Bio jedálniček

V posledných rokoch sa stalo veľkou módou stravovať sa bio. Lenže čo to v praxi znamená a prečo by sme sa takto mali stravovať? Aké má tento spôsob stravovania výhody a nevýhody? Podrobne si ho popíšeme.

Princíp Bio stravovania spočíva v tom, že konzumujete prakticky výhradne potraviny, pri ktorých výrobe, spracovaní a výrobe sa nepoužívali žiadne chemikálie aplikované v poľnohospodárstve ani geneticky modifikované semená a pod. Počas spracovania sa do týchto potravín nepridávajú žiadne synteticky vyrobené látky, ktoré majú ovplyvňovať chuť, trvanlivosť alebo vzhľad.

Stručne povedané ide o produkty tradičného poľnohospodárstva bez využitia umelých hnojív a postrekov proti hmyzu a na ničenie buriny. Pestovanie dobytka sa zaobíde bez umelých kŕmnych zmesí a zakladá sa výlučne na prírodnej zelenej pastve. Výroba mliečnych výrobkov sa vykonáva klasickým spôsobom opäť bez chemických úprav. Výsledkom pestovania plodín, rastlín či dobytka týmito formami sú bio produkty bez chemických a priemyselných zásahov.

Celý proces pestovania a výroby máte pod kontrolou

Bio potraviny musia tiež spĺňať úplne všetky potravinárske a hygienické normy a taktiež ďalšie pravidlá popisujúce výrobu, spracovanie a samozrejme aj distribúciu Bio produktov a bio potravín. Šancu získať značku bio má len ten výrobca, ktorý tieto parametre splní úplne vo všetkých ohľadoch, inak na ňu nedosiahne. Výsledkom je, že tieto prírodne pripravené potraviny majú viac vitamínov a minerálov a stopových prvkov. Rovnako sú chutnejšie a mávajú vyššiu výživovú hodnotu. Nespornou výhodou je aj skutočnosť, že sú plne kontrolované vo všetkých fázach procesu výroby, následného spracovania aj distribúcie. Celý proces je preto dokonale zmapovaný.

Ekologické pestovanie je nákladnejšie

Na prvý pohľad sa teda zdá, že ak budete v obchode skladať do košíka len výrobky so značkou bio a kontrolovaným bio programom, musíte byť úplne zdraví. Lenže ono to tak celkom nie je. Predovšetkým je dôležité upozorniť na to, že bio produkty sú o dosť drahšie ako bežné potraviny a plodiny. Prečo? Pri ekologickom spôsobe pestovania rastlín a chovu zvierat sú výnosy nižšie. Chemické prípravky totiž podporujú výnosy z pôdy, zamedzujú pôsobeniu škodcov, takže pri pestovaní s využitím chémie je logicky výnos na hektár vyšší. Tiež ekologické krmivo pre dobytok je nákladnejšie, dobytok tak rýchlo nepriberá, musí sa chovať dlhšiu dobu. Zisky preto nie sú tak vysoké a tak rýchle. Chuť a výživovú hodnotu bio produktov je skrátka nutné zaplatiť. Preto plné stravovanie bio výrobkami vyjde naozaj draho a málokto si ho môže dovoliť.

Zaobchádzajte s bio produktmi s rozumom

Pravda je taká, že dôležitý je predovšetkým pestrý jedálniček, vyvážený s ohľadom na všetky jeho zložky. Môžete do neho samozrejme zaradiť niektoré bio produkty. Kto si napríklad potrpí na kvalitné mliečne výrobky, môže siahnuť po tých bio. Objaví chutnejší a výživovo hodnotnejší variant. Aj v mäse je možné hľadať bio kvalitu.

Chybou je ale uvažovať štýlom, že čo je bio, to automaticky neškodí. Tučné bravčové mäso je stále tučné bravčové mäso, aj keď má značku bio a pochádza z ekologického chovu. Výnimočne si ho môžeme kúsok dopriať, ale inak by sme sa ho mali vyvarovať. Rozhodne by nemalo byť štandardnou súčasťou jedálnička. Preto je potrebné aj s bio produktmi nakladať s rozumom. Zaraďovať ich do jedálnička podľa potreby a možností, ale nestávať sa ich nekritickými fanatikmi. Ľudia posadnutí bio stravou totiž dokážu svojmu okoliu zdravé stravovanie pekne zoškliviť. Jednoznačne totiž platí, že zdravá strava je hlavne vyvážená, s dôrazom na všetky potrebné výživové zložky. Nemusí byť nutne vždy bio. Aj rad konvenčne vypestovaných plodín môže mať vysokú výživovú hodnotu a veľké množstvo vitamínov.

Príklad bio jedálnička na tri dni:

1. deň:

Raňajky: Bio jogurt s müsli a ovocím
Desiata: Bio jablko
Obed: Dusené bio kurča s bio koreňovou zeleninou (mrkva, zeler, petržlen) varenou na pare
Olovrant: Bio polotučný tvaroh s ovocím
Večera: Polievka z bio červenej šošovice

2. deň:

Raňajky: Bio šunka s plátkom celozrnného chleba, bio paprika
Desiata: Bio pomaranč
Obed: Pečený bio pstruh s bylinkovými bio zemiakmi
Olovrant: Šalát z bio mrkvy
Večera: Pórová polievka s bio vajcom

3. deň:

Raňajky: Bio ovsená kaša s orieškami a bio medom
Desiata: Bio hruška
Obed: Plátok chudého bio bravčového, dusené zelené bio fazuľky
Olovrant: Šalát z bio uhoriek a paradajok
Večera: Zapečená bio zelenina (brokolica, karfiol, mrkva) s vajcom od domácich sliepok

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Chcete sa vyhnúť rakovine? Konzumujte ovocie a zeleninu so šupkou

Konzumujete celkom s pravidelnosťou veľké množstvo zeleniny či ovocia a každý plod bez rozmyslu zbavujete jeho šupky? Potom čítajte ďalej, pretože vám vysvetlíme, prečo to tak nerobiť a väčšinu druhov jesť aj s výživným obalom plným pre telo prospešných látok. Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 150 680 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?