Najlepší recept na domáci kebab

Zacnelo sa vám po exotickej kuchyni? Nemusíte ísť uspokojiť svoje chute do fastfoodu. Pripravte si štavnatý kebab z tých najlepších surovín aj doma!

Už tradičnou klasikou pre mnohých Slovákov je turecký kebab, nezaostáva nad ďalšími mäsovými pochúťkami, medzi ktoré patrí napríklad sekaná. Najlepšie chutí priamo od tureckého kuchára, no s nami ho zvládnete hravo aj vy! Domáci kebab môžete pripraviť z kuracieho, jahňacieho či teľacieho mäsa, ktoré obsahujú veľké množstvo živočíšnych bielkovín. Takisto ho môžete doplniť čerstvou zeleninou podľa vášho výberu. Domáci kebab sa tak stane súčasťou vašej rozmanitej stravy.

Domáci kurací kebab

Ingrediencie

  • 6 ks kuracie stehno
  • 4-5 PL jugurt biely
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL salsa
  • 1 PL mletá červená paprika
  • 1 ČL pul biber
  • 1,5 ČL čierne korenie mleté
  • 2 ČL oregano
  • 2 PL olej rastlinný
  • 1 PL soľ

Postup

Potrebujeme 6 veľkých stehien, ktoré si najprv vykostíme a potom stiahneme z nich aj kožu. Ak si chceme ušetriť prácu, môžeme kúpiť kuracie stehná bez kostí. Na marinádu si dáme do misky jogurt, salsu, mletú papriku, pul biber, čierne korenie, soľ, olej, nastrúhanú cibulu, postrúhany cesnak a oregano. Celé to dobre premiešame. Následne mäso po jednom z oboch strán dobre v marináde namočíme a poukladáme na seba do misky. Misku niečím zakryjeme a odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň vyberieme mäso z chladničky, a zabalíme ho do potravinovej fólie, aby vznikol valec. Celé to zvinieme a okraje dobre uzavrieme. Keď uzatvárame druhú stranu, trochu vytlačíme vzduch. Zabalené mäso vložíme naspäť do mrazáku, pre úplnú dokonalosť by malo postáť asi 3 dni.

Hodinu predtým, než chceme kebab piecť, ho vyberieme z mrazáku. Nerozmrazujeme ho však príliš. Dobrým ostrým nožom si odkrojíme tenučké plátky. Nakrájame si vždy len toľko, koľko práve potrebujeme. Na 1 porciu treba asi 10 plátkov. Potom kebab znovu vložíme do mrazničky. Na jednej panvici rozpálime trochu oleja a poukladáme na panvicu plátky mäsa. Z oboch strán len prudko na silnejšom ohni opečieme.

Pridáme obľúbenú zeleninu a ako príloha sa hodí kuskusryža alebo tortilla.

Domáci kebab bez špeciálneho stojanu

                                               Ingrediencie

  • ​400 g kuracie prsia
  • 4 menšie nádobky bieleho jogurtu
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • červená sladká paprika
  • soľ

stojan

  • 1/2 červená cibuľa
  • drevená špajľa

Postup

Na marinádu zmiešame všetky prísady dohromady a premiešame. Každý kúsok mäska si prekrojíme a na polovicu a prípadne prekrojíme na tenšie plátky (ako keď krájate na rezne). Potom dáme do misky a jednoducho zalejeme marinádou. Necháme marinovať cez noc.

Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie. Na plech uložíme 1/2 cibule a do nej zapichneme špajľu. Na špajľu teraz napichujeme marinované kúsky mäska. Na ten istý plech môžeme dať piecť aj hranolky do rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 40 minút. Podávame ako klasický kebab – len orežeme a dáme do placky, alebo priamo na tanier!

Rýchly domáci kebab

Ingrediencie

  • 100 g kuracie prsia
  • gyros korenie
  • kari korenie
  • červená mletá paprika
  • soľ
  • žemľa
  • tatárska omáčka
  • kečup
  • olej

Postup

Mäso nakrájame na tenké malé kúsky a hodíme na olej. Pridáme všetky koreniny a osolíme podľa chuti. Opečieme do zlata. Medzitým si nakrájame zeleninu podľa chuti na menšie kúsky.Potom si opečieme žemľu nasucho, prekrojíme na polky a vnútro pokropíme okorenenou šťavou z mäsa a natrieme kečup aj tatársku. Postupne naplníme opečenú žemľu nakrájanou zeleninou a opečeným mäsom. Hneď podávame.

Turecký kebab s dressingom v tortille

Ingrediencie

mäso

  • 800 g jahňacieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 3 ks bobkový list
  • 2 PL ocot
  • 1 l mlieko
  • soľ, čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL nové korenie
  • 1/4 ČL rasa
  • 2 ČL mletej papriky
  • 1 ČL kajanské korenie

dresing

  • 3 PL majonéza
  • 3 PL jogurt
  • 1/2 strúčiku cesnaku
  • 1 PL omáčka tahini
  • soľ, čierne korenie
  • cherry paradajky
  • cibuľa

Postup

Mäsko marinujeme v mlieku, do ktorého pridáme bobkové listy, soľ, čierne korenie a ocot. Uložíme do chladničky aspoň na 12 hodín. Mäso pred pečením zmiešame s cibuľou, cesnakom, zvyšnými koreninami, soľou preložíme ho do vrecúška na pečenie. Mäsko potom pečieme veľmi pomaly pri teplote 160°C asi tri hodiny. Pripravíme si dresing  z majonézy, jogurtu, cesnaku, tahini, soli a čierneho korenie. Pečené mäso nakrájame na tenké rezančeky a ešte opečieme na panvici. Tortillu zahrejeme a naplníme kúskami jahňaciny, dresingom, paradajkami a cibuľou. Pre vegetariánsku verziu môžete nahradiť mäso rastlinnou stravou.

Domáci kebab v arabskom chlebe

Ingrediencie

  • 800 g kuracie stehná vykostené
  • 500 g bieleho jogurtu
  • arabský chlieb
  • 5 strúčikov cesnaku
  • petržlenová vňať
  • 100 ml slnečnicový olej
  • 2 PL adžika
  • 2 PL gyros korenie
  • 1 ČL solčanka

Postup

Mäso si nakrájame na cca kocky 1,5x1,5 cm.  Mäsko postupne ako ho krájame vo vrstvách posypávame zmesou solčanky, gyros korenia, adžiky a opatrne pokvapkávame olejom - tak pokračujeme až do konca, koreniny sú tak všade rovnomerne rozložené. Na záver mäso s koreninami poriadne premiešame a vložíme do chladničky na minimálne 6 hodín. Dopredu si môžeme pripraviť aj dresing. Do misy vyklopíme biely jogurt, pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a na jemno nakrájanú petržlenovú vňať a soľ. Dôkladne premiešame a necháme postáť v chladničke. 

Pripravené okorenené mäso smažíme na panvici s troškou slnečnicového oleja. Keď bude mäso hotové, naplníme ním nakrojený arabský chlieb. Polejeme dresingom a nezabudneme pridať čerstvú zeleninu podľa chuti.

Dobrú chuť!

04.03.2020

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

 
Chcem jedálniček ZADARMO

3 197 723 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?