Hliva ustricová: Chutí a zároveň lieči

Hliva ustricová je najpredávanejšou hubou na svete. Nie je sa ale prečo diviť. Obsahuje množstvo látok, ktoré podporujú zdravie a imunitu. Okrem toho ju môžete využiť aj v zaujímavých receptoch. Inšpirujte sa.

Hliva ustricová je považovaná za zázračnú hubu, ktorá má blahodárne účinky na naše zdravie. Je to vďaka obsahu vitamínov a minerálnych látok, akými sú napríklad vitamín C, železo, zinok, aminokyseliny, proteíny, vláknina a mnoho ďalších, ktoré robia z tejto huby potravinu, ktorá by v jedálničku nemala chýbať.

Účinky hlivy ustricovej

1. Posilnenie imunity

Vitamín C a ďalšie látky obsiahnuté v hlive ustricovej pomáhajú účinne zlepšovať obranyschopnosť organizmu. Ak si chcete posilniť imunitu, no hlivu v kuchyni tak často nevyužívate, skúste siahnuť po hlive vo forme výživového doplnku pre vaše zdravie.

2. Chráni srdce a cievy

Konzumácia hlivy ustricovej pomáha znižovať cholesterol a vysoký krvný tlak. Taktiež pomáha posilniť a spriechodniť cievy. Ak trpíte kŕčovými, mali by ste po nej určite siahnuť.

3. Chudnutie

Bielkoviny a vláknina sú hlavnými látkami pre úspešné chudnutie. Hlivu môžete využiť aj na detoxikáciu čriev.

4. Boj so zápalmi

Vďaka obsahu polysacharidov pomáha hliva bojovať so zápalmi v tele aj s chronickými infekciami.

5. Skrášli pleť

Pravidelná konzumácia hlivy spomaľuje starnutie tkanív a tiež regeneruje pokožku. Využiť ju môžete aj ak vás trápi akné, ekzémy alebo iné kožné ochorenia.

Recepty

Vyskúšajte tieto jednoduché recepty na pochúťky z hlivy ustricovej, ktoré vám posilnia zdravie. Okrem nich môžete hlivu využiť aj ako ingredienciu do cestovín, šalátov alebo polievok.

Hlivový guláš

Vegánsky recept na guláš, ktorý máte pripravený za pár minút. Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na guláš.

Ingrediencie:

  • 600 g hlivy ustricovej
  • 1 zemiak
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica rasce
  • 2 lyžice mletej papriky
  • 1 lyžica majoránky
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia
  • 150 ml paradajkového pretlaku
  • 700 ml horúcej vody

Postup:

Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte ju v hrnci na olivovom oleji. Pridajte pretlačený cesnak, rascu, majoránku, soľ, čierne korenie a mletú papriku. Opražte a potom pridajte nakrájanú hlivu. Po chvíli pridajte paradajkový pretlak, vodu a nastrúhaný zemiak. Priveďte k varu a varte približne 15-20 minút, kým hliva zmäkne. Podávajte s celozrnným alebo domácim chlebom.

Krúpové rizoto s hlivou ustricovou

Ingrediencie:

  • 160 g jačmenných krúpov
  • 8 ks zelenej špargle
  • 100 g hlivy ustricovej
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymian
  • olivový olej
  • štipka galgantu
  • soľ

Postup:

Krúpy uvarte vo vode v pomere 1:2, jeden pohár krúpov, 2 poháre vody. Varte približne 30 minút. Špargľu nakrájajte na malé kúsky a hlivu na rezance. Na panvicu pridajte olivový olej a opražte na ňom pretlačený cesnak. Keď sa cesnak rozvonia, pridajte k nemu hlivu a špargľu. Osoľte  a chvíľu opekajte. Keď je hliva mäkká, pridajte tymian, galgant a vmiešajte aj uvarené krúpy.

Nátierka z hlivy ustricovej

Hlivovú nátierku môžete podávať ako rýchlu večeru napríklad s celozrnným pečivom.

Ingrediencie:

  • ½ kg hlivy ustricovej
  • 2 cibule
  • 10 pl pohánky
  • 2 pl olivového oleja
  • 2 pl petržlenovej vňate
  • soľ
  • drvená rasca
  • mletá červená paprika
  • čierne korenie

Postup:

Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a po chvíli pridajte nakrájanú hlivu. Ochuťte soľou, rascou, mletou paprikou a čiernym korením. Hliva pustí vodu, v ktorej ju duste približne 20 minút. Potom pridajte premytú pohánku a duste ešte ďalších 15 minút. Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať.

25.09.2019

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Kura na paprike: Poctivá klasika trochu inak

31.12.2019

Klasický recept, ktorý už určite ochutnal každý z vás. My sme si pre vás pripravili tento obľúbený pokrm s novým nádychom. Pokračovať v čítaní

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

15.01.2020

Cuketa  je zdravá potravina a má v kuchyni veľké využitie. V nasledujúcom článku zistíte, ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

Najlepší zdravý zemiakový guláš!

11.12.2019

Zemiakový guláš je známy pokrm, ktorý je možné pripraviť v rôznych variáciách. Klasický zemiakový guláš, v Čechách známy ako buřtguláš, pripravíte zo zemiakov a údeniny. V článku vám ale ukážeme ako si ho môžete pripraviť zdravšie, no rovnako chutne a rýchlo. Pokračovať v čítaní

Bramboračka: Recept ako od babičky!

20.11.2019

Bramboračka je sýta a chutná zemiaková polievka, ktorá je veľmi obľúbená v Českej republike ale aj u nás. Vyskúšajte si recepty na klasickú bramboračku ako od babičky alebo na diétnu bramboračku vhodnú aj pri chudnutí. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

2 995 652 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?