Tatarák: Ako pripraviť dokonalý tatarák pre mäsožravcov aj vegetariánov?

Tatarák má veľa variácií. Vyskúšajte recepty na lososový či zeleninový tatarák.

Tatársky biftek je pokrm pripravený zo surového hovädzieho mäsa. Okrem mäsa sa ale môže pripraviť aj v rôznych iných variáciách, či už s mäsom alebo bez.

Pri tataráku ale často nastáva otázka jeho zdravotného rizika, keďže ide o surové mäso. Mnohých ľudí láka práve táto jeho špecifická chuť, ktorá však nie je úplne bez rizika. Keďže ale predávané mäso podlieha starostlivým veterinárnym kontrolám, závažné nákazy z konzumovania obľúbeného tataráku sú veľmi zriedkavé. Pozor si ale dávajte na mäso neznámeho pôvodu a to najmä v reštauráciách, kde nemáte istotu odkiaľ mäso pochádza. Správna reštaurácia by mala byť dôveryhodná úrovňou svojej hygieny hneď na prvý pohľad.

Tatarák z hovädzieho mäsa

Rýchly recept na klasický tatarák, ako ho všetci poznáte.

Ingrediencie:

  • 600 g hovädzej sviečkovice
  • 4 ks vaječného žĺtku
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 pl worčestrovej omáčky
  • 1 pl horčice
  • 1 pl kečupu
  • celozrnný chlieb
  • trocha oleja
  • 4 strúčiky cesnaku

Postup:

Mäso umyte, osušte a ostrým nožom naškriabte do misky. Mokrými rukami z mäsa vytvarujte štyri bochníky a rozložte ich na tanier. Urobte do nich jamku, do ktorej uložte žĺtok.

Cibuľu nakrájajte najemno a pridajte ju na tanier k mäsu spolu s horčicou a kečupom, ktorými si podávaný tatarák ochutíte. Chlieb nakrájaný na plátky opražte na troške oleja a podávajte ho potretý cesnakom a tatarákom.

Lososový tatarák

Chutný tatarák si môžete pripraviť z čerstvého alebo aj údeného lososa. Inšpirujte sa aj ďalšími receptami z lososa.

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvého lososa
  • 1 pl čerstvého kôpru
  • 1 šalotka
  • 1 pl olivového oleja
  • citrónová šťava
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Lososa, kôpor a šalotku si nakrájajte na drobné kúsky a vložte do misky. Pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte čiernym korením a pridajte olivový olej. Dôkladne premiešajte a hotovo.

Lososový tatarák môžete servírovať aj s kúskom opečenej celozrnnej bagety.

Sójový tatarák

Sójový tatarák je zaujímavou vegánskou obmenou klasického hovädzieho tataráku.

Ingrediencie:

  • 100 ml sójového granulátu
  • 1 ks cibule
  • vegeta
  • kari korenie
  • 1 pl mletej červenej papriky
  • 1 kl mletého čierneho korenia
  • 1 pl horčice
  • 2 pl kečupu
  • soľ
  • celozrnné pečivo

Postup:

Sójový granulát varte približne 15 minút spolu so soľou, kari korením a vegetou. Po uvarení nechajte vychladnúť a vytlačte prebytočnú vodu. Ku granulátu pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, korenie, kečup a horčicu. Dobre premiešajte a podávajte na kúsku celozrnného pečiva.

Vegánsky tatarák z cukety

Medzi recepty z cukety si môžete pridať aj tento rýchly a chutný pokrm. Podávať ho môžete s celozrnným pečivom alebo aj k zemiakom.

Ingrediencie:

  • 1 cuketa
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1 lyžica horčice
  • štipka chilli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Cuketu si nastrúhajte na hrubo a vytlačte z nej šťavu. Na oleji si orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Do hrnca si dajte cuketu a duste približne 5 minút na najnižšom plameni. Ochuťte sójovou omáčkou, pretlakom, horčicou, chilli, korením a orestovanou cibuľou a cesnakom. 

26.12.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Nakladaný hermelín: Naučte sa ten najlepší!

09.01.2019

Obľúbená klasika v tých najlepších obmenách. Vyskúšajte tieto recepty na nakladaný hermelín, určite si pochutnáte. Pokračovať v čítaní

Tortilly: 5 receptov na najchutnejšie plnené tortilly

12.12.2018

Vyskúšajte recepty na obľúbené plnené tortilly. Pripravili sme si pre vás päť receptov, ktorým určite neodoláte. Pokračovať v čítaní

Quiche: Ako jednoducho a rýchlo pripraviť vynikajúce quiche?

28.11.2018

Francúzska klasika, ktorú si jednoducho a rýchlo pripravíte v rôznych variáciách. Pokračovať v čítaní

Recepty z húb: Najlepšie hubové recepty, ktoré Slováci milujú

21.11.2018

Daždivé jesenné počasie praje najmä hubárom. Ktoré huby zbierať a ako si ich pripraviť? Inšpirujte sa v článku. Pokračovať v čítaní

Omáčky: Naučte sa najlepšie omáčky, nie len k ryži alebo knedli

14.11.2018

Omáčky sú skvelý spôsob, ako oživiť pokrm. Pripravili sme si pre vás zdravé recepty na omáčky, ktoré je dobre poznať. Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 384 813 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?