7 sviežich letných receptov na každý deň

V mesiaci júl je už leto v plnom prúde. V teplom počasí sa nám nechce variť náročné recepty, tak sme vám pripravili 7 sviežich receptov na letné mesiace. 

Ovocný šalát s mandľami

Ako prvý recept tu máme ovocný šalát s mandľami. Recept je veľmi rýchly, zaberie maximálne 20 minút a samozrejme je veľmi chutný. Ovocie je plné vitamínov a mandle sú bohatým zdrojom vlákniny.

Budeme potrebovať: 

  • 4 jablká 
  • 2 hrušky
  • 2 marhule 
  • 2 pomaranče 
  • 2 broskyne
  • 100 g práškového cukru 
  • šťavu z citróna 
  • šťavu z pomaranča 
  • mandle
  • 50 ml koňaku

Postup: 

Úplne prvý krok, ktorý urobíme je samozrejme to, že očistíme všetko ovocie čo máme, dôkladne ho aj umyjeme. Ovocie nakrájame na menšie kúsky, čo sa týka marhúľ, tak môžeme použiť aj zavárané, tým pádom budeme potrebovať jeden zaváraninový pohár týchto marhúľ. Ďalším krokom bude to, že odšťavíme pomaranč a nakoniec aj citrón. Všetko nakrájané a dobre očistené ovocie zmiešame vo väčšej miske. Pridáme cukor, koňak, ktorý tomuto sviežemu šalátu dodá dokonalú, zaujímavú a špecifickú chuť. Zalejeme ovocie aj šťavou z citróna a pomaranča. Ovocie premiešame, ale zľahka a necháme ho v chlade niekoľko hodín odležať. Pripravíme si mandle. Nasekáme ich nadrobno. Pri podávaní nasypeme na pripravené ovocie aj mandle. 

Ovocný šalát s mätovým dressingom

Nasledujúcim sviežim receptom, ktorý sa dokonale hodí na letné a horúce dni je ovocný šalát s mätovým dresingom. Jeho sladko-kyslá chuť je nebíčkom v papuľke a taktiež je príjemne osviežujúci a plný zdraviu prospešných vitamínov, ktoré vám pomôžu v boji s horúčavami. Je tiež super jedlo v prípade, že chcete vyskúšať letný detox!

Budeme potrebovať: 

  • zelené hrozno
  • 200 g jahôd
  • 2 ks banánov
  • 4 ks mandarínok
  • 4 plátky ananásu
  • listy čerstvej mäty
  • 1 dcl vody
  • 1 PL trstinového cukru
  • šťava z citróna 

Postup: 

Ako pri každom recepte, tak aj teraz si dôkladne očistíme ovocie. Pri receptoch s hroznom je dôležité kupovať také hrozno, ktoré neobsahuje priveľa zrniečok, pretože niekto to nemá v obľube. Ovocie nakrájame podľa toho ako to máte radi na menšia alebo väčšie kúsky. Pripravené ovocie vložíme do chladničky. Tento krok je veľmi dôležitý a v konečnom výsledku dodá šalátu osviežujúcu chuť. Mätu nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme ju vodou a následne pridáme cukor. Túto zmes dôkladne zamiešame a taktiež odložíme do chladničky. Keď ideme šalát podávať, tak ovocie naservírujeme do misiek, zalejeme mätovou zálievkou a citrónom, ktorý má prospešné účinky najmä pri trávení. Takto pripravenú vitamínovú bombu môžeme podávať.  

Čučoriedková smoothie bowl

Smoothie bowl alebo smoothie misky sú jedným z tých jedál, pri ktorých môžete popustiť uzdu svojej fantázie, pretože neexistujú presné pravidlá ich prípravy. Chute by mali byť vyvážené. Jedným dobrým tipom je to, že vždy pridávajte aspoň jeden druh ovocia v mrazenej forme. Toto dodá smoothie miske krémovú konzistentnosť.

Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček mandľového mlieka
  • 1/2 mrazeného banánu
  • 1/2 hrnčeka čerstvých čučoriedok
  • 1/2 hrnčeka čerešní
  • 3 plátky manga
  • 1 ks kivi
  • 1 PL acai prášku
  • 1 PL chia semiačok
  • 1 PL ľanových semiačok
  • kokosové lupienky

Postup:

Príprava všetkých smoothie misiek je rovnaká. Všetky ingrediencie dáme do mixéru alebo do smoothie makeru a mixujte až kým nemá zmes jemnú konzistenciu. Čo sa týka mandľového mlieka, môžete použiť aj iný druh mlieka alebo aj vodu, či ovocnú šťavu. Dávajte pozor pri príprave smoothie misiek, pretože je lepšie použiť rastlinné mlieko, namiesto obyčajného kravského mlieka. Rastlinné mlieka sú lepšie stráviteľné v kombinácii s ovocím. Rozmixovanú zmes prelejeme do misky, ktorú ozdobíme ovocím a kokosovými lupienkami. 

Mozzarella s paradajkou

Jednohubky. Super nápad na to, čo podávať keď prídu v horúce letné dni priatelia a chceme ich ponúknuť niečím zdravým a zároveň aj veľmi chutným. Je tiež super v prípade, že nestíhate, pretože je hotový za maximálne 15 minút.

Budeme potrebovať:

  • paradajky
  • mozzarellu
  • olivový olej
  • čerstvú bazalku
  • balzamikový olej
  • čierne olivy
  • čierne korenie
  • soľ
  • šalát podľa vlastného výberu

Postup:

Tento recept je veľmi jednoduchý a tomu zodpovedá aj postup prípravy. Paradajky umyjeme a nakrájame na kolieska. Mozzarellu nakrájame na kolieska tiež. Pripravíme si tanier, na ktorý ako prvé položíme šalát podľa vlastného výberu. Bude slúžiť skôr na ozdobu, ale milovníci šalátu nepohrdnú ani takouto dekoráciou. Na šalát, ľadový alebo mixovaný, začneme ukladať kolieska rajčín a mozzarelly. Všetko pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a pokoreníme čiernym korením a nezabúdame ani na balzamikový olej. Čierne olivy nakrájame a posypeme nimi nami pripravené paradajky s mozzarellou a na záver pridáme aj listy čerstvej bazalky.

Studená uhorková polievka

Pre milovníkov polievok sme si pripravili nie moc zvyčajný recept na polievku. Studené polievky na Slovensku sú v slovenskej kuchyni skôr neobvyklé, prečo ich však nevyskúšať? Tento recept, nie je náročný, zvládne ho aj začiatočník a zaberie 20 minút. Ingrediencie vystačia na štyri porcie.

Budeme potrebovať: 

  • 2 ks šalátová uhorka
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 400 ml mandľový nápoj 
  • 1 zväzok kôpor
  • 1 ks citrón 
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Ako prvé si ošúpeme uhorky. Očistené uhorky nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme ich na pyré. Do vzniknutej zmesi pridáme smotanu na šľahanie a taktiež mandľový nápoj a rozmixujeme to znovu. Polievku ochutíme podľa chuti soľou a mletým čiernym korením. Na záver pridáme aj kôpor, ktorý si nasekáme a šťavu z citróna. Polievku dáme do chladničky aspoň na jednu hodinu, je to dôležité najmä preto aby prešli všetky chute a aby bola polievka pri podávaní osviežujúca. Môžeme podávať!

Jahodová torta

Budeme potrebovať:

  • 300 g jahôd
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 1 balenie dlhých piškótov
  • 150 g práškového cukru

Postup:

Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie, ktorá má odnímateľné dno. Poukladáme do tejto formy dlhé piškóty. Jahody si dôkladne umyjeme a nakrájame na plátky, ktoré poukladáme na piškóty. Časť jahôd rozmixujeme s trochou cukru ale dávame pozor aby z toho nevzniklo pyré. Je dôležité aby tam ostali kúsky jahôd. Túto zmes nalejeme na piškóty. Následne rozmiešame mascarpone s cukrom, pridáme šľahačku a celé to poriadne premiešame. Krém natrieme na jahodovú plnku. Znovu poukladáme piškóty a pokračujeme rovnakým spôsobom. Vrch torty ozdobíme čerstvými jahodami a tortu necháme stuhnúť v chladničke aspoň 12 hodín.

Diétne mini burgre

Ingrediencie na burgre:

  • 400 g mletého morčacieho mäsa
  • 50 g syra
  • 13 cherry paradajok
  • 3 kyslé uhorky
  • 5 PL kečupu
  • 5 PL horčice
  • šalát
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL čierneho korenia
  • 1/2 ČL cesnakového korenia

Ingrediencie na omáčku:

  • 200 g gréckeho jogurtu
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 PL kečupu
  • 1 PL nálevu z kyslých uhoriek
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • soľ
  • 1 strúčik cesnaku
  • čierne korenie


Postup:

Pomleté mäso v miske zmiešame so soľou, mletým čiernym korením a cesnakovým korením. Z hmoty vytvarujeme menšie guličky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tieto guličky pečieme 15-20 minút na 200 stupňoch. Syr si nakrájame na kocky. Na teplé guľôčky z mäsa poukladáme kocky syra, na ktorý pridáme aj horčicu a kečup. Na špáradlá napichneme kúsok šalátu, plátok kyslej uhorky a kúsok cherry paradajky zapichneme do každej mäsovej guličky. Strúčik cesnaku prelisujeme a pridáme k ingredienciam na omáčku. Omáčku si pripravíme tak, že zmiešame všetky ingrediencie dokopy. V prípade potreby si omáčku dochutíme podľa chuti, pridaním obľúbených korenín. 


05.07.2020

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 
Chcem jedálniček ZADARMO

3 221 760 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?