Paradajková omáčka pripravená 4x inak

Paradajková omáčka je variabilným pokrmom, ktorý si môžete pripraviť k mäsu, rybám alebo aj na cestoviny. Pozrite sa na zopár receptov.

Paradajková omáčka je omáčka uvarená z paradajok. Paradajky majú vysoký podiel vlákniny a skoro žiaden tuk. Okrem toho obsahujú množstvo vitamínov, blahodárnych pre ľudský organizmus a preto je vhodné ich zaradiť do vášho pestrého jedálnička.

Pripravili sme si pre vás zopár jednoduchých receptov, ktoré vám ukážu ako rôzne môžete použiť paradajkovú omáčku vo vašej strave. 

Špagety s paradajkovou omáčkou a mletým mäsom 

Ingrediencie:

  • celozrnné špagety
  • 1 cibuľa
  • olej
  • cesnak
  • mleté čierne korenie
  • rasca
  • 1 ks masox
  • nasekané paradajky
  • bazalka
  • 500 g mletého mäsa

Postup:

Kúsky cibule si opražte na oleji v hrnci, pridajte cesnak a mleté mäso. Keď mäso pustí šťavu, prilejte vodu tak, aby bolo mäso ponorené. Pridajte masox, okoreňte čiernym korením, rascou a duste do zmäknutia. Paradajky si ošúpte a nakrájajte, potom si pridajte k mäsu. Občas premiešajte a duste, kým sa zo zmesi vytvorí omáčka. Na záver ešte pridajte sušenú bazalku.

Špagety si uvarte podľa návodu na obale, polejte ich omáčkou a podľa chuti môžete posypať nastrúhaným syrom.

Paradajková omáčka s hovädzím mäsom a fazuľou

K paradajkovej omáčke s hovädzím mäsom a fazuľou môžete ako prílohu zvoliť zemiaky alebo knedľu.

Ingrediencie:

  • 300 g hovädzieho mäsa
  • ½ kg čerstvých paradajok
  • 2 cibule
  • 3 bobkové listy
  • citrónová šťava
  • 1 pl hladkej múky
  • štipka trstinového cukru
  • štipka soli
  • 1 konzerva fazule

Postup:

Paradajky ošúpte a spolu s cibuľou premeľte v strojčeku na mäso. Vytvorený pretlak vložte do hrnca, pridajte bobkový list, citrónovú šťavu a varte, kým zmes nezhustne. Pred odstavením ešte ochuťte cukrom a soľou podľa chuti.

Do hotovej omáčky vložte kúsky uvareného mäsa, fazuľu a nechajte ešte raz prejsť varom.

Vegánska plnená paprika v paradajkovej omáčke

Mäsom plnená paprika alebo mäsové guličky v paradajkovej omáčke sú obľúbeným pokrmom. My vám ukážeme ako si ich pripraviť vo vegánskej verzii.

Ingrediencie:

  • 4 veľké zelené papriky
  • 150 g sójového granulátu
  • 100 g guľatozrnnej bielej ryže
  • cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500 ml paradajkového pretlaku
  • 2 pl mleté ľanové semienka
  • 1 pl lahôdkového droždia
  • čierne korenie

  • 4 bobkové listy
  • 1 čl nového korenia
  • 1 tyčinka škorice
  • soľ
  • 2 pl ryžovej múky
  • 3 pl repkového oleja
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 pl sójovej omáčky

Postup:

Ryžu si uvarte podľa návodu. Granulát zalejte 0,5 litrom vriaceho vývaru, primiešajte 1 pl sójovej omáčky a nechajte odstáť 5 až 10 minút. Následne zlejte cez sitko a varechou zbavte prebytočnej vody. Uvarenú ryžu zmiešajte v miske so sójou. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, droždie a čierne korenie. V pohári zmiešajte pomleté ľanové semiačko s horúcou vodou, nechajte 5 minút odstáť a následne zmiešajte ku zmesi.

Papriky si očistite a zbavte semiačok tak, aby sa dali plniť. Následne do nich lyžičkou vložte zmes, ktorú dobre zatlačte dovnútra. Z prípadných prebytkov zmesi vytvorte guľôčky. Plnené papriky a guľôčky uložte do zapekacej misy a pečte pri 180 °C cca 60 minút.

Medzitým si pripravte paradajkovú omáčku. V hrnci pomocou oleja a múky vytvorte zápražku. Tú podlejte vývarom a za stáleho miešania pridávajte paradajkový pretlak. Prihoďte bobkový list, okoreňte novým korením, škoricou a soľou. Na slabšom plameni varte cca hodinu, kým sa upečie paprika. Nakoniec upečenú papriku vhoďte do teplej omáčky a zamiešajte. Podávajte napríklad s varenými zemiakmi.

Krémová paradajková polievka s ovsenými vločkami

Zdravá paradajková polievka zahustená ovsenými vločkami vás určite svojou chuťou.

Ingrediencie:

  • 8 ks paradajok
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrsť bazalky
  • soľ
  • mleté nové korenie
  • cukor
  • 1 bobkový list
  • 2 pl rastlinného masla
  • 5 pl jemných ovsených vločiek

Postup:

Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte v hrnci na masle. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak, olúpané paradajky nakrájané na menšie kúsky, korenie, vodu a polievku krátko povarte. Pridajte ovsené vločky a nechajte ich napučať. Pridajte bazalku a vyberte bobkový list. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom, okoreňte podľa chuti soľou a cukrom a môžete servírovať.

02.11.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Kaki: Sladkastá pochúťka plná vitamínov

29.10.2018

Kaki, v preklade ovocie bohov, má výnimočnú sladkú chuť a navyše je plné prospešných látok. Prečítajte si prečo je dobré ho jesť a ako sa dá v kuchyni využiť. Pokračovať v čítaní

Omáčky: Naučte sa najlepšie omáčky, nie len k ryži alebo knedli

14.11.2018

Omáčky sú skvelý spôsob, ako oživiť pokrm. Pripravili sme si pre vás zdravé recepty na omáčky, ktoré je dobre poznať. Pokračovať v čítaní

Baklažán: Najlepšie recepty

05.11.2018

Fialová plodina v tvare veľkej hrušky je zdravou potravinou, ktorá ma navyše široké využitie v kuchyni. Pozrite sa, aké benefity má pre naše zdravie a ako si ju chutne a ľahko pripraviť. Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 291 633 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?