Kôprová omáčka: Pre mäsožravcov, vegetariánov aj vegánov

Kôprová omáčka má svojich milovníkov aj odporcov. Ak patríte k tej prvej skupine, prečítajte si, ako si ju môžete pripraviť v rôznych verziách.

Kôprová omáčka so strateným vajcom a zemiakmi

Klasický recept na kôprovú omáčku so strateným vajcom a zemiakmi, ktorý zbožňuje aj známy šéfkuchár Pohlreich.

Ingrediencie:

  • 750 g zemiakov
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 zväzok kôpru
  • ½ citrónu
  • štipka soli
  • 1 lyžica octu
  • 4 vajcia

Postup:

Zemiaky nakrájajte na kocky a uvarte vo vode do mäkka. Varte približne 20 minút. Medzitým v hrnci vytvorte svetložltú zápražku z masla a múky. Do hotovej zápražky pridajte mlieko a smotanu. Spolu varte 15 minút. Na záver osoľte, ochuťte citrónovou šťavou a pridajte nasekaný kôpor. S kôprom omáčku povarte ešte minútu.

Stratené vajce si pripravte nasledovne. Do hrnca nalejte 500 ml vody spolu so štipkou soli a lyžicou octu. Priveďte k varu. Lyžicou urobte vo vode vír a pomocou malej naberačky doň zľahka vložte rozklepnuté vajíčko. Každé vajce takto varte 2 až 3 minúty a potom ho vyberte. Na záver už len stačí naservírovať zemiaky, k nim chutnú kôprovú omáčku a na ňu pripravené stratené vajcia.

Zdravá kôprová omáčka s kuracou pečeňou

Recept na zdravú kôprovú omáčku z rastlinnej smotany a mlieka si určite zamilujete. Je ľahšia na trávenie a kuracia pečeň ju skvelo dopĺňa. Ako prílohu k mäsu a omáčke si môžete pripraviť napríklad ryžu či zemiaky na váš obľúbený spôsob.

Ingrediencie:

  • 1,2 kg kuracej pečene
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 zväzok kôpru
  • 400 ml ovsenej smotany
  • 200 ml sójového mlieka
  • 1 pl oleja
  • 2 čl soli
  • 1 čl mletého čierneho korenia
  • 2 pl octu

Postup:

Cibuľu nakrájajte na pásiky a opražte ju na oleji. Pridajte umytú a nakrájanú pečeň a opekajte ešte cca 5 minút. Potom pridajte nakrájaný cesnak, panvicu prikryte a duste vo vlastnej šťave približne 30 minút.

Do malého hrnca pridajte mlieko, smotanu, nasekaný kôpor, soľ, mleté čierne korenia a priveďte k varu. Na miernom plameni varte 5 minút. Po dovarení pečienky ju okoreňte soľou, čiernym korením a prilejte k nej hotovú omáčku. Spolu ohrievajte ešte ďalších 5 minút. Nakoniec ešte prilejte 2 pl octu na dochutenie. 

Losos s rýchlou kôprovou omáčkou

Losos vďaka svojej chuti a výživnosti patrí medzi obľúbené ingrediencie. Vyskúšajte si tento chutný recept s lososom a kôprovou omáčkou pripravenou na studeno.

Ingrediencie:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ks čili
  • 100 g rukoly
  • 300 g filety z lososa
  • 1 hrsť nasekaného kôpru
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 citrón
  • 1 pl olivového oleja
  • 1 pl masla
  • 1 čl dijónskej horčice
  • štipka soli
  • štipka mletého čierneho korenia

Postup:

Z čili vyberte semienka a nakrájajte ho na drobné kúsky. Rovnako nakrájajte aj cesnak a obe ingrediencie opražte na lyžici masla. Keď bude cesnak mäkký vložte do panvice lososa a opekajte ho z oboch strán približne 3 minúty.

V miske si zmiešajte smotanu, horčicu, šťavu z citróna a nasekaný kôpor. Lososa podávajte na rukole a polejte ho kôprovou omáčkou.

Cestoviny s kôprovou omáčka zo zeleniny

Recept na zdravú kôprovú omáčku, ktorá je pripravená len zo zeleniny, čerstvého kôpru a zdravých dochucovadiel, si určite zamilujete. Jej chuť je od klasickej kôprovej omáčky, v ktorej sa používa aj mlieko a cukor, na nerozoznanie. Navyše je recept vhodný aj pri vegánskom jedálničku.

Ingrediencie:

  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • čerstvý kôpor
  • olej
  • soľ
  • zeleninový vývar alebo horúca voda
  • umeocot
  • jablčný ocot
  • rastlinná smotana
  • 3 lyžice kukuričného škrobu

Postup:

Cestoviny dajte variť podľa návodu na obale. Medzitým si v hrnci opražte nakrájanú cibuľu a po chvíli k nej pridajte na väčšie kúsky nakrájaný petržlen. Zeleninu v hrnci podlejte vývarom alebo len horúcou vodou. Zakryte pokrievkou a pár minút duste do mäkka. Medzitým si v troche studenej vody zmiešajte kukuričný škrob. Ponorným mixérom rozmixujte obsah hrnca, pridajte rastlinnú smotanu, škrob a nechajte chvíľu povariť. Po chvíli odstavte a pridajte nasekaný čerstvý kôpor a tiež umeocot a jablčný ocot na dochutenie. Nakoniec už len pripravenú omáčku zmiešajte s uvarenými cestovinami. Okrem toho k cestovinám môžete pridať aj opečený seitan či tempeh.

Kôprová omáčka s bryndzou

Jednoduchý recept na kôprovú omáčku s bryndzou, ktorú môžete podávať ako dip k zelenine alebo mäsu.

Ingrediencie:

  • 250 g čerstvej bryndze
  • 1 biely grécky jogurt
  • 1 pl olivového oleja
  • 1 roztlačený strúčik cesnaku
  • 2 pl nasekaného kôpru
  • 1 pl nadrobno nastrúhaného zeleru

Postup:

Všetky ingrediencie spolu rozmixujte v mixéri. 

10.04.2019

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Vegánstvo nie je diéta, môžete aj pribrať

20.03.2019

Množstvo ľudí považuje vegánsku stravu za modernú diétu, ktorá im pomôže schudnúť. Nie je to však úplne pravda, dodržiavaním vegánskeho jedálnička môžete aj pribrať. Pokračovať v čítaní

Zdravé recepty 4x inak: Ako si pochutnať a zostať fit

27.02.2019

Každý má niekedy chuť dať si nejaké jedlo z fast foodu a poriadne si zamaškrtiť. Ak vás niekedy takáto chuť prepadne, vyskúšajte tieto vylepšené zdravé recepty na známe nezdravé pochúťky. Pokračovať v čítaní

Rezy: Jednoduché a zdravé recepty na tie najobľúbenejšie.

16.01.2019

Pečte chutne, no najmä zdravo. Recepty na tie najobľúbenejšie rezy, ktoré by ste mali vyskúšať. Pokračovať v čítaní

Nakladaný hermelín: Naučte sa ten najlepší!

09.01.2019

Obľúbená klasika v tých najlepších obmenách. Vyskúšajte tieto recepty na nakladaný hermelín, určite si pochutnáte. Pokračovať v čítaní

Vianočné cukrovinky: Tipy ako si pochutnať a nepribrať

19.12.2018

Vianoce sú časom chutných koláčov a prejedania, ako si ale pochutnať na tradičných vianočných cukrovinkách a zároveň nepribrať? Ukážeme vám ako na to. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

2 612 001 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?