachutia celej rodine. Pripravili sme si pre vás recept na domácu pizzu, chutnú polievku a tiež na zeleninové smoothie. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

3 162 125 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?