Vianočné pečivo: Premeňte tradičné pečenie vo vzor zdravej výživy

Termín vianočných sviatkov je už za dverami a gazdinky čulo nakupujú suroviny na vianočné pečivo. Patríte tiež medzi pečlivky, ktoré chcú mať napečené dopredu, aby sa pečivo do Vianoc rozležalo? A snažíte sa udržať si štíhlu líniu aj cez sviatky? Potom určite premýšľate o tom, ako maškrtiť zdravšie. Môžete si dopriať kvalitné pečivo, u ktorého nebudete mať také výčitky. Ako si ho pripraviť?

Zvoľte celozrnnú múku a rastlinný tuk

Existuje množstvo receptov na zdravšie pečivo. Skúste tento rok zabudnúť na dokonalé, ale veľmi nezdravé recepty na sladkosti dedené vo vašej rodine už niekoľkú generáciu. Väčšinou sú plné tuku a cukru. Alebo respektíve nemusíte na ne ani zabudnúť, ale stačí, keď ich trochu upravíte a niektoré suroviny vymeníte za zdravšie.

Obmedzujte rafinovaný práškový a kryštálový cukor v receptoch, nahraďte ho zdravším trstinovým, medom či javorovým sirupom.

Maslo nahraďte zdravšími rastlinnými tukmi a olejmi. Klasická biela pšeničná múka sa dá vymeniť za múku celozrnnú, alebo napríklad špaldovú či ovsenú. Vynikajúca je tiež orechová múka. Orechová múka navyše obsahuje veľké množstvo viatmínu E.

Ak skúšate bezlepkovú diétu, ponúkajú sa bezlepkové múky, a to pohánková či pšenová. Ukážeme vám na príkladoch receptov, že aj klasické druhy pečiva sa dajú urobiť zdravšie a pochutnáte si na nich rovnako.

Linecké pečivo

Čo budete potrebovať?

  • 250 g celozrnnej pšeničnej múky (môžete napríklad aj kombinovať dva druhy múky, napríklad celozrnnú s ovsenou)
  • 50 ml javorového sirupu
  • 80 g kvalitného rastlinného tuku
  • 1 ks vaječný žĺtok slepačí
  • Na zlepovanie koliesok: marmeláda s vysokým obsahom ovocia a menším obsahom cukru

Čas prípravy: Vrátane vykrajovania a pečenia asi 3 hodiny

Ako na to?

Nachystajte si misku a vsypte do nej múku. Prilejte javorový sirup, pridajte zmäknutý tuk a žĺtok izbovej teploty. Premiešajte a rukami postupne na doske vypracujte cesto. Malo by byť mierne tuhšie. Uložte ho do špajze alebo chladničky odpočinúť. Odpočinok cesta by mal trvať minimálne 2 hodiny, ešte lepšie je to ale do druhého dňa. Vyberte cesto z chladu a nechajte zohriať na izbovú teplotu. Na pomúčenej doske valčekom vyvaľkajte plát o hrúbke cca 3 milimetre. Vykrajujte kolieska, alebo iné tvary. Platí, že pravidelné tvary sa pečú lepšie a rovnomernejšie. Nezabudnite tiež uprostred tvarov vykrajovať stred – po zlepení budú slúžiť ako vrchná časť. Na plech položte papier na pečenie a rúru predhrejte na 160 °C. Pečte, kým kolieska nebudú mať ružový nádych. Vyložte opatrne z plechu a nechajte chladnúť. Marmeládou ich nezlepujte hneď, nechajte ich aspoň deň odležať. Namažte plné tvary a na ne klaďte tie s vykrojeným stredom. Zľahka pritlačte, aby držali pri sebe. Najlepšie je toto pečivo, keď sa nechá zlepené asi dva týždne odležať, pretože zmäkne a chute sa prepoja.

Vanilkové rožky

Čo budete potrebovať?

  • 300 g celozrnná pšeničná múka
  • 50 ml javorového sirupu
  • 100 g kvalitného rastlinného tuku
  • 100 g vlašských orechov
  • 1 ks vaječný žĺtok slepačí
  • Na obaľovanie: sušené mlieko

Čas prípravy: Vrátane modelovania tvarov a pečenia asi 3 hodiny

Ako na to?

Potrebujete väčšiu misku, do ktorej vsypete múku. Nemusí to byť jednodruhová múka, dá sa treba skombinovať 200 g celozrnnej pšeničnej múky a zvyšných 100 g špaldovej a podobne, záleží na vás a vašej chuti. Nameľte si oriešky a mleté pridajte k múke a premiešajte. Pridajte zmäknutý tuk a vaječný žĺtok, prilejte javorový sirup. Rukami starostlivo premieste na doske, aby vzniklo trošku tuhšie cesto. Je dôležité, aby si cesto po spracovaní odpočinulo, a to minimálne 2 hodiny buď v chladnejšej špajze, alebo v chladničke. Keď si dostatočne oddýchne, vyberte z chladu a nechajte aspoň pol hodiny pri izbovej teplote. Potom ho ešte len začnite zapracovávať. Rozdeľte si ho na niekoľko častí a z každej rukami vyvaľkajte hada. Krájajte na rovnako veľké kúsky a z nich tvorte zatočené rožky. Môžete ich nechať buď ručne robené, alebo tlačiť do formičky. Na plech položte papier na pečenie, naň klaďte hotové rožky alebo naplnené formičky. Zahrejte rúru na 160 °C. Pečte do ružova. Upečené opatrne zložte z plechu a nechajte vychladnúť. Obaľujte ich potom v miske so sušeným mliekom, ide o oveľa zdravší obal než v prípade práškového cukru.

Orechové labky

Čo budete potrebovať?

  • 200 g špaldovej múky
  • 150 g vlašské orechy alebo orechová múka
  • 150 g kvalitného rastlinného tuku
  • 1 ks vajce slepačie
  • 120 g trstinový cukor
  • 20 g kakao
  • ½ kávovej lyžičky škorice
  • Na obaľovanie: sušené mlieko

Čas prípravy: Vrátane vtláčania do formičiek a pečenia asi 3 hodiny

Ako na to?

Aj tu sa nezaobídete bez väčšej misky. Vsypte do nej špaldovú múku a následne pridajte pomleté vlašské orechy. Potom všetko premiešajte. Pridajte trstinový cukor, kakao a škoricu, opäť premiešajte, nakoniec vložte rastlinný tuk zmäknutý pri izbovej teplote a vajce, ktoré by malo mať za sebou tiež krátky odpočinok pri izbovej teplote. Všeobecne platí, že všetky suroviny by nemali byť spracovávané studené, vždy by sa mali ohriať na izbovú teplotu. Na doske vypracujte tuhšie cesto, ktoré ako v predošlých prípadoch potrebuje aspoň dvojhodinový odpočinok v chlade a následnú pomalú aklimatizáciu na izbovú teplotu. Odpočinuté cesto potom rozdeľte na niekoľko častí, vyvaľkajte na doske hada, z ktorého budete odsekávať kúsky. Vtláčajte ich do formičiek. Ak nemáte silikónové formičky, je dobré klasické kovové formičky pred použitím ľahko vymazať rozpusteným tukom a kúsky vtlačovaného cesta ľahučko poprášiť múkou. Ďalší postup už je ako obvykle. Plech vyložte papierom na pečenie a predhrejte si rúru na 160 °C. Pečte do ružova. Nechajte vychladnúť, a potom obaľujte v sušenom mlieku.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.