Štrúdľa: Jablková, tvarohová alebo na slano?

Štrúdľa alebo závin je obľúbeným zákuskom, ktorý sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Vyskúšajte sami.

Zdravá jablková štrúdľa

Recept na obľúbenú jablkovú štrúdľu pre tých, ktorí radi pečú. Ak máte strach skúsiť upiecť toto vlastné zdravé cesto, jednoducho ho nahraďte zakúpením celozrnného lístkového cesta.

Ingrediencie:

  • 350 g celozrnnej špaldovej múky
  • 150 ml mlieka
  • 7 stredne veľkých jabĺk
  • ½ droždia
  • 3 lyžice medu
  • škorica

Postup:

Do 150 ml teplého mlieka nadrobte ½ droždia a nechajte odstáť 10 minút, aby vám vznikol kvások. Zmiešajte ho s múkou a vzniknuté cesto nechajte vykysnúť. Medzitým si nastrúhajte jablká. Pridajte k ním lyžicu medu, škorice a premiešajte.

Vykysnuté cesto si rovnomerne rozvaľkajte do obdĺžnika a potrite ho lyžicou medu. Rovnomerne naň rozložte nastrúhané jablká a opäť ich posypte škoricou a ďalšou lyžicou medu. Cesto opatrne zaviňte a dajte na plech. Pečte pri 190 °C cca 45 minút.

Tvarohová štrúdľa z lístkového cesta

Tvaroh je ďalším variantom chutnej náplne. Skombinovať ho môžete s ovocím podľa chuti alebo využiť hrozienka, ako je to v tomto jednoduchom recepte.

Ingrediencie:

  • 1 balenie celozrnného lístkového cesta
  • 500 g jemného tvarohu
  • 100 g hrozienok
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • špaldová strúhanka

Postup:

Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkajte na stredne hrubý obdĺžnik a posypte ho tenkou vrstvou špaldovej strúhanky. V miske spolu zmiešajte tvaroh, vanilkový cukor, hrozienka a žĺtok. Zmesou potrite vyvaľkané lístkové cesto a opatrne ho zaviňte. Okraje dobre pritlačte. Celý závin potrite vymiešaným vaječným bielkom, poprepichujte vidličkou a dajte piecť pri 180 ° na 30 minút. Upečený závin môžete podľa chuti ešte posypať škoricovým cukrom.

Slaná špenátovo-syrová štrúdľa

Štrúdľa na slano? Áno, aj to je možné. Pripravte si tento chutný špenátovo-syrový závin a podávajte ho napríklad ako zdravú večeru v kombinácii so zeleninovým šalátom.

Ingrediencie:

  • 1 balenie celozrnného lístkového cesta
  • 450 g špenátu
  • 200 g Feta syru
  • 1 vajce
  • 4 strúčiky cesnaku
  • rastlinné maslo
  • soľ
  • čierne korenie
  • celozrnná múka

Postup:

Najprv si pripravíte náplň štrúdle. Do misky si vložte špenát, nastrúhaný syr a k nim primiešajte nadrobno nakrájaný cesnak a vajce. Zmes poriadne premiešajte a ochuťte soľou a čiernym korením.

Teraz si pripravte cesto. Rozvaľkajte ho na obdĺžnik ale dávajte pozor aby nebolo príliš tenké. Posypte ho tenkou vrstvou celozrnnej múky a následne ho natrite pripravenou zmesou. Opatrne ho zatočte a konce poriadne spojte. Štrúdľu položte na plech vymastený maslom, potrite ju vaječným žĺtkom a špáradlom do nej urobte malé dierky. Pečte pri 180 °C 35 minút, do zlatista. 

Pivná štrúdľa s cesnakovým pestom

Nakoniec niečo pre milovníkov piva. Pivným cestom a slanou náplňou štrúdľu určite ozvláštnite a potešíte aj návštevu.

Ingrediencie:

Cesto

  • 250 g špaldovej múky 
  • 120 g stuženého tuku
  • soľ
  • 11 lyžíc piva

Naplň

  • cesnakové pesto
  • kuracia šunka
  • tvrdý syr
  • kečup
  • bazalka
  • oregano
  • vajce

Postup:

Múku nasypte na kuchynský val, nastrúhajte na ňu stužený tuk, osoľte a spracujte. Na pomúčenom vale cesto rozvaľkajte na tenký plát. Potrite cesnakovým pestom, to si buď zakúpite alebo ho jednoducho vytvoríte zmiešaním prelisovaného cesnaku s trochou olivového oleja. Na cesto ďalej poukladajte šunku, plátky syra, kečup a okoreňte. Štrúdľu zrolujte do závinu, potrite vajíčkom a dajte piecť na 30 minút pri 150 °C.

06.11.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Jablkový koláč, tvarohový koláč a ďalšie zdravé dezerty

09.10.2018

Radi maškrtíte ale bojíte sa pribúdajúcich kalórií? Prinášame vám nálož zdravých dezertov, s ktorými sa nemusíte báť, že priberiete. Vyskúšajte jedinečný tvarohový koláč s čučoriedkami alebo rebarborový dezert. Dobrú chuť. Pokračovať v čítaní

Ovocné knedle: Najjednoduchšie a najlepšie recepty

09.11.2018

Sladké knedle v kombinácií s čerstvým ovocím dokážu vytvoriť veľmi chutný obed. Inšpirujte sa zdravými receptami na ich prípravu. Pokračovať v čítaní

Cookies 6x inak, chutne a zdravo

25.10.2018

Ako maškrtiť chutne a zdravo? Inšpirujte sa. Pokračovať v čítaní

Špargľa: Tipy na spracovanie a lahodné recepty, ktoré zvládne každý

18.10.2018

Špargľa býva označovaná aj za kráľovskú zeleninu. Okrem jej lahodnej chuti vás určite prekvapí aj jej veľké množstvo dietologických a liečivých vlastností. Pokračovať v čítaní

Karfiol 5x inak: Neodolateľné recepty našich mamičiek

15.10.2018

Karfiol je veľmi zdravá zelenina, ktorá je dostupná po celý rok. Pripravili sme si pre vás 5 jednoduchých receptov na jeho prípravu, ktoré by ste mali určite vyskúšať. Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 291 633 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?